Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
svsh.64 - помощник
Стефанов няма как да сме разговаряли с бубиньора за различни неща защото съвсем ясно му обясних че става въпрос за електромагнит. Освен това съм разговарял с него няколко пъти по телефона, като последният път беше снощи за да го питам каква би била консумацията му и дали има формула с която да пресметна това , но той не можа или не пожела да ми я даде. Каза само че при толкова много навивки не би трябвало да надвишава 200ма което мен ме устройва. Ако и това не е вярно...
gibined - напреднал
Sstefanov Ви подсказа! 220V DC. Така включена намотката ще изгори!!! Или електромагнита би сработил като такъв, но при включване за много кратко време.
Поздрави:
svsh.64 - помощник
Добре! Нека тогава някой ми даде по правилен метод за изчисляване броят на намотките. Моля. И съвсем се отклонихме от първоначалната тема.
hidrazin - майстор
Ето например това:
http://www.consult-g2.com/course/chapter11/chapter.html
И тук във форума са смятали нещо подобно:
http://forum.napravisam.bg/viewtopic.ph ... 73#p336587
Само че едва ли ще сметнеш нещо. Та ти даже не можеш да напишеш правилно думата бобина.
Пък и подобни "сметки" въобще не са от най-лесните неща.
В случая дори и sstefanov леко се е заблудил, смятайки че навивките са с диаметър 70 мм.
А това не е така защото имаме и сърцевина 30 мм.
Тогава излиза среден диаметър за намотката (ако е пълна догоре) приблизително 50 мм и то пренебрегвайки дебелината на самата макара.
Реално дължината на проводника ще е доста по-малка и съответно ток, мок, съпротивление ...
:partyman:
ESPACE - майстор
svsh.64 написа:
Каза само че при толкова много навивки не би трябвало да надвишава 200ма което мен ме устройва. Ако и това не е вярно...
Естествено че не е вярно. Нещо не е в час този бобиньор. Той си прави сметките като за променлив ток.
svsh.64 - помощник
Даа, типично по български. Човек търси помощ за да направи нещо, а всички му обясняват как няма да стане и какви правописни грешки допуска. Господа, интересува ме не как или защо не може да стане, а как да си направя изчисленията защото от публикуваните по горе формули нищо не мога да прочета. Освен това ако някой може да ми даде формула за да мога в последствие да пресметна каква ще бъде консумацията му и силата на отлепване ще мога да си свърша работа. Предварително благодаря на отзивчивите, всичко останало ще смятам за спам.
8180 - майстор
svsh.64 написа:
всичко останало ще смятам за спам.
Добре дошъл........ на новия "Модератор"! =D>
Дали пък не е леко нахално и рано да раздаваш оценки - няма и 24ч. от регистрацията ти.
Спам е когато разбираш за какво иде реч и можеш да оцениш, че не е по темата ти - не видях такова.
svsh.64 - помощник
Е браво. Това беше точно по темата.:)
ESPACE - майстор
Навивай го както ти е казал бобиньора и за начало го захрани от автомобилен акумулатор на 12V. Нататък има ли смисъл да обяснявам?
svsh.64 - помощник
Е, добре момчета. Хванахте ме на тясно. Не съм инженер, а с изчисления по сложни от обикновена математика съм скаран още от детските си години. Няма ли някакъв по-простичък метод, защото наистина ми трябва.

Тема "сила на отлепване на електромагнит" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: