Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shotik - майстор
Виж в магазини Никелектрик или N & SM дали има мотор или ротор като твоя,ако има ще ти съдействам за покупка и доставка

Знака между N и S не излиза правилно , знак за съюз на фирми ,като осмица с опашка, не знам как да го формулирам

https://www.google.bg/maps/@42.7061243, ... 312!8i6656
bulhomes2 - майстор
Мерих намотките - не видях проблем.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=a8EAkjf7GnU[/youtube]
Мерих съпротивлението между съседни пластини от колектора.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=p-qzeWGmULw[/youtube]
Между всички е еднакво съпротивлението, тоест - няма такова. И е ясно, че не само между съседни, а и всички. ОК. Приемаме, че ротора е събрал всички намотки в едно, но не мога да си обясня как изобщо завърта тогава.

Тук май е момента да обясня, че имам още 2 работещи мотора от прахосмукчаки и нямаме зор на всяка цена да се възроди тоя, а по-скоро е с образователна цел. Не знам кога ще стигна до другите мотори да ги разглобя и замеря съседните пластини на колектора, но нещо много силно ме кара да мисля, че резултата ще е същия. Ако греша - проблема ще е ясен, но ако не - задачата си остава.
fbr написа:
Захрани двигателя през крушка да речем 40 Вата, и мери напрежението между съседните пластини на колектора. Ако има разлика, ротора е за кофата. При драстично кофти ротор, даже и лампата ще си променя светлината, при въртене на ротора и попадане на четките по различните пластини.
Тук не разбрах как да захраня през лампа (последователно предполагам) и същевременно да меря напрежнието. Няма да се завърти ли като е през лампата?
Hoвoceлckи - майстор
Повече от ясно е, че ротора има пробив. Не пълно късо (затова изобщо се развърта), а между съседни витки примерно. Разликата в съпротивлението в такива случаи се хваща с по-специален уред ("мост"). Гимнастиката на fbr е за, когато евентуално ротора ще се пренавива. В твоя случай, след изпълнените дейности от теб, не си заслужава повече да се занимаваш.
hidrazin - майстор
bulhomes2 написа:
Мерих намотките - не видях проблем.
Крив ти е шублера. :-D С това уредче не можеш да хванеш разликата на две отделни намотки.
Трябва си измерителен мост дето хваща много малки съпротивления.
Че то даже като понече да го провериш не можа да ти нулира показанията. :)
Проверка за междувитково се прави с дросел на който магнитопровода е отворен или отрязан от едната страна.
Демек трансформатор само с първична и му режеш косо магнитопровода от едната страна за да легне ротора.
Пък и така става за няколко размера ротори. Нещо такова:
ИзображениеИзображение
Трябва и парче ножовка за "индикатор". Включваш трафа в мрежата и почваш да пробваш с листа ножовка.
Почне ли някъде да бръмчи и да се претегля - ротора в кофата и нова смучка. Верояност да е така - 99,999%.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2qpwO0g7XhU[/youtube]

:partyman:
fbr - майстор
bulhomes2 написа:
Тук не разбрах как да захраня през лампа (последователно предполагам) и същевременно да меря напрежнието. Няма да се завърти ли като е през лампата?
Няма да се завърти при маломощна лампа, като през мощна лампа можеш да подадеш напрежение и на самия ротор (на срещуположни пластини), и да мериш напрежение по съседните пластини. При ниското напрежение с което работи този омметър с който мериш, няма как да бъде засечено междувитково късо, появяващо се при по-високо напрежение на навивка. Да, лампата последователно.
bulhomes2 - майстор
Аз мислех, че говорите за намотките на статора. Те такъв уред като на Хидрата виждах в Асеновград. Но няма кой да се занимава с пренавиване. Питането ми в темата беше заради това, че както видяхте ротора се върти, и не знаех, че изгорял може да го прави. Благодаря на всички за участието и дано темата помогне и на други интересуващи се след нас!
взех графитени четки за прахосмукачката само че новите са без кабелни обувки та въпроса ми е трябва ли да е много прицизна връзката - дайте предложения как да ги свържа нямам поялник
DMN - майстор
atanas.m.a написа:
взех графитени четки за прахосмукачката само че новите са без кабелни обувки та въпроса ми е трябва ли да е много прицизна връзката - дайте предложения как да ги свържа нямам поялник
Тук нещата малко са като - искам да се кача на покрива на къщата, но нямам стълба.
Иди при някой да ти ги запои и да стане като хората :) .
Hoвoceлckи - майстор
DMN написа:
Тук нещата малко са като - искам да се кача на покрива на къщата, но нямам стълба.
Е що пък да не скочи с парашут отгоре :cool:
Сега сериозно - кабелните обувки по принцип се пресоват. Запояването не се препоръчва, тъй като се предполага загряване от неидеалния контакт между четките и пластините. Но не е забранено :-D
DMN - майстор
Hoвoceлckи написа:
Е що пък да не скочи с парашут отгоре
Щото първо трябва да се качи :-D
За запресоването си прав, даже има някъде и на принципа на точковото заваряване поради същите причини. Но аз си ги запоявам като ми се наложи и проблеми не съм имал, пък и стигне ли се до там да се разтопи "калая" по време на работа(все пак това не е печка), то по-добре наистина да се разтопи(макар че може да направи други поразии) и да прекъсне връзката, щото рано или късно ще изпуши нещо друго :-D .

Тема "Проблем с прахосмукачка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: