• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
както при мен така и при теб с кондензатора имаш освен него и свързващи кабели чието съпротивление е активно,съответно създадената верига не е с чисто реактивен характер ами и с активна съставка, и ти разделяш пълния ток на активен и реактивен .електромера ще отчете 52.9/230=0.23ампера а останалите 23-0.23=22.77ампера няма да бъдат отчетени ,точно тези ампери ми беше идеята че не вършат полезна работа,обаче бъркат работата на генератора,товарят комутационата апаратура и т.н.
а тези 0.23 ампера дето са активни и ще ги отчете електромера също са загуба понеже те се получават в резултат на протичането на реактивна енергия и топлят кабела
Последна промяна от moimoimoi на ср яну 27, 2016 8:02 am, променено общо 1 път.
kozl - майстор
fikata, П. Петков, благодаря ви, че се събудихте. moimoimoi повече от 1/2 от текста ти са цитати без разсъждения и обяснения. Очаквам разсъждения, а не цитати. Реални диаграми като тази на DMN. Защото сме затънали в заблудата на :finga: величини. Защото какво е U - разлика в потенциалите м-у 2 точки. Кои са точките :? Къде ги гледаме. Защото посоката на тока е символична и е обратна на движението на електроните. А какво пренася енергията :?
Примера с кондензатора:
- Първата 1/4 от периода на синусоидата Напрежението от източника расте от нула до максимум. Кондензатора се зарежда. С какво се зарежда кондензатора :shock: Той колекционира ток и напрежение :? Това означава ли, че кондензаторът се зарежда с енергия :? Разликата в потенциалите м-у проводника и кондензатора е в посока източник -кондензатор. Напрежението в-у кондензатора също расте, но изостава във времето от напрежението на източника. Тока протича в посока източник - кондензатор. С какъв ток :? Явно зависи от капацитета. Но кривата на тока за мен е неизвестна.
- Втората 1/4 от периода напрежението от източника намалява. Кондензатора се е заредил почити до максималната амплитуда на напрежението и след екстремума на кривата на напрежението от източника, потенциала на напрежението в-у кондензатора се оказва по-голям от този от напрежението и тока протича в посока кондензатор-източник. Т.е. кондензатора става източник и праща енергия от тази, която е акумулирал в себе си към източника. Тока си сменя посоката. Напрежението и тока са с различни посоки. Енергията си сменя посоката от кондензатора към източника.
- 3/4 от периода. Ток тече от източника към кондензатора. Енергията е с положителна посока.
- 4/4 от периода Тока тече от кондензатора към източника, енергията е с отрицателна посока.
През целия период ако приемем, че кривата на тока се изменя по синусоидална функция спрямо времето, тогава кривата на мощността ще изглежда като кривата за реактивна мощност от графиката на Lisko
Изображение
Или иначе казано, 4 синусоидални цици в един период на напрежението, две нагоре и две надолу :lol:
Някой писа, че това е реактивна енергия :? Ама за кого реактивна :? Какво отчете електромера :? Аналоговия - колко :? Цифровия - колко :? Някой може ли да експериментира? След като аналоговия електромер не отчита реактивна енергия - тази ще я отчете ли? Да м... забравих проводниците. Пад на напрежение по тях ще поемат някаква мощност, по изчисленото от П. Петков това ли ще покаже електромера или повече :?
Е вече има един отговор, но така е и в живота moimoimoi пишем с фазова разлика :lol:
Lisko - майстор
Не само че някой може да експериментира но и активно го пропагандираше с цел пестене от сметки за ток ;-)
По горе беше писал че не се знаело дали сумата на две синусоиди е синусоида. Знае се - сумата на две синусоиди с еднакъв период и различна фаза в общия случай няма как да се изрази като синус на един единствен аргумент. Въпреки това резултатът е периодична функция със същия период като първоначалните.
В частния случай когато дефазирането е 180 градуса. :) а амплитудите еднакви - резултатът не е синусоида а права линия.
DMN - майстор
moimoimoi написа:
преди време бях събрал 5-6 кондензатора ,вързах ги към 230 волта и гледам 23+ампера а кабела 1мм*.ама тез ампери са реактивен ток и никва работа не вършат,щото ако бяха активни трябваше да затоплят сериозно кабела.
Аз също си правих такива опити преди време, но с 10uF/500V кондензатор. Тока беше 0.75А на 230V. Още тогава си зададох въпроса - какво става, ако имаме предпазител. Ето например като при теб - имаш 23А, но преди това да речем имаш предпазител 16А. Ще изключи ли ли? Щях да го правя този експеримент, но нямах толкова кондензатори :-D .
Последна промяна от DMN на ср яну 27, 2016 9:50 am, променено общо 1 път.
fbr - майстор
kozl написа:
. Пад на напрежение по тях ще поемат някаква мощност, по изчисленото от П. Петков това ли ще покаже електромера или повече :?
Е вече има един отговор, но така е и в живота moimoimoi пишем с фазова разлика :lol:
Електромера на доставчика ти е в началото на свързващите проводници, а твоя е в края на свързващите проводници. Значи електромера на доставчика ти ще отчете тия ватове, изчислени по Петков, а твоя няма да ги отчете, и загубите ще бъдат толкова повече, колкото реактивната е в повече. По тази причина има санкции за реактивна енергия. А по въпроса, дали аналоговия ще отчете същото, което и цифровия. Да еднакво ще отчетат. Разликата е в прага на чувствителност на двата уреда. При много ниски товари, спрямо номиналния на електромера, е възможно механичния да отчита с голяма грешка.
DMN написа:
Ето например като при теб - имаш 23А, но преди това да речем имаш предпазител 16А. Ще изключи ли ли?
Да, ще изключи
kozl - майстор
Lisko написа:
Не само че някой може да експериментира но и активно го пропагандираше с цел пестене от сметки за ток ;-)
По горе беше писал че не се знаело дали сумата на две синусоиди е синусоида. Знае се - сумата на две синусоиди с еднакъв период и различна фаза в общия случай няма как да се изрази като синус на един единствен аргумент. Въпреки това резултатът е периодична функция със същия период като първоначалните.
В частния случай когато дефазирането е 180 градуса. :) а амплитудите еднакви - резултатът не е синусоида а права линия.
Да ама що ми се струва, че при гарфика с капацитивен товар (кондензатор), честотата на тока станала два пъти по-голяма от честотата на напрежението :?
kozl - майстор
DMN написа:
moimoimoi написа:
преди време бях събрал 5-6 кондензатора ,вързах ги към 230 волта и гледам 23+ампера а кабела 1мм*.ама тез ампери са реактивен ток и никва работа не вършат,щото ако бяха активни трябваше да затоплят сериозно кабела.
Аз също си правих такива опити преди време, но с 10uF/500V кондензатор. Тока беше 0.75А на 230V. Още тогава си зададох въпроса - какво става, ако имаме предпазител. Ето например като при теб - имаш 23А, но преди това да речем имаш предпазител 16А. Ще изключи ли ли? Щях да го правя този експеримент, но нямах толкова кондензатори :-D .
Залагам, че ще изключи ако е свестен предпазителя :lol:
kozl - майстор
fbr написа:
kozl написа:
. Пад на напрежение по тях ще поемат някаква мощност, по изчисленото от П. Петков това ли ще покаже електромера или повече :?
Електромера на доставчика ти е в началото на свързващите проводници, а твоя е в края на свързващите проводници. Значи електромера на доставчика ти ще отчете тия ватове, изчислени по Петков, а твоя няма да ги отчете, и загубите ще бъдат толкова повече, колкото реактивната е в повече. По тази причина има санкции за реактивна енергия. А по въпроса, дали аналоговия ще отчете същото, което и цифровия. Да еднакво ще отчетат. Разликата е в прага на чувствителност на двата уреда. При много ниски товари, спрямо номиналния на електромера, е възможно механичния да отчита с голяма грешка.
Е аз имах в предвид, че това са проводниците от електромера до консуматора. Различни консуматори, различни дължини на проводници. Електромерите са в ГРТ от там до апартаментно табло, след това до контакта..... проводници, проводници всичките активни консуматори.
Е аз имам два скътани електромера - аналогов Български откакто е нов, не е ползван и цифров и той не е ползван. Остава да намеря време за няколко експеримента. Първо за период време с кондензатор и после вместо кондензатор - реотан. Двата паралелно и за да игнорирам влиянието на проводниците след електромерите, товара директно свързан на електромера.
Ако електромера отчита само активната енергия, то ще се върти ли ако на изхода му закача само кондензатор :?
DMN - майстор
kozl написа:
Залагам, че ще изключи ако е свестен предпазителя
Хм, аз обаче не съм много сигурен :? . Като си мисля логично, стопяем предпазител не би трябвало да изгори, поради причините посочени от moimoimoi и П. Петков. Все пак може да изгори, но само при първоначалното зареждане(включване) на кондензатора(то се получава и яка искра тогава), но ако се включват на групи много кондензатори по отделно и накрая се достигне ток 23А - стопяем предпазител 16А ще изгори ли, и автоматичен предпазител ще изключи ли с тоя реактивен ток? Според мен - не :? .
kozl - майстор
DMN аве тая искра колко периода лови :lol: Какво е тва първоначално зареждане 1/200 от секундата :shock: В следващата 1/200 от секундата се разрежда, в следващата 1/200 пак се зарежда ама наопаки. Кое е първоначалното :?
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 19

Тема "Размисли относно cosФ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: