Най - вълнуващия въпрос зимно време.
egomen66 - майстор
Не може ли , втория етаж да е на отделен кръг (затворена система) , със серпентина монтирана в най-високата част на буфера , където водата е най-топла. :?

Принципно....С такъв буфер ли иска автора на темата , да си изгради системата ?
stilian20 - специалист
шоп написа:
Защо да има разширителен съд?!
бъфера е отворен-той е РС
Писах "Ако има" но щом "бидона" ще е отворен няма нужда. :partyman:
djendov - специалист
Това с маслото да направи филм над водното огледало ми хареса :)))
Та, идеята ми е както първия, така и втория етаж да работят с вътрешни тела от климатици. Както виждате, всичко ще е бюджетни решения, както и термопомпата - преправен климатик. Не искам да имам затворени системи, защото се усложнява конструкцията, защото трябва да сложа втора помпа за втория етаж и защото плавам, жена ми е сама вкъщи по 3-4 месеца и колкото е по-сложна една система, толкова по-трудно ще и е да се оправи. Не, че би се оправила и с изгоряла помпа даже, ама подробности :))
То звучи сякаш малко от пръстите си го смуча, но наистина ми се струва усложняване. +помпа +серпентина +друг колектор...
А и каква ръжда? Освен от водната риза на камината...ама и колко да е тя ръжда?
egomen66 - майстор
Този бидон...бърка работата.Темата е доста творческа. И аз ще я следя с интерес...от любопитство. :)

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (66.4 KиБ) Видяна 1790 пъти
djendov - специалист
Варианта да се случи това е:
Всички тръби влизат в бидона, който по някакъв начин трябва да запечатам. От него една тръба тръгва нагоре и някъде на тавана на пералното слагам един разширителен съд.
Запечатването на тоя бидон ми се струва опасно. Че и системата да е под налягане...той просто не е предвиден за това нещо.
Даже и работната му температура не смятам да минава над 50-55 градуса.
С филм от масло над водата, остава проблема с ПОД НАЛЯГАНЕТО на подовото на втория етаж и на вътрешните тела на климатиците.
Това Под налягане ще се изразява в 4 метра и половина, или половин атмосфера.
Чак толкова голям проблем ли е за един фитинг на входа на климатика и на един фитинг след изхода на климатика?
И ако е наистина такъв проблем, по-трудно решим ли е, от колкото запечатване на бидона, пускане на тръби за разширителен съд и самия той на втория етаж?
Аз ако го запечатам тоя бидон и го пусна под налягане, ще се окаже, че за 70 лева съм постигнал същото като буферите на елдом за 3000 лева....не звучи правдоподобно :)
vrangelov - специалист
Аз не разбрах, ще има ли разширителен съд или няма да има. Ако има, бидонът не може да е отворен.
Какво ще правиш с бидонът, ако/като от соларния колектор дойде 90°C например, няма ли да му навреди?
djendov - специалист
Няма да има разширителен съд, освен ако не ме опровергаят колегите за нуждата от такъв.
Помпата ще праща към колектора температура около 30 градуса, която ще се затопля не повече от 5 единици (или поне така мисля) зимата.
Соларния панел ще е настроен за максимален добив в зимно време, за да е пълноценен тогава.
Лятото ъгъла ще е лош и няма да работи на пълен капацитет. Така ще успява да нагрее буфера до към 60-тина градуса и няма да прегрява системата. Все пак е 1 тон вода... 1 кв.ч. е необходим за 1 градус повишаване на температурата.
Системата ще е самоизточваща се, за да мога да си бутам водата от буфера в слънчевия колектор и зимно време. Вечер се затваря крана, системата се самоизточва и няма замръзване.
Всичко ще се изпипва и настройва доста време, но рано или късно ще се намерят подходящите настройки на цялата система.
vrangelov - специалист
Аз май "парно" без разширителен съд не съм виждал, заради това съм малко или много скептичен. Не много малко.
Схемата също не ми допада особено. Това, че си сметнал градусите, се надявам да е вярно.

Поздрави
djendov - специалист
Мисля, че бидона покрива всичко, което прави разширителния съд.
Относно температурите..."сметнал" е силно казано, но с малко нагаждане и експериментиране смятам, че ще ги нагодя.
Ще смятам подробно като стигна до там, за да съм поне близо до "истината" като пусна цялата инсталация.
Имам само леки притеснения относно споменатото вече ПОД НАЛЯГАНЕ(смятам, че правилния термин е "отрицателно"), но чакам колегите да се произнесат по въпроса.
А относно схемата, кое точно не ти допада? Аз затова я показвам, който забелязва слаби места да казва, да помага, пък после бири по еконт пращам :)))
vrangelov - специалист
Разгледай тук или тук.
Схемата е прекалено опростена. Няма нищо по нея. Няма кранчета, филтри, възвратни клапи, трипътни вентили(освен един от който няма нужда, според мен), няма управление. Като я накичиш с всичко необходимо, ще видиш, че си избрал една от най-сложните схеми.

Тема "Може ли консуматор да се сложи по-високо от буферния съд?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: