Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naB4o - специалист
Здравейте от месец-два сме съсобственици с една банка на нов апартамент. В заварено положение имаме следните обстоятелства и ситуация в кухнята/трапезария. Надявам се от схемата да стане ясно. Имаме прекарани тръби под прозореца и радиатор с 14 глидера "Elegance" с размер 680. Източника е камина с водна риза на Прити, като предишният собственик твърдеше, че е бил достатъчен този радиатор. Ние сме решили да сложим и климатик за основно отопление, а камината само като паднат температурите под -5-10 и надолу или като климата почне да се тормози.
Питанията за препоръки са следните:
1. Тези 14 глидера дали ще са достатъчни, не намерих адекватна информация за характеристиките им
2. Какъв климатик да изберем за това помещение - бюджетът е ~1100, разбира се мога да отделя и повече при наистина нещо, което си заслужава (да кажем 1300-500 според зависи). В сегашното ни жилище имам Fuji Electric RSG12LECA, като обмислям да го инсталираме в хола от юг, където е и камината (там е с вкарана тераса пак с изолациите, като се затваря с плъзгащи врати от тавана до трегера). Имам предложение за някакъв промо-дайкин (ftxb35c), но ми се струва, че е нисък клас, въпреки името, а желая нещо поне среден.
Относно помещението - 2 етаж (1 етаж обитаван), северно изложение, приобщени 2 тераси (площта над трегерите), замазка 8-10 см, и отгоре паркет 8мм, теракот в лявата част, изолации на всички стени с ГК и мин.вата, включително и таваните. Терасите отвън са с 8-10 см (на око) изолация, не знам дали е фибран/стереопор, като са иззидани с ютонг. Централно има дограма(неизвестна) с двоен пакет, като приемам, че е бяло-бяло, не мисля че е Ка стъкло.

Благодаря предварително.
П.п. В едната южна спалня имам същите изолации(без външната) стаята е 3.5/3.5 с височина около 2.50 и седем глидера от същия вид. Там смятам да е на конвекторче, имам един стар адакс 2кв с механичен термостат.

Прикачен файл

Kuhnya 30.png
Kuhnya 30.png (28.28 KиБ) Видяна 1098 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Айде честито! Банката безпроблемно да я освободите!
С радост и удоволствие да си го ползвате!
naB4o - специалист
Мерси за пожеланието, като се пренесем, намалям цената на текущата гарсониера, и ще пооправим положението (поне с единия кредит :) )

Климатиците, които гледам са следните:
1. Шок промоция на ДАЙКИН
2. Изпитал съм марката и съм доволен що-годе от Фужитсу
3. Един колега е доволен от "девятката" (25цата за 18м2), а за това помещение съм набелязал 35цата на Муцибиши

Дайкина ми е учудващо нисък като цена, пък на параметри уж е добре. На схемата А/С ще е положението на климатика, разположен на западната стена (имам отвор и подготовка да е там) едната жалуза перпендикулярно, а другата към салона имам като идея.

Линковете са просто от тази фирма, иначе сигурно няма да е оттам.
stonesour - специалист
няма как да сте съсобственици с банката. :lol:
гледай да не я направиш собственик. :-D за момента е само ипотекарен кредитор.
въобще крайно време е народеца да уври, че банката собственик на жилища става само по неволя. не и по силата на договора за кредит.
naB4o - специалист
stonesour написа:
въобще крайно време е народеца да уври, че банката собственик на жилища става само по неволя. не и по силата на договора за кредит.
Това го казах с чувство за хумор и в смисъл да не помисли някой, че съм изкарал няколко десетки хиляди ей така за панелка, пък се чудя как да взема по-евтин климатик (в случая). Съсобственик - понеже ако "сгафя" - "партньора" по сделката ще вземе пая. Да чукна на дърво следващите 15 години всичко да е наред и да си плащам ипотеката. А за народеца - да увира, аз съм уврял и това ми е втория апартамент. Първия го взех преди 4 години, и сега като се пренеса, се надявам да се продаде, като смъкна малко от цената. Така ще покрия един заем, с който си помогнах към ипотеката, и ще ми остане един буфер от 10-15-20 хил. лева, да имам за запас, ако случайно аз/жена ми останем без работа за определено време. Или пък недай си боже ни трябва за нещо друго, или пък дай боже - второ дете. Може да нямам 30 (все още до април), но си знам мястото, възможностите и колко да товаря семейната каруца.
За това питам въпроси, които не са в моята компетенция, а нямам много доверие на консултанти. Все едно Дайкин е марката на марките и да не могат да ми кажат разликата на Дайкин от 900 и 1600 лв. А да ми кажат - това е домашна серия, а това професионална. И като питам каква професия да имам, че да ми е професионална - и млъкват...
naB4o - специалист
naB4o написа:
stonesour написа:
Това го казах с чувство за хумор и в смисъл да не помисли някой, че съм изкарал няколко десетки хиляди ей така за панелка, пък се чудя как да взема по-евтин климатик (в случая). Съсобственик - понеже ако "сгафя" - "партньора" по сделката ще вземе пая. Да чукна на дърво следващите 15 години всичко да е наред и да си плащам ипотеката. А за народеца - да увира, аз съм уврял и това ми е втория апартамент. Първия го взех преди 4 години, и сега като се пренеса, се надявам да се продаде, като смъкна малко от цената. Така ще покрия един заем, с който си помогнах към ипотеката, и ще ми остане един буфер от 10-15-20 хил. лева, да имам за запас, ако случайно аз/жена ми останем без работа за определено време. Или пък недай си боже ни трябва за нещо друго, или пък дай боже - второ дете. Може да нямам 30 (все още до април), но си знам мястото, възможностите и колко да товаря семейната каруца.
За това питам въпроси, които не са в моята компетенция, а нямам много доверие на консултанти. Все едно Дайкин е марката на марките и да не могат да ми кажат разликата на Дайкин от 900 и 1600 лв. А да ми кажат - това е домашна серия, а това професионална. И като питам каква професия да имам, че да ми е професионална - и млъкват...

Благодаря за поздравленията и благодарностите, но нека темата продължи в нейната тематика - климатика, и дали глидерите ще са достатъчни в кухнята основно, ако може и за спалнята да се каже. Относно кредитите и т.н. имаше тема за покупка на имот, където имах подобно мнение като това. Факт е, че не всеки прави сметката правилно и накрая изгаря. Надявам се да съм прав, и "застрахователния ми буфер" да е достатъчен, и се надявам да не го ползвам. Лека вечер на всички, и както казах благодаря предварително!
stonesour - специалист
ще прощаваш лиричното отклонение по-горе, но това го работя и подивявам като видя/чуя подобно изказване как банката е собственик на жилището. далеч не ми е за пръв път. масово явление. любимото ми е: "ако не стане еди какво си, ви връчвам ключовете и се оправяйте, така и така сте собственици." :mrgreen:
хубаво оправяне с получава накрая. и в прекия и в преносния смисъл.

не съм в час с климатиците, но за да не съм съвсем офтопик да кажа, че в момента няма опция да спестиш някой лев по програмата за енергийна ефективност. всички кредитни линии са усвоени. програмата изтече към 31.12.15

който прибрал 20% в джоба от покупката на клматик, за сметка на това, че една очилата тетка предаде блоковете 1-4 в козлодуй, прибрал

reecl.org

Тема "Препоръки за отоплението на новото ни жилище" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: