Най - вълнуващия въпрос зимно време.
djendov - специалист
Еее стига де....разбира се, че ще има кранчета. По-назад в темата ШОП обеснява как през тез кранове ще се обезвъздушава(не през тях, а благодарение на тях).
Освен това, къщата е 200 квадрата. На първо четене ще имам около 8 кръга водно подово, отделно вентилконвекторите...как без кранове. Колега моля те дай някакви аргументи, да ме насочиш в правилната посока. За мен системата е максимално опростена. Една помпа с 3 крана върти водата през термопомпата/камината/соларния панел. Една помпа с един спирателен колектор върти през цялата къща водата. Няма топлообменници в буфера, следователно много по-бърз топлообмен. Колкото до трипътния клапан, като праща камината гореща вода, да ходи къМ бойлера. Нямам файда термопомпата да ми върти на 60градуса(кпдто пада) нито в бойлера да ми циркулира 40 градуса вода.
Благодаря за поправката. 4 метра са 40 атм.
Но за другото те моля за малко аргументи, малко идеи...
Защото само "много е сложна" наистина не ми върши работа. Благодаря все пак, за отделеното време.
ivanovbg - майстор
Цялата система би се получила, но като изпълнение с тоя бидон за зеле и маслен филм си е ... Ми нали цялата къща ще ти усмърди на сервиз? Бидона евентуално става, но само ако водата вътре е отделно от водата в системата. Сиреч със серпентини, макар че във времето не е никак надеждно. По скоро помисли за варели - примерно от спирт. Мисля че по 25-30лв бяха.Иначе 4 метра ще създадат налягане 0,4 бара, тоест по 0,4кг на квадратен сантиметър. По площта на бидона... - ще има май ремонт на първия етаж след водната проба. :lol:
Мисли с главата си, не го правиш за ден.

:partyman:
djendov - специалист
Какво? :? :? Върху бидона няма да се упражнява никакво налягане. Отрицателно налягане ще има само в тръбите, фитингите и вентилконвекторите намиращи се над водното огледало.
ШОП, при теб мирише ли на сервиз? Аз няма да сложа изгорялото масло от колата ;)))
Сигурен съм, че със серпентина би било по-надеждно, ама инертноста на серпентината * инертноста на подовото = много главоболие ;)
Колкото до бидона от зеле, има метална скара отвън, няма да се счупи толкова лесно :) иначе за правенето като хората, то ако направя всичко като хората, бюджета за къщаата отива на 1000 евро квадрата. :axe:
VLADO66 - майстор
Много сложно взе да става.Казах ти камината само за кеф :) Иначе ако ти стане пък толкова студено/в което силно се съмнявам/ ще сложиш за няколко дена духалки,какво толкова като разход.А за правената термопомпа,чест и почитания за желанието, но ще спестиш едни 2-3 хиляди лева на фона на 200 000 които трябва да дадеш за къщата.
шоп - майстор
Аз ползвам 240 литрови бидони от сините. на нищо не мирише, все пак аз съм ги затворил отгоре и има един отвор Ф8мм за връзка с атмосферата.

Бидоните са на тавана.

РС не ти трабва, буфера се яваява такъв...наколко пъти го написах.
Evgeniy - майстор
Приветствам експериментите! Продължавай смело.
Така и аз и Шоп направихме неща, които не са правени досега и работят доста добре.
Може да направиш една временна установка с един консуматор на високо. Помпата съответно поне 6-тица и на топлата вода. Когато от връщащата потече стабилно, я забождаш до дъното на цистерната. Не вярвам да засмуче въздух отнякъде, но имай предвид силата на подналягането. При мен с вакуумно-тръбен колектор "мокра тръба" когато спря помпата на около 3.20м., колектора замука вакуумните тръби като тапа в бутилка и излязоха от долния държач.
djendov - специалист
Благодаря за насърчаването. Ще продължа в тази посока, пък ще видим, какво ще стане.
Относно термопомпата, от доста години чета по темата и имам голямо желание да пробвам. До сега нямах възможност, но с къщата ми се отваря идеална такава. Продължавам по предложението на ШОП, като първо ще проверя дали наистина има нещо за ръждясване из системата. Е...щом споменахте, явно наистина има такъв неблагоприятен ефект отворената система, но вече има решение предложено от ШОП.
Колкото до камината с водна риза, те така или иначе тръбите ще обикалят из цялата къща, колко му е и през нея да минат.
п.с. Не бива да се гледа като 2-3 хиляди на фона на 200-те за къщата, защото то това е на всеки един елемент. Отопление, прозорци, изолация, мазилки, бои, плочки, бани, опънати тавани и т.н. :) Почна ли да хвърлям навсякъде няма да му излезе края.

п.с. 2 Не винаги заводските решения са по-добри. Мой познат си направи къща на Бриз. 2етажна по 100-тина квадрата на етаж, сглобяема. 50 см стени, всичко е изолация, направиха му отоплителна инсталация с термопомпа и вак.тръбни слънчеви колектори на цена около 30 000 лв. той отоплява половината къща и сега имал сметки за ток САМО 300лв.... при такава инвестиция за термопомпа + такава изолация -> такава сметка за ток?
djendov - специалист
Една щура идея:
Една малка тръбичка, сложена след помпата НАД водното огледало. Т.е. не се потапя а е във въздуха. Тая тръбичка няма ли да върши работа като дрейн бек системата на слънчевите колектори. Като работи помпата, през нея ще тече много малко вода и няма да пречи на циркулацията. спре ли помпата, от там взема въздух и дренира системата. Тук се явяват 2 проблема обаче...При всяко спиране на помпата, после трябва да се обезвъздушава цялата система (което се оказа, че не е проблем май....) а другия проблем е да се види дали на топлата вода да се върже или на студената. т.е. да се види коя част от кръга на циркулация е по-дълга с по-голямо налягане. Всъщност и втория проблем май не е проблем, системата пак лека по лека ще се изтече..
Evgeniy - майстор
В обратен ред:
- помпата при дрейнбек избутва водата и запълва системата. Когато е слънчев колектор - става през студената, когато е за отопление - съответно през топлата - помпата не може да смуче въздух, ако е на студената.
- проблемите са ти поне два - събиране на всичката вода, която се оттече и обезвъздушаването. То не е проблем, ако има правилните наклони и един консуматор. Ако са повече - по-високия ще остане със затапено количество въздух може би...
djendov - специалист
Evgeniy написа:
В обратен ред:
- помпата при дрейнбек избутва водата и запълва системата. Когато е слънчев колектор - става през студената, когато е за отопление - съответно през топлата - помпата не може да смуче въздух, ако е на студената.
- проблемите са ти поне два - събиране на всичката вода, която се оттече и обезвъздушаването. То не е проблем, ако има правилните наклони и един консуматор. Ако са повече - по-високия ще остане със затапено количество въздух може би...
Няма проблем при помпата, понеже при мен няма да има серпентини в буфера. От където и да взема въздух, каквото и да става в инсталацията, помпата винаги ще си взема вода директно от буфера, да речем 15 см условно под водното огледало. Дори и да е на връщащата вода маркучето, от където може да взема въздух, тоя въздух ще се "влива" в буфера и ще изплува на повърхността. А помпата ще продължава да засмуква само вода от водния обем.

Относно втората част, на всеки кръг ще има или 60-70 метра подово ( един консуматор, лесен за обезвъздушаване само с работеща помпа) или по един вентил конвектор(вътрешно тяло от климатик - един консуматор, с правилен наклон, самоизточващ се). Само незнам до колко помпата ще успява да го обезвуздуши сама след като се пусне, но си мисля, че няма да е проблем. А и ШОП каза, да си пускам спокойно помпата, тя ще се погрижи за обезвъздушаването :)). Относно събирането на водата, коментирахме го по-рано, че ще е предвидено в буфера свободно място. Все пак е 1 тон буфер, ще мога да събера водата :)

Тема "Може ли консуматор да се сложи по-високо от буферния съд?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: