• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rosso666 - специалист
valqk написа:
rosso666 написа:
Колега не знам с каква горелка си но няма да стане да преградиш бункера защото гледам че и без това е малък (и моя е такъв 24кв.).горелката много почва да се загрява защотоняма място пламъка да бъде издухан и част от топлината се връща и нагрява горелката
.

С ГП20 съм. Ти с каква си? Пробвал ли си го този вариант?
Другият вариант е да направя като теб - шамотни тухли и ход на 2рата преграда, но това не ми харесва толкова като идея, защото няма да мога да се заиграя с турболатори после... освен, ако добавения ход няма и турболатори към него...
Иначе до колкото мерих, ако добавя ламарината там горелката ще е на 2-3-5см от добавената ламарина.
Мисля, ще изглежда по подобен начин на тези сними (въпреки, че тук е друга горелка): viewtopic.php?f=10&t=44543&p=645367#p645318 (предполагам сте ги виждали? (росо/борката)).

@миташки: аааааа... не знаех! Благодаря за пояснението!

@борката: ако се сложи само турболатор - няма смисъл от него, защото горелката издухва направо към шамотните тухли (сегашния първи ход) топлото. Аз миналага година пробвах и бях махнал преградата на бункера (горе) с идеята да минава и от там топлото, но нямаше ГОЛЯМ ефект, както всички казват, които са преправили към 5ходов...

Май почвам да мисля за вариянта на росо, преди да хвана флекса :mrgreen:

Ами аз като разделих оригиналния първи ход (а не бункера) без никакви други турболатори темп. На фукса падна до 70 80 на 8 kw. Мощност на горелката.
При 18kw мощност стига 100градуса.това е при чист котел.
И това е без турболатори.нямам време да си правя а и при тези показатели няма смисъл
Горелката ми е гп 20 2 генерация но е подобрена.
И не знам без да има нещо което често да пребърква слънчогледовите пелети дали няма да се образува дебел слой пепел която затруднява дотъпа на въздух и от там горенето се разваля
valqk - специалист
rosso666 написа:
Ами аз като разделих оригиналния първи ход (а не бункера) без никакви други турболатори темп. На фукса падна до 70 80 на 8 kw. Мощност на горелката.
При 18kw мощност стига 100градуса.това е при чист котел.
И това е без турболатори.нямам време да си правя а и при тези показатели няма смисъл
Горелката ми е гп 20 2 генерация но е подобрена.
И не знам без да има нещо което често да пребърква слънчогледовите пелети дали няма да се образува дебел слой пепел която затруднява дотъпа на въздух и от там горенето се разваля

Предполагам "Ами аз като разделих оригиналния първи ход (а не бункера)" имаш в предвид товя вариант - шамотни тухли към първи ход, така че, топлия въздух да ходи първо през бункера и после преграда във втория ход?
rosso666 - специалист
Да споделя. Направих турболатори наа преградата която разделя първия ход на котела и още дени на втория ход.градусите при чист коъел сега са 70-75 при темп.на водата около 65*
rosso666 написа:
Да споделя. Направих турболатори наа преградата която разделя първия ход на котела и още дени на втория ход.градусите при чист коъел сега са 70-75 при темп.на водата около 65*
Качи снимки,ако може! Смятам на лято да оборудвам боша с ламарини ,но не съм решил още как точно.
rosso666 - специалист
На следващото чистене ще снимам
stilian20 - специалист
borkata99 написа:
valqk написа:
Проблемът ми е, там където е имало шамотни тухли. При вас, виждам, че нямате тези пера.
Имам ги - тухличките 3 на брой, а перата са малко по-къси.
Аз съм извадил най-горната тухличка и "големия" турболатор е по-къс и стига и ляга на долните 2 тухлички /тях не съм ги вадил/.
Май на клипчето се вижда, че двата турболатора са с различна "дълбочина".
Да преградиш и първия бункер, какво целиш ? Още топлина в котела ? може и да стане, ама може и rosso да е прав - без проба няма как да се отговори.
Щом си си го навил на пръста - давай, ние ще гледаме сеир и после................
Като че ли по-добре ще е и там да се бухне още един турболатор и край, че най-накрая тези котли ще изкарат от някъде по един парен чук и бой, бой по цифарите ни.............. :lol:

м/у другото Стилян спомена, че е направил нещо подобно, ама като се видим с него ще питам или ако чете да казва................. :?:

Весели празници и много късмет.
Изображение
Да тази година изпробвах нов вариант ,защото минах на слънчогледови пелети и с преградата в бункера се смалява пепелника, но при хубави пелети е по-добрия вариант за мен. С преградата Твода и Тгазове са равни само при 20кв имаше 5 градуса разлика.
stilian20 - специалист
При новият вариант Тгазове е с 10-15 градуса по-висока от Твода. :partyman:

Прикачен файл

kotel%20004.png Rosso666 дано да нямаш авторски права на скицата, че ти я преправих малко
filmatoplo - майстор
:) Котела Турболатор, сега като го види Борката познай - ще играе флекса и електрожена. :wink:
stilian20 - специалист
Филме без железа в котела не става. :lol:
Дори скоро си мислех да си направя един топлообменник (кондензен от неръждавейка )след котела, през който да минава първо през него водата, която се връща, но ще ми загрози котелното. :partyman: :drinkers:
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 26

Тема "Котел дакон 24 горелка GP 20" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: