Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ееее,нормално за събота вечер.Не се карайте бе.То ясно че падат разходи и изолации,за сметка на градуси.Ма не ми забелязвайте,щото съм на работа.Ако на някой му се стори , че не съм в тон де.
На къщата имам ок.30 кв.м. изолацийка само и то на една ръка шпакловка. Правих я треди 9г. още няма признаци за дефекти. 60 дюбела ако съм наковал-много са. На чуждо слагам повече,хихи,колкото си трябва. Тавана ми е тънко изолиран-60кв.м.от 90 някъде. Издиша ми къщето,ама не е като без хич.
Да си харчим пелетите със здраве!
6osi6 - майстор
n.ganev написа:
не включвам бойлер на ток ни зима ни лято.
Бойлерът при мен дърпа много от температурата на котела. Лятото на ток е 70 лева.
На 200 кв. изолирани, разходът е 65 кила семки при 21 гр. стайна темп.
bobi65 - специалист
rosso666 написа:
Интересно ми е колегата с ламбда наблюдението с какво е сравнявал показанията за да предполага за качествено горене.и ако може да сподели другите екстри които е направил.може да се опитам да внедря някоя от тях и при моя котел
Отговарям ти с прин-скриин от документацията на сондата с която работя...

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (100.62 KиБ) Видяна 2121 пъти

Прикачен файл

1.jpg
andy_forresite - майстор
В четвъртък измерих t° на стените отвътре в стаята с печката - от 0,3 до -0,4 градуса в 16:30 часа при спряно отопление в полунощ на предния ден и достигнати със зор 18 градуса, термометърът беше закотвил на 10° стайна температура. През деня също беше под нулата - мисля около -8-10. Таванът показа +2,6, а подът +6,7. Вечерта стигнах до 18 гр. и оставих през нощта електрическа печка 1 киловат. На сутринта беше 15 гр. В съседната постройка (без отопление през нощта) стъклата се бяха запечатали в лед. Тия ледени стени нямат загряване с моите почти 6 часа на печка дет не ще да гори :?
Друго. В къщата, където не се отоплява въобще, няма радиатори и печка, днес в слънчевото време беше 1 градус. Сигурно е падало и под 0 от Н.Г. насам.
Дали ако имах стиропор стените щяха да са около нулата :) Мисля че е възможно, но ако не отоплявам въобще и времето се закучи както през февруари на 2013-та 2 седмици -20 през нощта и -10-12 през деня. Тогава теоретично най-ниската температура би била най-малко 0, защото точката на замръзване е отдалечена от другата страна на стиропора - между него и лепилото с мазилката. А при мен си е направо вътре :lol:

Направата на изолация има и други не по-малко важни ползи - заздравява стената като я предпазва от проникване на влага в мазилката, която влага при замръзване руши - прави стените по-здрави; пречи на образуването на мухъл, конденз и плесен. Лошото е че е скъпо ако трябва да направиш цялостно къща на три етажа с 400 кв.м. стени. Само за скелето ще се намотаят сума пари, да не говорим за хубава мазилка, която ще придаде не само вид, но и ще защитава и ще може да се мие с маркуча. 30 кг силиконова 2 мм за 170 лева покрива колко ... 10-ина квадрата :rolleyes:
bobi65 - специалист
rosso666 написа:
Интересно ми е колегата с ламбда наблюдението с какво е сравнявал показанията за да предполага за качествено горене.и ако може да сподели другите екстри които е направил.може да се опитам да внедря някоя от тях и при моя котел

Колега ето накратко посоката която следвам
1. Първо превръщане на котела в триходов
2. Турболизатори ... два модела... в вторият ход на газовете и в третият ход преди напускане на котела.
3. Топлообменник... снижаване още на температурата, същевремеено подсушаване на въздуха и връщане доста енергия в котела, както и по добро изгаряне в камерата като не се преохлажда.
4. Следене на коефицента на излишък на въздуха да е около 1.5 ланда
като смея да твърдя че това е от ключово значение и за шлакообразуването..
5 работа на оптимална мощност... на на максимална.. и избягване на модулацията .. работя в режим ON/OFF.. при модолация има 4 процента по ниски КПД...

Сега последната ми добавка от вчера е и Дебитомер... МАФ сензор.. с него все повече си изяснявам къде и как да пипна някой неща... утре ще ви пусна и снимки с дебитомера.. Мери направо в килограми въздух в зависимост от температурата на въздуха..
bobi65 написа:

Сега последната ми добавка от вчера е и Дебитомер... МАФ сензор.. с него все повече си изяснявам къде и как да пипна някой неща... утре ще ви пусна и снимки с дебитомера.. Мери направо в килограми въздух в зависимост от температурата на въздуха..
Е те тука вече ма разби!
Подхвърлям следваща идея-една Мега или Нис-тюн ,през ОБД за диагностика и настройки.
Разколачвам си едната кола,барабар с компа.Не знам дали параметрите са съизмерими,но всичко се наглася.
Няма сърказъм в думите ми.Похвално.И за модулацията съм съгласен,но там нещата са на компромис ,за комфорт.
bobi65 - специалист
Отговарям на SVEZAR

при - 12 до -7 градуса през денонощието съм на 3 чувала по 15 кг. [/quote]
Интересно този колега ако е без изолация колко ще му е разхода :? :wink:[/quote]

Отговарям ти с достатъчна точност.
Преди всички рационализации по КОТЕЛ и ПО ГОРЕЛКА ... горях двойно
А още по преди когато бях на въглища и дърва и без изолация обикновено си отиваха 10 тона домбаски въглища и 5 кубика дърва.

Изразено към българското левче 4000 на въглища и без изолации, 2800 без подобренията, миналата година 1800 , а за този сезон ще видя... но мисля да не надхвърля 1500 с последните си доразвити моменти към котела и горелката.
Това е цялата сграда 400 кв.( 3 етажа по 120кв + 40 кв. таванско) . и гаражите са ми с отопление дори .. и там е 18 градуса.
bobi65 - специалист
Ето обещаните снимки колеги....
Дебитомер и програмиран аналогово цифров преобразувател по стойности от таблиците на производителя

Прикачен файл

MAF1 Displei.jpg

Прикачен файл

IMG_20160124_074222.jpg

Прикачен файл

IMG_20160124_081624.jpg

Прикачен файл

HFM-5.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
За какво служи дебитомера на въздух?
bobi65 - специалист
LazarGanev написа:
За какво служи дебитомера на въздух?
Ако въпроса ти е по принцип .." за измерване на количеството въздух " в зависимост от температурата му... а от тук 23.1 процента от теглото му е кислорода... от там пък се ориентирам къде е стереометричното число за изгарянето на килограм гориво... а то ва число е различно както за пелети от различни материали така дори между различни палета от една и съща доставка...
Учудвам се но има и такава разлика.... явно примерно едното пале е правено при по лоши метрологични условия от другото и има вероятно повече влага и изисква различно количество кислород от другото...което е по изпечено и по твърдо... и вероятно е произведено на следващият ден..

другото приложение в момента ми е да оценя собствената ми тяга на комина когато котела не работи... показва ми около 15 кг въздух което е около 19 м3 и оценявам дали тази тяга ми е равномерна и до колко с изравнителя на налягане който съм сложил като завършек на върхът на комина.... ( виж снимката с замръзналият пушек)

добавям.... и оценявам колко енергия успявам да спра да ми изтече през комина като топлина ..отделена в топлообменника.. към момента на снимката 49 кг са 60 м3 въздух но постъпили в горелката като 22 градуса а не като -1 кокото е в котелното при външна -15 градуса.

Делта" t " от 23 градуса при 60 м3 на час на колко киловата се равнява? ... се пита в задачата...

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: