• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
todortv написа:
kozl написа:
..... то излиза, че този електромер отчита само площта на графиката за мощността над нулевата линия. Тогава тази площ е активна енергия, а тази под нулевата линия е реактивна енергия. .....
Не. Отчита и положителната и отрицателна полувълна на моментната мощност. Площта им дава средната мощност или активната част. Дефазирането е между тока и напрежението и означава изместване във времето по абцисната ос(наляво, или надясно).Това изместване е в резултат на реактивен товар(индуктивен, капацитивен, смесен) :-D
todortv мисля че и ти се оплете. Какво значи моментна мощност и как в дадения момент тя има и положителна и отрицателна полувълна. Площта на кривата на мощността е= енергията :wink: А не на :finga: мощност. И ако абсцисната ос е времето, то възможно ли е тока да изпреварва напрежението или само да изостава. И ако тока изпреварва напрежението, кое тогава е първичното, напрежението или тока :?
И кос.фи и тва е :finga: величина също.
И къде на твоята графика е реактивната енергия :? И времето е изразено с градуси, като един градус е 55,(5) микросекунди.
Изображение
fikata - майстор
Мда. Темата не е за дюлгери.
:axe:
fbr - майстор
kozl ти сигурен ли си че гледаш за 0 абсцисната ос, а не средната мощност. Виж добре, имаш обратна мощност (под абсцисната ос) само за ъгъл фи. Там е реактивната енергия. И да възможно е тока да изпреварва напрежението. Изпреварва се казва в смисъл, достига по рано максимум, преди напрежението да е достигнало максимум. Тук имаш изоставане на максимума на тока, от максимума на напрежението с ъгъл фи.
kozl - майстор
Е черната ос е обозначена с нула, а кафявятя линия е средната мощност.
fbr - майстор
Слагаш една линийка върху ординатата и почваш да движиш по оста на времето, успоредно на ординатата, и гледаш, там където имаш положително напрежение по положителен ток имаш положителна мощност, също и местата с отрицателно напрежение с отрицателен ток (минус по минус=плюс). Площта с местата с различни знаци на тока и напрежението ти е реактивната енергия.
kozl - майстор
Е аз тази песен отдаван я пея. Дори на графиката на DMN. Въпреки, че там синусоида е само графиката на напрежението, то другата къдрава, "фуриева" графика пресича нулевата линия с еднаква дължина на периода както и на синусодата на напрежението, но пресечните точки на двете криви не са в едно и също време, което ме кара да приема, че това е фазово отместване м-у двете криви. И също така на тази крива има места, на които тока и напрежението са с различни посоки и за това уреда на DMN е показал фазово отместване.
kozl - майстор
Тази графика какво означава :? Кривата на пълната мощност представена като сума от от изцяло активна и изцяло реактивна мощност :?
Има ли на практика изцяло активна и изцяло реактивна енергия :? Проводника създава ли магнитно поле :? Само бобината ли създава магнитно поле или бобината е мултипликация на свойствата на проводник :? Е ако проводника не създава магнитно поле как аджеба ампер-клещите го измерват :?
Какво означава енергиятa в часта на кривата на мощността под абцисната ос, там където тока и напрежението са сменили посоките си :?
Означава ли, че в даден момент енергия се връща в посока към източника :?
И как да приема, че тока си е сменил посоката м-у две точки, а напрежението в тези две точки няма разлика в потенциалите :?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 19

Тема "Размисли относно cosФ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: