• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fbr - майстор
kozl написа:
Тази графика какво означава :? Кривата на пълната мощност представена като сума от от изцяло активна и изцяло реактивна мощност :? Пълната мощност не е сума на активната и реактивната, а са в квадратура или S*2=P*2+Q*2
Има ли на практика изцяло активна и изцяло реактивна енергия Има. Има. Печка с реотан е чисто активен товар или S*2=P*2 т.е. S=P или кондензатор с малки диелектрични загуби "low esr" S=Q :? Проводника създава ли магнитно поле Да. всеки проводник по който тече ток, създава магнитни поле с формата на протичащия ток. т.е. постоянния ток, постоянно магн. поле, променливия-променливо:? Само бобината ли създава магнитно поле или бобината е мултипликация на свойствата на проводник Да:? Е ако проводника не създава магнитно поле как аджеба ампер-клещите го измерват :?
Какво означава енергиятa в часта на кривата на мощността под абцисната ос, там където тока и напрежението са сменили посоките си :? Енергия от консуматора към източника
Означава ли, че в даден момент енергия се връща в посока към източника :? Да
И как да приема, че тока си е сменил посоката м-у две точки, а напрежението в тези две точки няма разлика в потенциалите :?Да го обясня така: Имаш водопровод и бойлер с водомер, налягането във водопроводната система се променя хармонично от да кажем 2.2 бар до -2.2 бар и това 50 пъти в час. Стойностите са хипотетични. Е нямаш промяна в налягането различно от това на системата, но водомера ще отчита при пълнене 80 литра и при празнене също 80 литра в минус.
toolegittoquit - майстор
fbr написа:
Пълната мощност не е сума на активната и реактивната, а са в квадратура или S*2=P*2+Q*2
Пълната(привидна) мощност е векторната сума на активната и реактивната съставна. Също така формулата не е квадрати на всичко. Формулата е S = sqrt(P^2+Q^2)
Малки или не, диелектрични загуби има. Няма идеален реактивен товар.
Магнитно поле създава всеки проводник, през който тече ток. Трансформаторите работят, защото променливият ток създава променливо магнитно поле. А промяната на магнитно поле индуцира напрежение. За това се използва променлив ток - защото е лесно да се преобразува.
Това за водомера въобще не се разбира. Истината е, ефективната стойност изразява количество енергия. И това се прави с интегриране(изчисление на площ). Ефективните стойности се изчисляват просто по закона на Джаул-Ленц. Питаме се - Какви стойности на променлив ток водят до същият топлинен ефект сравнени с постоянен ток. Не знам какво още се чопли темата за фактора на мощността. Във векторната диаграма ясно си се вижда.
Lisko - майстор
В природата няма идеални неща. Има почти идеални. Но дори и тези дето са далеч от идеални се изучават по-удобно с вкарването на идеални понятия, идеални величини и т.н. Такъв е случаят и с "чисто" активната и "чисто" реактивната енергия. Един идеален кондензатор ще затвори верига в която енергията е чисто реактивна - ходи напред - назад - нищо не се губи. На практика обаче се губи, щото няма идеален кондензатор.
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
fikata написа:
Ако Едисон беше надделял над Тесла и неговата идея за мрежи от прав ток и правотокови консуматори беше наложена в света, сега нямаше изобщо да споменаваме за фактор на мощността - косинус"фи". :)
Което никога няма да стане, защото постоянният ток е много неудобен за пренос.
Направо уби детското в мен. :shock: Това дето си го написал .... вярваш ли си? Вероятно да. :lol:
И както винаги си се объркал тотално. Точно сега DC мрежите за пренос търпят разцвет и се строят по цял свят.
За това има няколко основни причини:
- основната - нищожни загуби, възвръщане на инвестициите и печалби в дългосрочен план
- втората - вече налични и работещи технологии премахващи старите пречки при комутация на DC
- следващата - бума в разпространението на ВЕИ източниците....
Мдаааа....

Изображение
:partyman:
fbr - майстор
toolegittoquit написа:
Формулата е S = sqrt(P^2+Q^2)
.
А аз какво съм написал.
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Направо уби детското в мен. Това дето си го написал .... вярваш ли си? Вероятно да.
Нуждите от преобразуване са виновни за факта. По Закон на Ом си правим изводите, че е по-добре да имаме по-високоволтова линия, по която да протича по-нисък ток. Това води и до понижаване на необходимите сечения на проводници при пренос на енергия. Някои видове машини направо не могат да функционират без променлив ток. Също както и по-голямата част от битовите и промишлени консуматори разчитат на него.
Истината е, че HVDC може да има примамливи черти, но ще изисква "тотална промяна". В обозримо бъдеще не виждам да се случи замяна на AC с DC. Най-малкото не го виждам подкарването на 3 фазен асинхронен двигател с постоянен ток. А конвертирането е скъпо, скъпоо. Конвертиране не може да се извършва директно на постоянен ток. Трансформатор на постоянен ток няма. И там едно скъпооо става. :-D
Истината е, че докато всеки идиот с парче изолирана жица може да направи трансформатор, DC/DC конвертерите далеч не са толкова прости.
fbr написа:
А аз какво съм написал.
Вдигнал си S на квадрат. :partyman:
fbr - майстор
Ти на задачи за 6-ти клас ли ме изпитваш.
toolegittoquit - майстор
fbr написа:
Ти на задачи за 6-ти клас ли ме изпитваш.
Търсим Q, не Q квадрат. Или ще ме изкараш, че не знам Питагорова теорема? Както и да е. Математически си прав, ако това те успкоява.
kozl - майстор
Ей много се развихрихте да се чоплите помежду си специалистите. Я оставете на дюлгерина да се излага с тъпи въпроси.
fbr написа:
Формулата е S = sqrt(P^2+Q^2)
Нещо ми се не нрави тая формула оти нема как от сумата на два квадрата да се получи отрицателно число. А диаграмата на мощността слиза под абсцисната ос. Това е формула от тригонометрията за изчисляване на големината на хипотенузата на правоъгълен триъгълник.
Ще си накъсам постовете, че вече три дълги поста си затрих по разни причини, поради които трябваше да прекъсвам за определено време, а после не усещам, че сесията изтекла и хоп връщане няма.
kozl - майстор
Няма как печка с реотан да е чисто активен товар. Пък и за да съберат по-голяма дължина реотана намотан като бобина :?
Според мен е възможно да се представи една "пълна' крива като сума от две криви (графиката от Lisko) и едната да се нарече активна крива, а другата реактивна. Това е модел. На практика в точката на електромера ще се изписва пълната крива. Друг е въпроса дали кривите са синусоиди и дали сбора на две синусоиди е пак синусоида.
И как да приема, че тока си е сменил посоката м-у две точки, а напрежението в тези две точки няма разлика в потенциалите :?
fbr не мога да приема примера ти, въпреки, че се опитваш да обясняваш по дюлгерски. Примера на hidrazin е по-подходящ, но не обяснява защо ЕРП-тата не харесват фактора на мощността. Може би защото извършват двупосочен транспорт без заплащане :? И другото, е че обратната нафта може да се върне на входа пред филтъра, а не да се праща в резервоара.
Не мога да си представя водопроводна мрежа с променливо налягане, защото скоростта на движение на флуида изобщо не е съизмерима със скоростта на тока. Но пък за постоянните токове съм ползвал метод ЕХДА. Аналогия м-у P=I*U и P=Q*H мощността, напрежение/халягане и тока/дебит. Моделите се правят от хартия с различна проводимост/съпротивление, а точките с еднакви потенциали съвпадат с линиите на депресионните криви.
Но да не се отклонявам от темата. примера с водомера и бойлера е неподходящ. Водомера е уред подобен на електромера. Водомера ползва също чекрък, който трупа броя на оборотите в същия механичен брояч както и при електромера, но начина на завъртане на чекръка е хидравличен и е в зависимост от скоростта на потока. Иначе принципа е подобен, водомера краде от енергията, която минава през него и я интегрира по ф-ла Q=F*V.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 19

Тема "Размисли относно cosФ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: