Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Той ги има, ама явно не може да контролира горенето в тоя туч,щом му топи скарата, а уж водната риза е добре сметната.
И схемата е тотално сбъркана.
filmatoplo - майстор
Ами конструктивно само той си познава котела, и друг път съм чувал някой да казва че котела завира пък уж има циркулация. И това чудо да топлиш обратно от буфера котела не разбирам защо го мисли колегата.
pipilica - майстор
Така ся подред да обяснявам да ако има нещо не ясно.
Котела е в едно помещение под земята копано специално за него, мисля че е около 3-3,5 под кота нула, котела е пуснат с кран вътре и после е излята плочата отгоре, мога да го извадя само на парчета.
Буфера е в съседно помещение което копахме доста след котелното и тръбите минават през бетонна стена, дъното на буфера е по-високо с около 60 сантима от дъното на котела.
Просто нема начин да ги сложа едно до друго.
Котела е бил правен да топли няква стъклена оранжерия стотици квадрати на самотек без помпи, и е работил малко време, човеко го зареждал с 4 колички кюмур и газ до ламарината, 2" тръби из оранжера и по тях вода, пара каквото такова.
Ся обаче аз нямам толко разход на топла вода и го карам мнооого леко на 1-ва и рядко на 2-ра
И за това сложих буфера като си мислех че е лесно според темите тука, е да ама не.
Котела завира локално само там където жарта има контакт с ламарината а тя е 8мм отвътре, това е сигурно щото има голям обем, някъде към 500 литра, та в завиращия участък се влива вода от три тръби, 2" от къщата с помпа 32/6, 1 1/4 от оранжера с помпа 25/6 и 1 1/4 от буфера с помпа 25/4, само си представи колко вода влиза.
Идея си нямам как да предотвратя това локално завиране, единственото което се сещам е да иззидам огнеупорни тухли отвътре.
Много шибана работа но така стоят нещата и се опитвам поне малко да ги пооправя.
Сега зимата е абсолютно невъзможно да точа инсталация и да преправям тръби и други неща.
pipilica - майстор
И така другари тая вечер проведох експеримент който ме задоволи напълно, дето един познат вика получих душевен оргазъм.
Въпреки грешното свързване на буфера с котела реших да пробвам все пак и обърнах помпата между котела и буфера, и стана, почти два часа оранжера получаваше 55 градуса вода при не работещ котел, тва щото не бях подгрял достатъчно цистерната.
Утре отивам да взема една помпа и довършвам системата.
Благодаря на всички за включването, ся сигурно ще имам още няколко въпроса ма тва после.
=D> =D> =D>
pipilica написа:
И така другари тая вечер проведох експеримент който ме задоволи напълно, дето един познат вика получих душевен оргазъм.
Въпреки грешното свързване на буфера с котела реших да пробвам все пак и обърнах помпата между котела и буфера, и стана, почти два часа оранжера получаваше 55 градуса вода при не работещ котел, тва щото не бях подгрял достатъчно цистерната.
Утре отивам да взема една помпа и довършвам системата.
Благодаря на всички за включването, ся сигурно ще имам още няколко въпроса ма тва после.

=D> =D> =D>
А така!
Сега си представи , че лявата червена чертичка,от първата ти схема,излиза от буфера и нещата си идват на място,както още благинки.Помпата си остава както е на схемата.
Сега,с обръщането на помпата, оправяш допуснати грешки в подвързването,като връщаш натрупаната енергия от буфера в котела и едва тогава я ползваш.
Сравни пак схемата на Anton BM, от темата Буфер и ще си обясниш нещата.
pipilica - майстор
Мда принципно си прав но, много ще ми е трудно сега да преправям пък и лятото също. Ще трябва да заварявам дебели тръби, ще трябва да слагам нови тръби за къщата и оранжера, абе с две думи много е разправията, ма не се знае мое пък да го преправям лятото.
filmatoplo - майстор
Колега не разбрах много от схемата ти в момента, но ти се кефиш когато измъкнеш топлото от буфера и го пратиш към консуматорите така ли. За целта направи само така че -помпите към къща и оранжерия да теглят вода от върха на буфера и връщащата вода от тях да влиза в най ниската точка на буфера. Помпата между котел и буфер нека си седи както си е сега. Датчик за включване на радиаторните помпи се поставя в горната част на буфера.
pipilica - майстор
Мда точно на това се кефя, но не си прочел май ся ми е невъзможна подобна операция. Котела и буфера са в различни помещения с 28 сантима бетон помежду тях, освен това нямам ресурс за един ден да разкача всичко и наново да свързвам тръби.

Тема "Съвети за буфер." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: