• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Svezar - специалист
gnt69 написа:
Пелетите ги продават по 180 лв тона
Това в някоя паралелна вселена ли ? Освен ако говориш за някакви слънчогледови ама тогава нещата са по-други !
gnt69 - майстор
Svezar написа:
gnt69 написа:
Пелетите ги продават по 180 лв тона
Това в някоя паралелна вселена ли ? Освен ако говориш за някакви слънчогледови ама тогава нещата са по-други !
Разбира се че слънчогледови. При всички случаи е по добре от дърва и кюмюр.
ktch_1964 - специалист
Днес сутринта демонтирах от котела горелката на "течното" гориво и монтирах всеядната. Много исках да видя как ще гори
сламени пелети. Изсипах 1чувал в бункера и я запалих, всичко тръгна добре, котела достигна температура на водата и горелката изключи, след около15 мин. тя включи отново,отворих котела за да видя как гори, а тя не гореше както трябва.
В горивната и камера имаше нещо подобно на силно нагорещен камък, избутах го с една арматура от горелката и тя се разгоря
отново. При всяко спиране по темп. на водата се получаваше това нещо. Направих опит със смес от сламени пелети и талаш и
сламени пелети и въглища 50 на50 в обемно отношение също така си играх и с въздуха но оправия няма. В последствие си
мисля по нтатък да продъпжа опитите като горелката е извън котела, на оста на шнека ще заваря бъркалка с формата на манивела от неръждаема стомана, която да разбива шлаката. Ще видим какво ще се получи.
gnt69 - майстор
ktch_1964 написа:
Днес сутринта демонтирах от котела горелката на "течното" гориво и монтирах всеядната. Много исках да видя как ще гори
сламени пелети. Изсипах 1чувал в бункера и я запалих, всичко тръгна добре, котела достигна температура на водата и горелката изключи, след около15 мин. тя включи отново,отворих котела за да видя как гори, а тя не гореше както трябва.
В горивната и камера имаше нещо подобно на силно нагорещен камък, избутах го с една арматура от горелката и тя се разгоря
отново. При всяко спиране по темп. на водата се получаваше това нещо. Направих опит със смес от сламени пелети и талаш и
сламени пелети и въглища 50 на50 в обемно отношение също така си играх и с въздуха но оправия няма. В последствие си
мисля по нтатък да продъпжа опитите като горелката е извън котела, на оста на шнека ще заваря бъркалка с формата на манивела от неръждаема стомана, която да разбива шлаката. Ще видим какво ще се получи.
Някъде четох че сламените пелети имали ниска температура на топене и затова не са подходящи за нашия тип горелки, за сламени трябва тубусна.

Опа намерих го.
Ниската температура на топене на пепелта от сламата може да доведе до образуването на шлака по нискотемпературните повърхности на котела. От своя страна, повишеното съдържание на хлор, особено характерно за сламата получена от овес, ечемик и рапица, може да доведе до корозия в елементите на котела.
playdeni - напреднал
Интересувам се от малко допълнителна информация,а именно:
-има ли значение разтоянието м/у "главата" на горелката вътре в горивната камера от стените й?(какви са мининималните отстояния)?
шоп - майстор
Трябва да имаш разстояние за да може спокойно пепелта да изпада, а не да се натрупва върху главата

Ширината на кутията е колкото ширината на котела обикновенно.
playdeni - напреднал
шоп написа:
Трябва да имаш разстояние за да може спокойно пепелта да изпада, а не да се натрупва върху главата

Ширината на кутията е колкото ширината на котела обикновенно.
Аз съм с правен котел в/у циментов фундамент (за сега не мисля да използвам кутия) директна "дупка" през стената на котела,за това се интересувам от препоръчителните разтояние (най-ефективното) положение.Като за падането на пепелта съм се сетил :)
шоп - майстор
Тук не говорим за най-ефективни размери. Топлината така или иначе бяга само нагоре:-)

Ето примерни размери за три вида котли ( за съжаление последните не са разпространени в Бг, а според мен са по-ефективни от виадрусите. ( виж снимките)
Успехи

Прикачен файл

fd42_2.jpg
fd42_2.jpg (76.54 KиБ) Видяна 3591 пъти

Прикачен файл

Тумба.jpg
Тумба.jpg (101.84 KиБ) Видяна 3591 пъти
Radoslaw - специалист
Отдавна си задавам въпроса,няма ли по добрия вариант да е изграждане на основата от огнеупорни тухли .естествено укрепена с метална рамка ,която да носи котела.
шоп - майстор
За мен лично варианта с огнеупорни тухли и винкелова рамка е по-добър. Особено ако стопанина не може да заварява добре и си намери готови вратички.

Начини много, всеки си избира най-удачният за него.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 11

Тема "Ретортна горелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: