Към колегата с ЕНТЕЛИГЕНТНОТО отопление с конвектори и климатици: Миналата седмица като заваля снега от петък вечерта до неделя вечерта електричество имаше общо за 2-3 часа. Ако разчитахме на ел. енергия щяхме ЕНТЕЛИГЕНТНО да сме загинали като куче без история. Имам ел. агрегат 1,5 кв, но събота сутринта на бензиностанциите в близкия град нямаше ел. захранване, та едвам заредихме 20 л. бензин за снегориначката. Сутрин като тръгна на работа джипа ми показва -19С а като го раздвижа показа -21С. Горя пелети/черупки от орехи 4/1 по 55-60 кг/24 часа, а като няма ел. захранване-дърва.
Добре, че съпругата ми е направила 4 различни вида вино, а аз ракия залежала от 7-10 години, та смогваме сега.
Тази нощ котела ми загасна, понеже горивото не го е объркал сина ми и не го е дръпнал шнека и котела е дал грешка "липса на горива" И пониже трябва и да се чисти котела не го палих през ноща, та до сутринта треперех, защото имам само 1 климатик в хол/дневна-кухня.
Сутринта външна темп беше - 16С , а сега като го грее слънцето показва - 7С.
Чистя котела 1 път на 3-4 седмици, но миналата седмица горих дърва и тази пак го чистих... Мъка, мъка...
Към колегата n.ganev с горещата вода на корем: Не знам защо, но като спя на хотели почти винаги не ми стига топлата вода. Преди да се къпя вдигам темп на котела на 70С, изчаквам 1 час, а 80 литровия бойлер с мантел се топли за 35-40 минути, с него последовтеално имам свързан и друг бойлер на ел. захранване, къпя се и в двата бойлера водата е студена. Грубо съм смтнал, че 3-4 кг пелети отиват за загряване само на единия бойлер за едно къпане, а сме 3-ма в къщи и вечер чакаме ред за банята.
За ел енергия плащаме 60-90 лв,/месец, а лятото, когато има слънце и ползвам топла вода "на аванта от Дядо Боже" плащам 40-50лв./месец.
Та не знам и как може да се плаща 20 лв/месец за ел. енергия, като само единия ми хладилник консумира 10-20 лв на месец, а имам и фризер, осветление телевизор, и др. ел. уреди.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Micho@85
- специалист
4600 мнения в "Разход на пелети!"
kolcho
- специалист
LazarGanev написа:Отоплявал си 80 срещу 115, неизолиран, срещу изолиран - ама си бил в "същото положение"? Уаууууу, разбира ги Лазар при всяко положение положенията, особено същите!kolcho написа:115 кв/Княжево, София/ три външни наветрени страни/изложение - правилно/дограма добра/10 см изолация/ под пода - неотопляеми гаражи, изолация/ таван - съсед, изолация. Отопление - електрическо: 3 конвектора в спалните по 1500вт, инверторни климатици в хол, кухня, кабинет, конвектор 750вт в баня, ел. бойлер топла вода. Интелигентна система за управление, нищо не работи нахалост и никога в помещение, в което има човек, не е студено. Сметката за последния месец - 290 лв / в т.ч. - осветление, готвене и пр./.При сегашните температури следващият месец ще е около 350-380 Съседът до нашата кооперация топли на газ около 100 кв., средната му сметка през зимата е около 500 лв.kolcho, съжалявам те и ти съчувствам! Като те чета си спомням, че допреди 2 зими и аз бях в твоето положение, само че топлех 80м2 неизолиран апартамент
Изразявам съчувствие на мъкнещите пелети, дърва, въглища и пр, които плащат двойно, за да се грижат за тези благородни материали, докато се терзаят за миризми, люспи, отпадъци и плъхове. Надявам се поне, че това им допада!

шоп
- майстор
s_s1, за енергонезависимостта съм 100% съгласен с теб
и 6 месеца да нямам ток ще ожевея, зашото имам котел на дърва и въглища и на естествена циркулация.
За 80 литровият бойлер обаче не те разбирам. Според мойте разбираня 80 литров бойлер се монтират в студентска квартира обитавана от 1 студент.
Вкъщи имам два 120 сгрявани със серпентини от котел и слънце + 480 литра сгрявани само от слънце.
Дори в тези -17-19 градуса има слънце и имам 480 литра слънчева вода сгряна до 45-50 градуса, който се явяват вход в 120 литровите.
и 6 месеца да нямам ток ще ожевея, зашото имам котел на дърва и въглища и на естествена циркулация.
За 80 литровият бойлер обаче не те разбирам. Според мойте разбираня 80 литров бойлер се монтират в студентска квартира обитавана от 1 студент.
Вкъщи имам два 120 сгрявани със серпентини от котел и слънце + 480 литра сгрявани само от слънце.
Дори в тези -17-19 градуса има слънце и имам 480 литра слънчева вода сгряна до 45-50 градуса, който се явяват вход в 120 литровите.
kolcho
- специалист
s_s1 написа: Та не знам и как може да се плаща 20 лв/месец за ел. енергия, като само единия ми хладилник консумира 10-20 лв на месец,Коуега ентеуегенд, ако беше малко по-наред с високата част на тялото си, щеше да знаеш, че модерните хладилници с фризер с размер между 220 и 300 литра, клас А и по-висок, харчат годишно между 160 и 240 кв/ч. Месечно това прави между 13 и 20 кв/ч. Да речем , че са 30, като за хладилници, чиито собственици са толкова ентеугендни, че не се сещат защо точно трябва да се затваря вратата на машинката. Дори в този хард вариант, месечните разходи за един хладилник не са повече от 5 лв.
Таааааа.......абе какво каза за ентеугендността, че нещо забравих?

Трифон П.Трифонов
- майстор
s_s1 написа:Не знам защо, но като спя на хотели почти винаги не ми стига топлата вода. Преди да се къпя вдигам темп на котела на 70С, изчаквам 1 час, а 80 литровия бойлер с мантел се топли за 35-40 минути, с него последовтеално имам свързан и друг бойлер на ел. захранване, къпя се и в двата бойлера водата е студена. Грубо съм смтнал, че 3-4 кг пелети отиват за загряване само на единия бойлер за едно къпане, а сме 3-ма в къщи и вечер чакаме ред за банята. За ел енергия плащаме 60-90 лв,/месец, а лятото, когато има слънце и ползвам топла вода "на аванта от Дядо Боже" плащам 40-50лв./месец.Един 80л. бойлер,от 15-75гр. се топли с 5.5824кв.Да ги окръглим със загубите на 6.На пелети ще са малко над 7, но казваш,че загряваш със 70 гр,значи ще е по малко необходимата енергия.Предполагам,че щом вдигаш Т на водата,бойлера е подвързан като радиатор,което е грешно . Има нещо сгрешено по системата ти за БГВ,като не визирам солара.Така мисля.
Та не знам и как може да се плаща 20 лв/месец за ел. енергия, като само единия ми хладилник консумира 10-20 лв на месец, а имам и фризер, осветление телевизор, и др. ел. уреди.
Мога да потвърдя,че и при мен БГВ е на корем.Буфер 500л. с проточна гофрирана серпентина от дъното до върхът.Не съм забелязал да се огъва,дори и при сериозно женско заиграване в банята.Аз харча не повече от 35л. загрята на 80гр.вода.Захранвам две бани.
Трифон П.Трифонов
- майстор
kolcho написа: Таааааа.......абе какво каза за ентеугендността, че нещо забравих?Този форум не е за обиди,а темата е разход на пелети.
Добре,топлото ти е малко по скъпо , но много по комфортно.И следобеда ти завиждам.Не каза как ползваш високата си част когато спре тока,освен ако не се налага Тя да работи,щото в Княжево тока не спира.
Ииииии..........бъди снизходителен към нас-дърварите!Моля!
DimitarD
- специалист
От вчера се чудя какво означава това "нахалост", видях го в мнението на Лазар и си мислех че е някакъв термин от отоплението. Днес като прочетох колчовото вдянах.
Колчо, и аз като теб имам инвертори навсякъде и то дайкин 2012г, като единият е ururu за помещение около 60км2, имам си зидана камина в същото помещение за уют и да печа мръвки. Но имам и локално парно което ползвам зимата. Отоплението с парно си е лукс. Предполагам знаеш като спреш климатиците за час какво следва, нали? И не ми съчувствай, аз ти съчувствам.
Забравих да ти кажа че като спре тока си имам 8kw агрегат, зареден с бензин за 24 часа.
По въпроса с изолациите, тъй като много често при разхода ги намесвате, мнението ми че изолацията на къща е пълен смях / изключвам изолацията на таван и под и изолирането на апартаменти/. При положение че имам близо 40м2 дограма, а охлаждането става през нея, а не през стените, така че за да има ефект изолацията, требва да се запечатат прозорците и вратите с фибран, стиропор, вата или друго
А бойлера изобщо не го смятам за товар.
s_s1, имам чувството че живееш на съседната улица
Колчо, и аз като теб имам инвертори навсякъде и то дайкин 2012г, като единият е ururu за помещение около 60км2, имам си зидана камина в същото помещение за уют и да печа мръвки. Но имам и локално парно което ползвам зимата. Отоплението с парно си е лукс. Предполагам знаеш като спреш климатиците за час какво следва, нали? И не ми съчувствай, аз ти съчувствам.
Забравих да ти кажа че като спре тока си имам 8kw агрегат, зареден с бензин за 24 часа.
По въпроса с изолациите, тъй като много често при разхода ги намесвате, мнението ми че изолацията на къща е пълен смях / изключвам изолацията на таван и под и изолирането на апартаменти/. При положение че имам близо 40м2 дограма, а охлаждането става през нея, а не през стените, така че за да има ефект изолацията, требва да се запечатат прозорците и вратите с фибран, стиропор, вата или друго
А бойлера изобщо не го смятам за товар.
s_s1, имам чувството че живееш на съседната улица

Последна промяна от DimitarD на съб яну 23, 2016 5:13 pm, променено общо 2 пъти.
s_s1
- специалист
Трифон П.Трифонов написа:Предни години съм мерил темп. на водата от тръбопровода. Зимата зимата замръзва, а лятото стига до 22-25С. Това е така, защото у наше село, поне в махалата в която е моята къща тръбите са положени на 30-40 см. дълбочина. Сега я мерих 2-2.5С източена за около 5 мин. /тръгна 12С/. Бойлера ми е свързан като бойлер в първия-топлия кръг на котела с отделна помпа-писал съ вече тук. Котела държи 60С, нормално, ако навън не е много студено. Сега при - 9 С поддържа мин 66 С, а подава към радиаторите 56С.s_s1 написа:Не знам защо, но като спя на хотели почти винаги не ми стига топлата вода. Преди да се къпя вдигам темп на котела на 70С, изчаквам 1 час, а 80 литровия бойлер с мантел се топли за 35-40 минути, с него последовтеално имам свързан и друг бойлер на ел. захранване, къпя се и в двата бойлера водата е студена. Грубо съм смтнал, че 3-4 кг пелети отиват за загряване само на единия бойлер за едно къпане, а сме 3-ма в къщи и вечер чакаме ред за банята. За ел енергия плащаме 60-90 лв,/месец, а лятото, когато има слънце и ползвам топла вода "на аванта от Дядо Боже" плащам 40-50лв./месец.Един 80л. бойлер,от 15-75гр. се топли с 5.5824кв.Да ги окръглим със загубите на 6.На пелети ще са малко над 7, но казваш,че загряваш със 70 гр,значи ще е по малко необходимата енергия.Предполагам,че щом вдигаш Т на водата,бойлера е подвързан като радиатор,което е грешно . Има нещо сгрешено по системата ти за БГВ,като не визирам солара.Така мисля.
Мога да потвърдя,че и при мен БГВ е на корем.Буфер 500л. с проточна гофрирана серпентина от дъното до върхът.Не съм забелязал да се огъва,дори и при сериозно женско заиграване в банята.Аз харча не повече от 35л. загрята на 80гр.вода.Захранвам две бани.
Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература