• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 230
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
k_marinov - специалист
grants написа:
k_marinov написа:
Здравейте, Колеги!
Моля някой да сподели, ако знае подробности за контролера на Камина Бурнит Комфорт 25 плюс? Някакви обозначения на платката, модел или вид процесор, чипове? Какви букси има /ако има/ по платката? Използвал ли е някой и другия вход за термостат и как го е използвал? Изпробвал ли е някой входа на контролера AUX и за какво го е използвал? Предварително благодаря на всеки, който сподели някакъв опит и резултати с този контролер!
Поздрави! :)
Колега здравей . За модела на самия контролер не обърнах внимание , нито пък за чиповете по него , но огледах какво има навързано по него. Като цяло има 3 датчика - този за Т на водата (изходи 19 и 20) , Т на изгорелите газове (изходи 15 и 16) и датчика за стайния термостат на камината (изходи 17 и 18). Има разбира се авариен термостат и пресостат. Датчици за пелети и налягане няма. Енкодера е на самия вентилатор. Има разбира се и изход за връзка към модем. За Аукс входа мисля , че бяхме коментирали с някой колега по назад в темата.
При следващото основно почистване ще обърна внимание на модела на самия контролер да видим дали не може да изкопчим нещо отгоре :lol: Но като цяло според мен си има напълно всички функции , които трябват за една такава пелетна камина , отделно има доста разширени опции в инсталаторското меню за една найстина добра настройка. Ако искаш да ползваш стайния термостат е удачно да купиш същия термистор и да го удължил до някое адекватно място в помещението :wink:
Мислех за контролер Натурела , но като огледах какво предлага не е нещо кой знай какво повече от нашите контролери , верно има някоя и друга екстра в повече , но като нямаш накачен интерфейс по камината няма и голям смисъл от него. Трябва да си играеш да прекарваш датчици и т.н. което за мен е просто безмислено.
Като забележка на самото програмиране мога да отбележа , че когато камината е в режим на модулация тя не се самопочиства :?

Поздрави !
Благодаря Grants! :)
Ще очаквам или ти, при следващото си основно почистване да погледнеш, или някой друг да даде останалата информация, че нещо ми е интересно. А за това, че контролера си притежава всичко необходимо за тази камина, да така е! Аз поне за сега не мисля да ползвам стайния термостат, по ред причини, но за в бъдеще, знае ли човек?! :) Може да дойде ред, камината да се управлява по стаен термостат и тогава може да тегля една линия до подходящото място... :yawinkle: Но като цяло съм противник на преправянето /нормално е, само доколкото си заслужава/! Едно време беше силно изразено някои собственици на Москвич или Жигули, чрез чужда емблема на друга марка коли и разни глупости по купе и двигател да ги правят /в тяхното си съзнание/ да приличат на БМВ или Мерцедес, например. Сега вече почти ги няма! А за това, че не се чисти докато модулира, незнам, защото не съм я наблюдавал постоянно толкова дълго. Може би се подтиска почистването от някакъв друг параметър, който е активен, докато е в модулация. Аз я ползвам в автоматичен режим и мисля, че така е по подходящо при мен. И с големия хистерезис не мога да се оправя. Не съм още сигурен как изрежда степените / както е по книжката ли с D08=5/, как попада в модулация, на каква степен попада след като излезе от модулация...ей такива неща искам сега да си изясня, ама иска време да вися до нея :? :lol: ... и също искам да я проверя със сегашните си стойности на пелети и въздух /C3-C7, U3-U7/ до какви температури ще успява да загрява/т.е до колко и е вътъка на степените от 1 до 5, защото не съм го правил още. Поздрави! :partyman:
grants - специалист
Ами сега ще ти кажа набързо за модулацията и автоматичния режим. И аз я карам на Ауто в момента точно поради причината за переодичното почистване. АКо искаш да работи в модулация задаваш дадена степен , примерно 3та. Така камианта ще работи на максимална 3та степен докато достигне зададената температура , примерно 50гр. След достигането влиза в режим на модулация и ползва различни стойности на подаване на пелети и обороти на вентилатора спрямо параметър А06 в менюто ТР 08. Според хистерезиса (Ih24 в меню ТР 04) водата пада до 45 примерно ако хистерезиса ти е 5гр и отново включва на 3та степен докато вдигне пак 50гр и така влиза в цикъл.
Автоматичния режим е обяснен хубаво на 33 страница от инструкцията. Ако си задал 50градуса , до 45 работи на максималната 5та степен , на 46 включва на 4та степен , на 47 пада на 3та степен , на 48 е на 2ра степен , а на 49 и 50 градуса е на 1ва степен , ако пък случайно подмине 50градуса минава в модулация :lol: което разбира се не е идеята. Спрецифичното на този режим е , че никога не се достига зададената температура (при горе долу оптимални настройки де). При мен съм задал 50 градуса достигне ли до 48 и мине ли на 2ра степен не може да вдигне повече градусите ами работи примерно 20 минути , температурата пада на 47 минава на 3та степен и след около 10тина минутки е пак на 48гр и така пак е в цикъл :)
Разликата общо взето между тези 2 режима е по-големия хистерезис когато е в модулация , но и Автоматичния режим има подобен параметър в меню ТР 04 - d08 , но още не съм си играл с тая стойност :wink:

Поздрави !
Здравейте и от мен, от дълго време следя форума и имам питанка. Та така аз съм с burnit comfort plus 25kw свалил съм градусите на помпата, защото искам от по-рано да завърта водата, това дава ли някакво влияние на степениете или на нещо друго? Относно степените на 1 и 2 ми гори еднакво гориво с 1 чувалче около 11 часа, това според вас нормално ли е? Инсталацията е общо 17kw и бойлер 80л. Аз се водя по Т на водата, която е около 55 градуса.
Поздрави!
Orion - специалист
toto1221 написа:
a06 pri tp 08- 0001,,,,,,оборотите на вентилатора и на шнека са.
1-пелети-00.20-обороти вентилатор-1150
2-пелети-01.20-обороти вентилатор-1350
3-пелети-01.60-обороти вентилатор-1450
4-пелети-02.70-обороти вентилатор-1550
5 -пелети-04.00-обороти вентилатор-1750
c11 модулация-пелети-00.20-обороти вентилатор-1200
оставил съм е на степен 1 и вече работи 24 часа темп. на водата 51-55 градуса,много малък пламък но не гасне
темп. на изгорелите газове 130-140 ,,разход за 24 часа 20-22 килограма.
пробвах и с настройка на 1 степен пелети 00.10-обороти вентилатор 1150 ,,пламък пак имах оставих е за около 4 часа така ,но темп. на водата варираше между 38 и 42 градуса което смятам че не ме устройва.
станах шперц и аз по тази камина така че ако има нещо питайте,ако го знам ще ви отговоря
Здравейте,

toto1221, силно ме съмнява въобще да успява да работи на първа при тези настройки, има някаква грешка според мен...
Виждам че колеги са ти отговорили, видях и за проблема със шнека, така че ще изчакам резултатите и ще коментираме пак.

При мен при модулация 0.6 и вентилатор 1250 почти няма пламък, само жар, 78 изх.
1 степен 0.9 - 1300
2 степен 1.2 - 1320
3 степен 1.5 - 1350
4 степен 2.0 - 1400
5 степен 2.5 - 1450
изгорели газове и максимална възможна температура на водата при съответните настройки:
1 - 93 - 52
2 - 107 - 57
3 - 125 - 61
4 - 146 - 71
5 - ще погледна че не съм я записвал.

TP01/P05 - 10.7

До скоро не минавах 1 торба за 24 часа непрекъснато горене, от скоро обаче разхода незнайно как се е повишил доста - до близо 2 торби за 24 часа... Загадка за мен!

Аз обаче не съм голям критерий тъй като мощностите ми са малко:
1 радиатор стар панелен - 1.0 kW.
1 радиатор стар панелен - 1.5 kW.
1 радиатор чугунен KALOR3, мисля около - 2.0, 2.5 kW.
1 радиатор нов панелен тип 22, 60/120 - 2.7 kW.
Общо не повече от 7.5, 8.0 kW.
Поддържам около 55 градуса на водата.
Ползвам пелети от Брезник - дървесни, чам. Според мен не лоши - 370 лв. 70 чувала.

Камината е в малка стая, без радиатор и отоплява достатъчно - 24, 25 градуса.
Къщата е с алуминиева дограма, но тъй като правих скоро покрив в една от стаите на горния етаж няма таван още, направо под покрива е и вътре си подухва. Там радиатора работи, но е опакован със стиропор в по голямата си част - работи за да не остава системата с малко вода и все пак да загрява малко помещението. Външната врата също е стъклена и не добре уплътнена и т.н.т.
Ще променям настройките тези дни, след това ще споделя отново...
Предстои ми лира в банята и смяна на чугунения радиатор с някой поне 3.5 kW , тъй като не загрява достатъчно в хола. По тези причини избягвах да давам параметри и разход за сега :-)

Поздрави!
k_marinov - специалист
[quote="grants"]Ами сега ще ти кажа набързо за модулацията и автоматичния режим. И аз я карам на Ауто в момента точно поради причината за переодичното почистване. АКо искаш да работи в модулация задаваш дадена степен , примерно 3та. Така камианта ще работи на максимална 3та степен докато достигне зададената температура , примерно 50гр. След достигането влиза в режим на модулация и ползва различни стойности на подаване на пелети и обороти на вентилатора спрямо параметър А06 в менюто ТР 08. Според хистерезиса (Ih24 в меню ТР 04) водата пада до 45 примерно ако хистерезиса ти е 5гр и отново включва на 3та степен докато вдигне пак 50гр и така влиза в цикъл.
Автоматичния режим е обяснен хубаво на 33 страница от инструкцията. Ако си задал 50градуса , до 45 работи на максималната 5та степен , на 46 включва на 4та степен , на 47 пада на 3та степен , на 48 е на 2ра степен , а на 49 и 50 градуса е на 1ва степен , ако пък случайно подмине 50градуса минава в модулация :lol: което разбира се не е идеята. Спрецифичното на този режим е , че никога не се достига зададената температура (при горе долу оптимални настройки де). При мен съм задал 50 градуса достигне ли до 48 и мине ли на 2ра степен не може да вдигне повече градусите ами работи примерно 20 минути , температурата пада на 47 минава на 3та степен и след около 10тина минутки е пак на 48гр и така пак е в цикъл :)
Разликата общо взето между тези 2 режима е по-големия хистерезис когато е в модулация , но и Автоматичния режим има подобен параметър в меню ТР 04 - d08 , но още не съм си играл с тая стойност :wink:

Поздрави ![/q

Здравей, Grants! Благодаря, ти! :) Да ти споделя:
Сега моята Бурнит Комфорт 25 съм я програмирал да се включи в средата на седмицата и да гори около 6 часа и после в петък пак за около 6 часа /сега в по-студеното време/. За това време - около 12 часа горене, със сигурност ще изгори двете чувалчета, които са и в бункера. Ще я видя! Оставил съм я в автоматичен режим /въпреки че по ми харесва най-високата степен, защото по-бързо загрява/ Естествено, че харчи повече, но нали ме няма там да я превключа на автоматична степен, след като загрее....или да я зареждам с пелети...Затова я оставих на автоматичен режим. Мисля да и направя от поцинкована ламарина някакво продължение нагоре на резервоара /бункера/, та да събира ако може поне още едно чувалче...незнам дали го е правил някой от колегите...ако го е правил някой, моля да споделя!....знам, че няма да е красиво, но ще го използвам само когато ме няма /после ще го махам/ - за да може да гори по-дълго време, ако се наложи когато ме няма там /както сега в по-големите студове/ Няма да гоня комфортна температура в помещенията, но поне да не пада под 12-13 градуса :? Само в петък, като си ходя, ще е хубаво да е по-топло... :-D Като съм там е друго-мога и котлето да заредя и да му дам жега, ако е голям студ, а и за двата почивни дни всичко се темперира и нормализира....Но ако можеше да се управлява и по зададена минимална температура...сама да се пали ако падне под някаква зададена и после да се гаси /и така да поддържа някаква минимална температура против замръзване, с хистерезис около 5 градуса/ Дали не може да се направи това с един термостат, включен на входа AUX? Като падне под определена, термостата да затвори контакт, който AUX входа да регистрира, като затворен и камината да запали? Мисля, че трябва да стане, поне така го разбрах, като го прочетох.
Тази седмица като си ида, ще пробвам какво ще постигна с хистерезиса d08 и ще пиша- за автоматичния режим. Нямам много опит до сега...малко съм се отоплявал и наблюдавал процеса на горене..., но моето мнение е, че когато горелката е в модулация не е в нормален работен режим. Мисля, че това е само състояние в което се ограничава горенето за да не се превиши заданието. Според настройките C11 и U11, се променя хистерезиса на температурата около която е настроена камината и същата може да изкара в това състояние различно дълго време. Но за нормален режим на отопление, за мен това състояние /в модулация се оказа че няма и почистване/ не е сякаш много удачно, или греша?! Не знам...! Мисля, че автоматичния режим е за предпочитане! Ще споделя как се е получило!
Поздрави! :)
grants - специалист
Колеги здравейте , някой засичал ли е колко точно побира бункера на 13ката. Като останат 2-3 шепи пелети сипвам от чувала(15кг) и остава може би към килограм два. Питам защото преди карах точно с 12кг/денонощие в момента карам с пълен бункер денонощието.

Поздрави !
Asenovgrad - помощник
Здравейте,
ние сме с камина burnit pm comfort plus 15. Тъй като не получихме отговор от сънсистем се надявам тук получа.
Закупихме пелетна камина Burnit PM Comfort Plus 13kW, с цел отопление на жилищна площ от 70 кв.м.(с 4 излъчвателя на топлина с обща мощност около 11 kW). Въпросът ми е свързан със системата за оборот на водата в жилището (правата и обратна вода, която циркулира между камината и излъчвателите). Проблем ли е за изправното функциониране на камината, ако тази система се изгради от медни тръби с диаметър 15 мм, при положение, че изхода и входа към водната риза на камината, съгласно нейните технически характеристики, са съответно 25 мм и 20 мм.?
Вече втори път ни изгаря запалката, като сервизния техник твърди, че изгаря заради малкия диаметър на тръбите, които ни сложиха. КАКВА СПОРЕД ВАС Е ВЕРОЯНОСТТА ТОВА ДА Е ПРИЧИНАТА ДА НИ ИЗГАРЯ ЗАПАЛКАТА. Защото вече съм готов да сменям тръбите, но не съм сигурен дали ще се оправят нещата.
И още нещо. Камината пали и гасне постоянно. По мой наблюдения за 1 час работа прави 2 паления. И имали възможност да се нагласи да поддържа млък пламък без да гасне.
Orion - специалист
Здравей Asenovgrad,

Нищо не сменяй още малко :)
По температура на вода или по стайна температура се управлява камината? Прочете ли темата? Наясно ли си с настройките?
Каква температура поддържаш? Мощности?
Не ми се коментира мнението на компетентния инсталатор, ще се въздържа за момента...
И - да, има възможност да не гасне!

Поздрави!
Asenovgrad - помощник
Orion написа:
Здравей Asenovgrad,

Нищо не сменяй още малко :)

По температура на вода или по стайна температура се управлява камината? Прочете ли темата? Наясно ли си с настройките?
Каква температура поддържаш? Мощности?
Не ми се коментира мнението на компетентния инсталатор, ще се въздържа за момента...

Поздрави!
Здравей Orion,
Първо да си призная не разбирам абсолютно нищо. Правя само това, което ми е каза, че мога променям степен на подаване на пелети, температура на вода, степен на горене, степен на вентилатора.
Не знам по коя температура се управлява камина :sad: . Как мога да разбера? Прочетох тази тема и още една от която ме препратиха тук. С настройките не съм наясно. Температурата която е зададена на водата е 60градуса, степента на горене е 2. Радиатора, който е в банята е без термоглава. В другите помещения са с термоглави и са направени на 3 4 и 5 понеже сме с малко дете и поддържаме по топло. Печка гори 22часа без прекъсване. Всеки ден се чисти.
Прави ми впечатление обаче, че няма абсолютно никаква разлика в степените на горене дали ще е на 1 или на 5 пламъка винаги е силен. А това, че пали и гасне инсталатора ми каза, че така трябва да работи.
Печката е закупена преди 4 месеца. Веднъж ни смениха запалката. А сега се налага втори като не са минали и 30дни от предходната смяна. Нито с тези от Шумен Сънсистемс може да се разберем, нито с този "специалист". Той твърди, че ще е така докато не сменим тръбите на инсталацията.
Orion - специалист
Пламъка е винаги силен защото не изгаря пелетите от първоначалното зареждане. След като е зададено 60 градуса, на 63 ли започва да гаси? Ще е по лесно ако свалиш книжката с настройките която качи grants и попрочетеш малко повече, но... за сега ще ти кажа нещо да опиташ за са видиш постоянната работа. Направи температурата на - 70 и степента на - 1. Отвори всички мощности. Пиши какво се случва. Ако започва гасене - на колко градуса?

Поздрави!
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 230

Тема "Настройки на пелетна камина BURNit PM Comfort plus 13 и 25 kW" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: