• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
egomen66 написа:
lov написа:
Ми ползвам два заедно в паралел и докато се усетя единия беше се затъкнал на пълно.
По проект комина ми е единичен... иззидах го двоен , със светъл вътрешен отвор 180mm Х 2. За втория ми се въртят едни идеи. Но...не в тази тема. :rock: :partyman:
Снимката е примерна..
Много съм отрицателно настроен към тази керамика по точно би трябвало да е теракота. На блока ми съм с едно подобно изпълнение. Не са такива блочета а тънкостени тръби. Стареят и се лющят много яко че понякога е цели парчета падат и така хубаво се заклещват че после като клеяса там само с чука се оправят. На комшията от долу под мен му се наложи да надява кюнци от неръждавейка заради газовия котел. За 10тина години всичко се налюпи. То верно газовите котли си искат своето но доста ядове бра.
infomar
Някой може ли да каже с каква температура трябва да влизат газовете от печката/котела в розетката :? Ако е под 100 гр. безопасно ли ще е, и ако няма достигнали искри след розетката предпоставка ли е за безопасност, дори да има налепи. Или налепите имат по-ниска температура на запалване.
andy_forresite - майстор
Като са до сто градуса газовете няма да запалят комина. Проблем при тази температура се получава при изгаряне на влажни дърва а също и въглища. По комина полепва катран и сажди - не е добре. Оптимално е темп надимните газове да е от 110 до 130 градуса.
При пелетните котли не зная как е.
DimitarD - специалист
infomar написа:
Някой може ли да каже с каква температура трябва да влизат газовете от печката/котела в розетката :? Ако е под 100 гр. безопасно ли ще е, и ако няма достигнали искри след розетката предпоставка ли е за безопасност, дори да има налепи. Или налепите имат по-ниска температура на запалване.
Tемпература на самозапалване 350 ° C
infomar
DimitarD написа:
infomar написа:
Може ли печка на дърва да подаде с пушекът такава температура на около 3-4 метра от отвора и :?
DimitarD - специалист
infomar написа:
DimitarD написа:
infomar написа:
Може ли печка на дърва да подаде с пушекът такава температура на около 3-4 метра от отвора и :?
Не вярвам на дърва да достигне такава температура на 3-4 метра.
Zoro5 - специалист
Това което гори в комина се нарича КРЕОЗОТ. Лошото е ,че има твърда форма ,която трудно се чисти. Ето една интересна статия по въпроса:
http://www.prity-bg.com/docs/Pochistvane.pdf
В комина може да навлязат и малки горящи частици (искри) , които да запалят "фитила".
infomar
Zoro5 написа:
Това което гори в комина се нарича КРЕОЗОТ. Лошото е ,че има твърда форма ,която трудно се чисти. Ето една интересна статия по въпроса:
http://www.prity-bg.com/docs/Pochistvane.pdf
В комина може да навлязат и малки горящи частици (искри) , които да запалят "фитила".
Хубава публикация, само не е указано как се почиства креозита наличен и в трите му форми в тухлен висок комин. За котелът и печката е ясно - с чукче и четка, а в комина.... незнам как. Дори да пуснеш четка с тежест, няка как да се отстрани мазният лъскав слой който няма как да не присъства. Така с годините той ще се увеличава.... до някакъв момент.

От статията се вижда също, че се препоръчва температурата на газовете преминаващи през комина да са по-високи от 120 градуса.... и че креозита гори с темп. над 2000 градуса. Бавното горене водело до натрупване на креозит, ама нали няма как печката да бумти постоянно на пъна мощност. Когато се стопли помещението затваряш клапата и гори бавно колкото да поддържа горенето.

Тези метални стоманени тръби които и аз искам да поставя като вътрешна в комина, след време ще се натрупа от вътрешната страна с креозит и както е гофрирана... няма да е малко. Какво ще стане ако се самозапали - стоманата дали ще издържи... :? Бая тънки са.....
Да си представя хипотетично, че в комина е имало натрупан креозит с годините и аз поставя стоманена вътрешна тръба в него. След време и в тръбата се натрупва въпреки пускане на четка..... и в един прекрасен момент след години се самозапалва. Започва да гори, развива 1896.3 градуса и... предполагам, че ще се самозапали и креозита в тухлите на комина.... реален ли е подобен сценарии :?

С технологията, кръстена на познатия фолк герой Черен Петър, може да отпушите и най-задръстените комини. Сместта е от нафталин и няколко прахчета, купени от аптеката – носи екзотичното име „локум на Черен Петър“. Няколко парчета от „локума“ се палят в основата на комина, а от тях саждите пламват и излизат нагоре. Сместта развива висока температура, затова методът крие и риск – при нестандартни комини може да се стигне до взрив и до повреди на покрива, предупреждава кюстендилският коминочистач Сашо Асенов.
..........
Неизвестен обитател на блок 9 в кърджалийския квартал „Възрожденци" хвърли в печката така нар. „Локум на Черен Петър" и… подпали комина на кооперацията, в която живеят 52 семейства. Екип на Пожарната служба потуши пожара към 16.30 часа днес.

Въобще има ли спасение от този креозит който задължително ще се натрупа каквото и да правим. Стоманена вложка решава ли проблема за тухлените комини :?
шоп - майстор
Сутринтта си пия кафето и гледам сутрешните новини: 2 човека загинали в чепеларско село, покрив на къща изгорял не запомних каде....причините: запалил се комин.

Като пожарникар мога да кажа следното: ако един комин се чисти редовно преди всеки отоплителен сезон и е построен според всички норми ( от комина до горивна покривна конструкция има мин. 10 см отстояние ) и ако комина е вътрешно и външно е измазан няма място за притеснение.

Иначе паленето на комини, особено към края на отоплителният сезон е често срещано явление. На последното ми 24 часово дежурство имахме 2 сигнала за запалени комини и реагирахме :partyman:
Zoro5 - специалист
Явно стартегията срещу КРЕОЗОТ-а е да се подпалва контролирано преди да се е натрупал в опасни количества. Иначе 2000оC ще стопи и стоманата (Тт=~1550oC). Ако вече е натрупан незнам. Преди време гледах филмче, където пожарникарите разрушиха един комин точно заради запален креозот. Самия креозот беше като едни плътни и жилави плочки/люспи.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Запали се комина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: