Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MVenzy - помощник
Здравейте. Отскоро се занимавам с хоби електроника и все повече навлизам в нещата. Започнах с озвучаване на автомобили и така до сегашната краста...
Вкъщи се отоплявам на дърва с печка и водна риза. За тези, които не се сещат, печката топли целия апартамент посредством радиатори. При водната риза има термометър, който показва температурата на водата в системата и не трябва да превишава 90 градуса, защото ако заври ще прелее уширителния съд. Имам бегла идейка. Може ли да се сложи до термометъра някакъв топлинен сензор, когато водата достигне 80-85 градуса да включва звуков сигнализатор? Естествено и да може да се спира звука с копче, за да не пищи докато водата не спадне под 80 градуса. Ако имате идеи хвърляйте ги тука и нека сътворим нещо, което ще е от полза за всеки в моето положение. :prayer:
Kirilpm - специалист
Има ли циркулационна помпа към печката?Ако има си взимаш едно такова http://www.intiel.com/tr-2.1_bg.htm да я пуска когато водата подмине 40 градуса,а когато изстине печката да я спира.Не знам дали няма терморегулатори с аварийна сигнализация,не съм срещал,но ако няма можеш да взеш още един,настроен на 80 градуса и когато по някаква причина се задейства да пуска звуковата сигнализация(примерно някакво зумерче).До колкото си спомням терморегулаторите струваха нещо от рода на 10-15 лева та не е голяма инвестицията да се вземат два.
MVenzy - помощник
Kirilpm написа:
Има ли циркулационна помпа към печката?Ако има си взимаш едно такова http://www.intiel.com/tr-2.1_bg.htm да я пуска когато водата подмине 40 градуса,а когато изстине печката да я спира.Не знам дали няма терморегулатори с аварийна сигнализация,не съм срещал,но ако няма можеш да взеш още един,настроен на 80 градуса и когато по някаква причина се задейства да пуска звуковата сигнализация(примерно някакво зумерче).До колкото си спомням терморегулаторите струваха нещо от рода на 10-15 лева та не е голяма инвестицията да се вземат два.
Да, има циркулационна помпа. Благодаря за идейката, чакам още мнения! :)
iavor - специалист
При мен е с термостат В 2000 и Пиезо зумер 43B 220V . И двете "джаджи" са около 34 лв. Има и други термостати,но са неточни и от този съм най-доволен.

Прикачен файл

tusca.jpg
tusca.jpg (38.08 KиБ) Видяна 2315 пъти
fbr - майстор
iavor написа:
При мен е с термостат В 2000 и Пиезо зумер 43B 220V . И двете "джаджи" са около 34 лв. Има и други термостати,но са неточни и от този съм най-доволен.
И как само с тези елементи ще стане това:
MVenzy написа:
Естествено и да може да се спира звука с копче, за да не пищи докато водата не спадне под 80 градуса.
и при последващо превишение пак ще даде сигнал.
MVenzy - помощник
Нека на всяко минаване на 90 градуса да подава сигнал, аз се стремя до 80 да я докарвам, така че рядко минава 90. Ако ги мине и запищи, отивам, спирам звука с бутона и взимам мерки да намаля температурата под 90. Ако пак ги стигне нека да пищи пак..
fbr - майстор
Е да де, там е проблема, че като го спреш от бутона, като падне под 80, пак да натиснеш бутона, за да го поставиш в готовност. Това което го искаш, може да стане, но само с тези елементи няма как.
nikolovvd - майстор
Може да сложиш едно такова устройство:
http://www.sirius-pcb.com/bg/product/i3 ... .1.07.html
От изхода можеш да командваш реле, което да включва звънец (в почти всяка къща се намира) или някаква звукова индикация (сирена по избор).
Може да вземеш сигнал за звуковата индикация от свето диода, а изхода да управляващият изход да управлява реле, което да ти светне някоя крушка в всекидневната.
Вземи под внимание, че когато сложиш сензора на метална тръба имаш грешка от приблизително 5 градуса, т.е. ако водата е 80 градуса на дисплея ще се покаже 75. Самия сензор представлява готова интегрална схема, калибрирана в завода и по кабела тече цифрова информация, която се обработва от PIC процесора, за да се подаде на индикацията. С други думи, ако ти изпише 75 градуса, то това е истинската температура за разлика от терморегулаторите с термо резистор. При тях не можеш да удължаваш проводника между термо резистора и измервателното устройство без да калибрираш схемата, докато при такива сензори, които подават готова цифрова информация по I2C шина, можеш да удължиш кабела до 15-20 метра без да загубиш точност, стига да не го прекарваш паралелно на 220 волтова ел. инсталация.
Бих ти пратил моя терморегулатор, с който няколко години управлявах помпата на котела докато живеех в къща, но не мога да го открия. Явно след преместването съм го прибрал, та чак съм го скрил от себе си. :)
Чираче - майстор
Можеш да помислиш за някакъв датчик от лек автомобил на 80 градуса, който да монтираш в карман/джоб/ на удобно място. Този датчик подава сигнал на оперативната верига на реле, което по силовата верига може да включва всичко/осветление, зумер, сирена, или каквото пожелаеш/. Но ще ти трябват 12V прав ток. За него можеш да ползваш зарядното за акумулатор.

Аз така бях направил на старата кола против прегряване от синовете. На първия кръг на охладителната система /към изпарителя на газовата уредба/ монтирах датчик на 95 градуса. При евентуално достигане на тази температура, далеч от прегряване на двигателя, датчика подава сигнал на релето, а то от своя страна включваше зумер с гаден звук, и вентилатора пред радиатора. Така бях сигурен, че няма да се прегрее двигателя. Всеки може да си го направи на автомобила. Ще е полезно. :?
romanpm - майстор
Чираче ... Но ще ти трябват 12V прав ток. За него можеш да ползваш зарядното за акумулатор...

Определено идеята е отлична =D> Смятам че може и да не е с 12В прав ток защото това е термоключ , но не знам до какво напрежение издържа :?

Тема "Звуков сигнал при 80 градуса вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: