• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 34
Всичко за този вид строителство.
gechev - специалист
Не отговаряте на въпроса. Искате ли по леки конструкции или ще я карате както до сега?
Tsilkov - майстор
Да изтупам малко темата (че и раздела) от прахта. Връщам се към една много изначална дилема (да не кажа спор) - дълготрайността на екструдирания полистирен.
Това лято след 8 годишно отлагане най-накрая направих топлоизолация под плочките на терасите си на апартамента ми(ново строителство). Понеже от неизолираната горна повърхност пода беше локално доста студен всяка зима (след първата) "застилах" терасите със стиропор останал от строежа. Та за 6 години стиропора си постоя на слънце, вода и замръзване - най-малкото си личи по мърсотията отвън. Преди няколко седмици тръгнах да си правя мишена за лъкът и го нарязах и се загледах какво е състоянието.
Ето и снимки:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

За съжаление нямам достъп за уред за измерване на топлопреминаване, но поне видимо аз не виждам следи от прочутото "изпаряване" и "самоизяждане" на стирена. Повърхностно си личи къде го е удряла водата и слънцето, но вътрешността си беше като нова. На пипане си беше мек и нормално ронлив като нов.
toolegittoquit - майстор
3-5см стиропор в днешно време считат ли се за някаква изолация и намаляват ли загубите на топлина видимо?
VLADO66 - майстор
Че е изолация,изолация е някаква,но недостатъчна.
Tsilkov - майстор
Тая изолация (ако изобщо може да се нарече така) беше колкото да кърпи положението (впрочем 8 см е) - показал съм я с цел да се види как старее материала, а не че трябва да се прави така. 5 см изолация за никъв х.. не става - само хабене на скъпа мазилка и лепило.
toolegittoquit - майстор
VLADO66 написа:
Че е изолация,изолация е някаква,но недостатъчна.
С колко % намалява топлинните загуби всеки сантиметър изолация или графиката не е линейна, а експоненциална?
toolegittoquit - майстор
VLADO66 написа:
...
Не съм навътре в тая "наука", за това питам за прост отговор. :) С други думи от 3-5см има ли файда, повече отколкото ако е гола стена и 8-10см колко пъти са по-добре от 3-5см. Преди време и време слагах 5см изолация и сега се чудя дали всъщност е достатъчно и въобще ефективно.
И другото е - може ли върху шпакловката на старата да се лепи нова, нарушава ли това свойствата, налага ли се повторно дюбелиране и правилно ли е?
Gadnyara - специалист
Егати! Страшни навици - всичко е написано някъде, намира се човек да посочи източник за информация, а отговорът е "прочети го вместо мен и ми дай отговор на конкретен въпрос". Това е коректно, когато разпитвам служителите ми или човек, който наемам да ме консултира за целта.
В случая с Форума казвам Благодаря за насоката и си харча личното (семейното) време да си намеря отговора в статията!
>>>>>>>>>>>

Толкова ли е трудно да прочетеш статията "по диагонал" (както направих току-що за 2-3мин.) и да видиш, че:
Ri = di/λi (m2K/W), където:
Ri - съпротивление на топлопредаване
d - дебелината на слоя (m)
λ – изчислителен коефициент на топлопроводност за съответния материал (W/m˚C)
VLADO66 - майстор
По вторият въпрос-за сега съм виждал такава система единствено на Баумит.Има и клипчета в Ютуб как се полага. http://baumitbulgaria.blogspot.bg/2011/ ... -post.html
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 34

Тема "Изолация на стените" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: