Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
200 вата ще стигнат за грейкото включително да запали с тях. Отчитам факта, че докато трае процедурата по запалването на пелетите останалите помпи и автоматики не консумират ел. енергия. Ще черпи запалката, вентилатора малко, управлението ... и май друго няма. Това в случай че помпите започват работа при определена достигната температура. Ако се налага ще спреш помпите докато запали и после ще ги включиш.
Моето пък е 150 вата на Интиел. Взех го 2014-та за една помпа 25/40/55 вата, която държа на втора скорост - 40 вата. Трябваше да додам 20 лева и да взема 250-ватовото. Все пак мисля, че ще ми свърши работа дори и да запали с него, макар че ми трябва само да поддържа горенето. Ако толкова не може да запали с него, ще премина към ръчно запалване по стария метод с вестници ... стига да е възможно разбира се. В крайна сметка ще пипна настройките, за да не позволя на горелката да угасне докато няма ток. 150 вата ще поддържат горелката, двете помпи общо 60 вата, някой 5-ватов модул ... Абе ще стане :yawinkle:
LazarGanev - "Велик майстор"
Горелка с 3 помпи в котелното, принтер и рутер в офиса са постоянно включени, отделно осветлението са на отделна партида и сметката ми там е 10лв.
andy_forresite написа:
200 вата ще стигнат за грейкото включително да запали с тях. Отчитам факта, че докато трае процедурата по запалването на пелетите останалите помпи и автоматики не консумират ел. енергия. Ще черпи запалката, вентилатора малко, управлението ... и май друго няма.
Не разчитай на това. Има много случаи, когато горелката загасва и пали над 60*С, когато помпите работят :wink:
andy_forresite - майстор
Дам, затова бих намалил мощността на горелката до степен, при която няма да се наложи да спира, защото няма да успее да постигне градусите в стаите. Например работила е на 8 кв, да кажем това ще е втора степен на рб20 при мен - ще я намаля на 5 кв - първа степен. Така няма да постигне 24°. Ще постоя на по-малко градуси, не е проблем. В момента в кабинета ми е 15, а вкъщи над 18 така и не вдигнах ... :)
шоп - майстор
Може аз да съм разглезен или жената да ме е направила зиморничав, но под 25 градуса вкъщи рядко пада.

15-18 градуса е температурата в гаражите ми. Има един термин, който не ми харесва, но Европа го използва. Когато не може да се поддържа зимата в жилишната сграда над 21 градуса, имаме "енергийна бедост"
DimitarD - специалист
шоп написа:
Може аз да съм разглезен или жената да ме е направила зиморничав, но под 25 градуса вкъщи рядко пада.

15-18 градуса е температурата в гаражите ми. Има един термин, който не ми харесва, но Европа го използва. Когато не може да се поддържа зимата в жилишната сграда над 21 градуса, имаме "енергийна бедост"
Ако държа над 25 разхода ми е 100кг/24 часа. Средна температура за денонощието 22-23градуса разхода ми през последните 2-3 дни е 65/75кг на денонощие.
s_s1 - специалист
шоп написа:

При стайна темп над 23С не ядат тежки мръвки и суджуци, не ми се пие вино и ракия, минавам на светла бира, а над 19 С в спалнята потя се и спя неспокойно.
i_minov - напреднал
s_s1 написа:
Някой замислял ли се е освен разхода на пелети колко ел. енергия се хаби за управление, помпи, вентилатори, запалка?
Горелка + помпа (от 01.10 до 31.12 за 1,4т пелети без да се гаси изобщо горелката) = 12,80 лв консумация на ток (за декември 5,80 лв). Измерено с този уред цък.
Компютъра, обаче, който стои постоянно включен към горелката харчи около 10-12лв/месец.
6osi6 - майстор
bobi65 написа:
... но кеф цена няма...

намалих мощноста на 25 кв... или 5.3 кг на час... така че така ти и отговарям на въпроса 60 м3 са ми за 25 кв.
bobi, калибрирай си измервателните уреди един спрямо друг да не ти се смеят хората! Само с "кеф цена" не става. Имаш ламбда сонда, продаваш сонди, а не знаеш как да си настроиш данните от МАП сензора :-D който показва ламбда към 3.
6osi6 написа:
bobi65 написа:
... но кеф цена няма...

намалих мощноста на 25 кв... или 5.3 кг на час... така че така ти и отговарям на въпроса 60 м3 са ми за 25 кв.
bobi, калибрирай си измервателните уреди един спрямо друг да не ти се смеят хората! Само с "кеф цена" не става. Имаш ламбда сонда, продаваш сонди, а не знаеш как да си настроиш данните от МАП сензора :-D който показва ламбда към 3.
Конрол и управление по МАП и МАФ са различни инженерни решения с едничка цел. Бъркаш нещо.
fox_vt - майстор
MAP е сензор за налягане,MAF е сензор за дебит на въздух! Нещо се отплеснахте, още малко и турбокомпресор ще сложите на тия котли :lol: .

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: