Това е разход през последните два три дни даже днес понеже имаше слънце заредих 2.5 чувалчета. Темп несам много сигурен от -10 сутрин до -1 -2 през деня.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Micho@85
- специалист
4600 мнения в "Разход на пелети!"
savo_
- помощник
Отоплявам 280кв.+300 бойлер БГВ/на сънсет, ма дърт-2008г./ с две серпентини-4-4.5 торби/сега в големите студове-Пловдив/ дървесни пелети, уж клас А. Изолация правена 2008г.-някакъв външен фибран 5см., 5-камерна дограма саламандър с аргон и К стъкло. Котел пелетерм 35kW от първите на Ерато/2008г./ с много ограничено управление, стайни термостати и термоглави. Работи дененонощно, през деня 22, през ноща 20 градуса.
gim
- специалист
Micho@85 написа:Без изолация 60см камък гредоред само на последния етаж(3ти) 10см вата ПВЦ дограма на двата етажаВъзможно ли е ,тези 60 см. камък да действат като топлинен акомулатор,та разхода да ти е толкова добър? Интересно ми е колко време ти е било необходимо да го загрееш,и какъв е бил разхода тогава?
kolcho
- специалист
115 кв/Княжево, София/ три външни наветрени страни/изложение - правилно/дограма добра/10 см изолация/ под пода - неотопляеми гаражи, изолация/ таван - съсед, изолация. Отопление - електрическо: 3 конвектора в спалните по 1500вт, инверторни климатици в хол, кухня, кабинет, конвектор 750вт в баня, ел. бойлер топла вода. Интелигентна система за управление, нищо не работи нахалост и никога в помещение, в което има човек, не е студено. Сметката за последния месец - 290 лв / в т.ч. - осветление, готвене и пр./.При сегашните температури следващият месец ще е около 350-380 Съседът до нашата кооперация топли на газ около 100 кв., средната му сметка през зимата е около 500 лв.
Изразявам съчувствие на мъкнещите пелети, дърва, въглища и пр, които плащат двойно, за да се грижат за тези благородни материали, докато се терзаят за миризми, люспи, отпадъци и плъхове. Надявам се поне, че това им допада!

Изразявам съчувствие на мъкнещите пелети, дърва, въглища и пр, които плащат двойно, за да се грижат за тези благородни материали, докато се терзаят за миризми, люспи, отпадъци и плъхове. Надявам се поне, че това им допада!

LazarGanev
- "Велик майстор"
kolcho написа:115 кв/Княжево, София/ три външни наветрени страни/изложение - правилно/дограма добра/10 см изолация/ под пода - неотопляеми гаражи, изолация/ таван - съсед, изолация. Отопление - електрическо: 3 конвектора в спалните по 1500вт, инверторни климатици в хол, кухня, кабинет, конвектор 750вт в баня, ел. бойлер топла вода. Интелигентна система за управление, нищо не работи нахалост и никога в помещение, в което има човек, не е студено. Сметката за последния месец - 290 лв / в т.ч. - осветление, готвене и пр./.При сегашните температури следващият месец ще е около 350-380 Съседът до нашата кооперация топли на газ около 100 кв., средната му сметка през зимата е около 500 лв.kolcho, съжалявам те и ти съчувствам! Като те чета си спомням, че допреди 2 зими и аз бях в твоето положение, само че топлех 80м2 неизолиран апартамент, където живеехме временно. Не бях с ел. конвектори, а маслени радиатори и духалка в кухнята, която се управляваше интелигентно, като при теб - не работи нахалост, когато няма хора в кухнята. Банята по същия начин се топлеше интелигентно. Коридора не се отопляваше (интелигентно), а тоалета също не се топлеше интелигентно - там човек развива интелектуалното си мислене на хладно. Сметките ми бяха подобни на твоите - 350-380лв на месец.
Сега съм във фамилна кооперация със скромна 5см изолация, ПВЦ дограма (българска) с К-стъкло (което сега ще сменям с всесезонно, че лятото не се живее) и се топля на слънчогледови пелети, но не се терзая за миризми и отпадъци. Плъхове и мишки нямам, но не защото сега в студовете приютих котарака в котелното, и преди нямаше, лани също. Пелетите са насипно в големи чували по 700кг, купил съм 6 такива (сега почнахме последния) и отделно 2 тона в малки чували по 10кг. Със зареждането на пелети се зае баща ми, че му е приятно да сипе 5-6 кофи в бункера, пепелта я чистя аз 2 пъти седмично. Тук трябва да призная, че по цял ден ме няма и изобщо не мога да бъда пример за правилна експлоатация на котела, стои задръстен горкия, показвал съм снимки "не прави като мен", ама пак съм много доволен. Досега отоплявах моето жилище (около 100-110м2) и баща ми (около 50м2), но от декември се включи и брат ми (подобно на моето жилище). Без брата горяхме средно по 1т/месец. Сега засякох от 25.12.15г до 20.01.16г., в най-студеното време отидоха 2 големи чувала или 1400кг. Да речем средно на месец 1,5 тона по 200лв (франко котелното) = 300лв за отопление на 250м2 - 1.20лв/м2 месечно или 3 пъти по-евтино, отколкото при тебе. Сложил съм топломери преди всяко жилище и си делим интелигентно кой колкото ползва. Аз съм с подово отопление и за съжаление не мога като тебе интелигентно да изключвам отделни помещения, за да не работи нахалост отоплението като няма хора в тях. Ама пък иначе е приятно топло навсякъде 21-22*С. Сега в тези студове котелът се изключва интелигентно (по програма) само от 23часа до 4 часа сутринта, а в по топло време почива повече. Забравих да спомена - тока ми е 20лв/месец, готвим на газ.
Та така kolcho - съжалявам те и ти съчувствам

Пък на твоя комшия, дето плащал по 500лв газ за 100м2 му предай, че моите клиенти, които се топлят на газ плащат между 1.20 и 2лв/м2 или за жилища като неговото 120-200лв в най-студените месеци. Или пък не му казвай - ще вземе да се обеси или да разстреля инсталатора си

Трифон П.Трифонов
- майстор
- На линия
Ейййй,изядахте ,го както мутирал плъх украинска радиоактивна пелетка ,бре! То да не са пофали човека. Ама и той не сподели за кюмбето в мазето,дали е в бойна готовност,ако спре тока...............интелигентно.
Завиждам му , не особено благородно,че в понеделник ще пътувам за едни 4-500 киловата пробни и ако ми харесат-да му мисли седана.Дали ше земе тон на два пъти?!!Ако има с кой да са обзаложим-Мегагават поне......
Завиждам му , не особено благородно,че в понеделник ще пътувам за едни 4-500 киловата пробни и ако ми харесат-да му мисли седана.Дали ше земе тон на два пъти?!!Ако има с кой да са обзаложим-Мегагават поне......
idealist
- специалист
kolcho написа:115 кв/Княжево, София/ три външни наветрени страни/изложение - правилно/дограма добра/10 см изолация/ под пода - неотопляеми гаражи, изолация/ таван - съсед, изолация. Отопление - електрическо: 3 конвектора в спалните по 1500вт, инверторни климатици в хол, кухня, кабинет, конвектор 750вт в баня, ел. бойлер топла вода. Интелигентна система за управление, нищо не работи нахалост и никога в помещение, в което има човек, не е студено. Сметката за последния месец - 290 лв / в т.ч. - осветление, готвене и пр./.При сегашните температури следващият месец ще е около 350-380 ...Ако минеш към топлофикация ще плащаш по- малки сметки.
При това без да ползваш интелигентни с-ми за управление.
Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература