Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Мое лично мнение, че ако направиш системата самоизточваща може да имаш много проблеми с въздуха. За солари да, но за подово?!

Едно е веднъж да обезвъздушиш и да забравиш-друго е да лотария. Едва ли всичко ще може да направиш с правилните наклони. На едно място да остане въздушен джоб и ядове:-(

Така мисля аз.
djendov - специалист
Съгласен съм!
Идеята ми беше породена от проблема като спре помпата и в системата се получи спад на налягането под атмосферното.
Мисля, че няма да е проблем, не съм наясно с фитингите, но ще се проучат нещата като стигна до там.

п.с. Сега като чета и сам не мога да си разбера мисълта :)) Исках да кажа, че дори при спряна помпа, фитингите ще одържат и няма да се налага да експериментирам с маркучета, дрейнбек и т.н.
Категорично съм против затварянето на системата и добавяне на серпентина вместо използването директно на водата от буфера.
Последна промяна от djendov на пет яну 29, 2016 11:44 am, променено общо 1 път.
Evgeniy - майстор
Шоп каза, да обезвъздушаваш кръговете един по един...
Ако говорим за самоизточване с тръбичката:
Помпата, ако е на връщащате вода накъде ще я тика - към буфера, засмуквайки въздуха от втория етаж или от буфера нагоре, обратно да праща студена?
Ако най късото подово затвори кръга и започне циркулация, какво ще накара водата да циркулира през останлите, в които е затворен въздух? ще трябва някой да играе с кранчета, да се избута кръг по кръг. Еднократно - ОК, но всеки път...

Направи я без да се намесва самоизточването, а ако прави проблеми - вече серпентина.
vrangelov - специалист
djendov написа:
Еее стига де....разбира се, че ще има кранчета. По-назад в темата ШОП обеснява как през тез кранове ще се обезвъздушава(не през тях, а благодарение на тях).
Освен това, къщата е 200 квадрата. На първо четене ще имам около 8 кръга водно подово, отделно вентилконвекторите...как без кранове. Колега моля те дай някакви аргументи, да ме насочиш в правилната посока. За мен системата е максимално опростена. Една помпа с 3 крана върти водата през термопомпата/камината/соларния панел. Една помпа с един спирателен колектор върти през цялата къща водата. Няма топлообменници в буфера, следователно много по-бърз топлообмен. Колкото до трипътния клапан, като праща камината гореща вода, да ходи къМ бойлера. Нямам файда термопомпата да ми върти на 60градуса(кпдто пада) нито в бойлера да ми циркулира 40 градуса вода.
Благодаря за поправката. 4 метра са 40 атм.
Но за другото те моля за малко аргументи, малко идеи...
Защото само "много е сложна" наистина не ми върши работа. Благодаря все пак, за отделеното време.
След като на схемата си начертал помпи и вентили, но нямаш кранове, значи не се разбира, че ще има, а че няма да има. Колекторите на подовото са си фабрично с кранове, но аз говоря за крановете на камината, на термопомпата и на соларния колектор или соларните колектори(също не си уточнил).
Това, което си мислиш, че се подразбира, ако не си го начертал, ние няма как да го знаем.
Аз с аргументите започнах. Проследи ли линковете? Най-добре е идеите да са твои. Ти ще си го гледаш после, нека на теб да ти харесва.
Като допълниш схемата с кранове, трипътни вентили, смесители и задвижки, и напишеш кое, кога, при какви условия ще се върти, a още по-важно е кой ще го върти, ще разбереш какво имам предвид под "много сложна".

Виждам, че искаш да експериментираш. Приветствам подобни начинания. Ще следя темата с интерес.

Поздрави
Последна промяна от vrangelov на пет яну 29, 2016 1:41 pm, променено общо 1 път.
djendov - специалист
Колега, от писането се губи малко тона ми. Аз изразявам благодарност към всеки включил се в темата. Всяко едно мнение по един или друг начин ме насочва все повече и повече към истината :)
Като ти писах за аргументите, беше по-скоро молба от колкото забележка. Видях и двата линка, поприпомниха ми някой неща, но не бих казал, че ми помогнаха. Нещо пропускам явно...
Относно схемата, прав си. Ще има кранове, термостати, датчици, дебитометри и всичко за което се сетите. Въпроса в темата е конкретен: може ли буфера да е по-ниско разположен при такова изпълнение. Колегите доста активно се включиха и стигнах до заключението, че мога да продължа в тая насока. Ако спре помпата и започне да смуче въздух от снадките в следствие на вакума, който ще се образува, ще сменя фитингите.
Това схванах от цялата работа;))
vrangelov - специалист
Според мен няма да се получи буфера да е по-ниско от подовото. Точно заради това писнах линковете, за да видиш един ефект който би могъл да се прояви при теб. Вакуума, който ще създадеш в най-горната част на системата ще изсмуква въздуха от водата, който ти постоянно ще добавяш през "drain back" соларната система. Така ще имаш една вечно нуждаеща се от обезвъздушаване отоплителна система. Накрая ще ти писне да се отопляваш на духалки, ще дадеш още 30 000лв. и ще направиш работреща система като на "комшията" или "като на хората". Не виждам защо "комшията" трбва да е мярка за сравнение, но ти го включи.
Зная, че от написаното не се разбира, но не влагам негативни чувства в написаното. Етмоиконките са за "дечурлигата". Ще махна и онова шареното от прединя пост.

Успех!
VLADO66 - майстор
Ако има достатъчно вакум/подналягане/ ще започне да смуче въздух и от стержените на крановете.
шоп - майстор
В спора се ражда истината. Тани спомена за опасението, че някои видове фитинги може да не издържът на под налягане. Владо допълни, че е е възможен компромат от осите на крановете... ВЪЗМОЖНО Е

Трябва да се провери на практика.
Опитната установка е много лесна: бидон, кран фитинги и помпа.
Ако няма разхерметизиране на системата с един кран и два фитинга при денивелация да кажем 5 метра, не би трябвало да има проблеми и с n на брой кранове и фитинги при същите условия.

Вкъщи имам буфер с 1 метър по-ниско от соларите. Фитингите са тип холендър за неръждаемо гофре. Крановете са най-обикновенни за по 3-4 лева тип за тоалетно казанче. Проблеми няма.

В интерес на истината, знаех, че тази система ще работи, но не съм се замислям, че при отрицателно налягане НЯКОИ фитинги и кранове няма да уплътнят. Просто съм имал късмет.

Сега научих нещо ново и съм благодарен от дискусията в тази тема.
VLADO66 - майстор
Ако се появи проблем с крановете, може да се ползват такива за газ.Малките диаметри не са много по-скъпи от обикновенните.
djendov - специалист
Този проблем няма ли да се прояви, ако системата работи 2 дена, после 1 седмица е спряна. След това работи пак 2 дни, после 1 месец не работи...
По принцип като се пусне началото на зимата, може да не се изключва до пролетта. Така не се ли решава въпроса? Пък и да се спре за малко, то :
Над буфера ще има подови, чиито фитинги ще са на спирателния колектор ПОД нивото на водното огледало. Там вакуум ефект няма да има. Остават 3-4-5 вътрешни тела на климатици. Към тях ще имаме само една връзка точно преди топлообменника и точно след него. При добро изпълнение мисля, че няма да влиза въздух. Не и значение--имащо количество.

С или без емотикони, стана ясно: тона на всички ни е добър / спора е градивен и чрез него ще стигнем до истината.
Благодаря ви!

п.с. относно опитната установка, в момента нямам възможност, но като приключа с грубия строеж ще я направя.
п.п.с. не съм споменавал за комшии. Казах "познат", но имах предевид дори "приятел" и беше свързано с направената и купешката термопомпа. Не винаги заводските решения си заслужават парите. Ама това беше сериозен оф-топик

Тема "Може ли консуматор да се сложи по-високо от буферния съд?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: