Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
angelfilev - специалист
svsh.64 написа:
Даа, типично по български. Човек търси помощ за да направи нещо, а всички му обясняват как няма да стане и какви правописни грешки допуска. Господа, интересува ме не как или защо не може да стане, а как да си направя изчисленията защото от публикуваните по горе формули нищо не мога да прочета. Освен това ако някой може да ми даде формула за да мога в последствие да пресметна каква ще бъде консумацията му и силата на отлепване ще мога да си свърша работа. Предварително благодаря на отзивчивите, всичко останало ще смятам за спам.
svsh.64, на част от въпросите ти вече има отговор. sstefanov ти посочи консумация около 1600 вт, а с корекцията на hidrazin още повече, примерно 2000 вт. Ясно е, че твоя електромагнит ще живее в най-добрия случай няколко секунди.
Нужно е да промениш условието на задачата, а най-добре да обясниш какво искаш да постигнеш. С "конна атака" няма да стане колкото и да са добронамерени колегите.
sstefanov - майстор
svsh.64, с бобиньора не сте се разбрали, защото ти пишеш 220V постоянен ток (странно как ще го получиш, но това е друга тема), а той ти дава сметки за променлив ток. Въобще правиш ли разлика между двата?
Последно с постоянен или с променлив ток ще работиш? Това е от основно значение за по-нататъшните изчисления.
svsh.64 - помощник
Господа, става въпрос за прав ток, защото някъде по форумите четох че електромагнитите на прав ток са по-мощни. Тъй че условието е това, освен ако отново нещо не съм разбрал правилно. Относно това как ще получа 220v прав ток, ами изправял съм тока на електрожен с най-обикновен грец, за това смятам че и за този електромагнит ще намеря начин. Но това наистина е друга тема. И тъй, имате ли желание да помогнете? И да правя разлика между постоянен и променлив ток. Явно на бубиньора това условие му е убягнало.
sstefanov - майстор
След като са ясни началните условия, може да продължим по темата:
http://www.referati.org/presmqtane-na-e ... /94251/ref

А. и като изправиш 220V променлив ток ще получиш 310V постоянен (прави си сметките с това напрежение).
fox_vt - майстор
А защо е необходимо да работи на 230 волта :?: И защо да не може по тънък проводник от 0,43.
svsh.64 - помощник
О.К. Стефанов. С тези уравнения няма да се справя и ако няма по-пост начин за изчисляване на броя намотки съм склонен да се съглася и на променлив ток. Още повече че с тези 310v направо ме застреля. Ясно ми е че си вътре в нещата ( не че другите от форума не са) за това искам да попитам, при условие, че направените сметки за променлив ток са верни и магнита няма да пече при по-продължителна работа, има ли не толкова сложен начин да пресметна силата му на отлепване? И при това условие сметката на бобиньора за милиамперите вярна ли е?
sstefanov - майстор
Там са още по-сложни нещата.
Сметката на бобиньора е приблизително вярна ако това е трансформатор, но то не е.
Например, ще имаш много по-голям ток при отлепен магнит (т.е. с отворена сърцевина), отколкото при затворена.
Няма лесен начин (според мен). Силата на електромагнита зависи от много фактори, които трябва да се сметнат. Може би с много опроставания може да се получи нещо, но не съм срещал такова.
svsh.64 - помощник
О.К. Хрумна ми друго. Ако го пресметна по същата формула, но за 310v (това прави около 2230 навивки а аз обичам да се презастраховам и за това нека ги направим 2500) и го пусна на прав ток пак ли ще изгори? И още нещо. Ако те помля да направиш нужните изчисления, за което бих си платил, били го направил? Дано предложението не те обижда.
sstefanov - майстор
За прав ток при това напрежение трябва да е много тънък и дълъг (т.е. много навивки) проводник. Затова ти предложиха да опиташ с 12V. Там е по-реалистично даже и с тази бобина.

Не съм сигурен дали ще мога да го изчисля правилно (все пак съм го учил доста отдавна) и не се заемам с тази задача.
А освен това, всичко зависи и от самата конструкция и използваните материали. Май методът на пробите и грешките ще е по-продуктивен.
svsh.64 - помощник
Методът на пробите и грешките би излязъл много скъпо. Сърцевината както казах е от специален материал който не е евтин. Да не говори и за бобинажния проводник който също не е евтин. Нямаш ли някой познат който би се справил със задачата?

Тема "сила на отлепване на електромагнит" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: