• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 48
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Kasap - специалист
Allan, ясно е как да ги ползвам. Въпроса е - за какво? :)
И той е зададен в контекста на темата, а не - изобщо. :partyman:
Брадли, друго ме гложди мен - колко често си заточваш ножките, че моите фриодури, ги точа всяка седмица. И то без да им давам много зор - при нормална домашна употреба.
Bradley - специалист
В повечето случи не им остава време да се изтъпят от изпробване на нови камъни, но

1. сантокуто на викторинокс заточено на 325 дмт плоча с диамантено покритие издържа над 6 месеца без да бъде заточван при ежедневна употреба и към края на 6-те месеца поддържане с масат веднъж седмицата...
2. китайският сатър за зеленчуци на икеа, заточен на камък 320 силициев карбд или 400 алуминиев оксид издържа около месец и после още месец и малко поддържане с масат

така че преди да отговоря на въпроса ти няколко уточняващи въпроса от моя страна:

- как ги заточваш - на какъв абразви и в каква последователност, на какъв ъгъл, с изкарване на косъм или друг метод
- какво режеш и в какви количества
- на каква повърхност режеш
- как се поддържат ножовете - мият ли се в миялна, къде и как се съхраняват
Kasap - специалист
Bradley написа:
- как ги заточваш - на какъв абразви и в каква последователност, на какъв ъгъл, с изкарване на косъм или друг метод
- какво режеш и в какви количества
- на каква повърхност режеш
- как се поддържат ножовете - мият ли се в миялна, къде и как се съхраняват
Заточвам ги аматьорски, без да вадя косми и прочие :) ползвам подобен на твоя метод от предната страница.
Естествени камъни 600, 800 и накрая - дъно на керамична чаша /предполагам 1000-1200/
Старая се да ги поддържам ги в състояние, да режат вестник без усилие, въпреки това след седмица-употреба почват да го ръфат или мачкат. Ползвам предимно пластмасови дъски. Ножките се мият само на ръка, когато не се ползват се съхраняват в оригиналните кутии. Иначе се режат нормални неща - зеленчуци, мезета... Забелязвам, че ако не ги заточвам няколко седмици, почват да изискват повече зор с пастърмата :)
Bradley - специалист
Мога да препоръчам заточване на камък с по-едър грит - да речем 320 силициев карбид суати комет или тюролит

масовите кухненски неръждавейки режат по-дълго заточени на по-груб абразив

виж това видео

https://www.youtube.com/watch?v=OPGGo3W ... CliffStamp
Kasap - специалист
Екстра, ма трябва ли да е толкова остра една брадва? :?
Bradley - специалист
според мен - да - ама това е щото съм с промит мозък

иначе зависи от брадвата и за какво ще се ползва

ако си скандинавски дърводелец който с една брадва вдига къща - тая няма да ти се стори остра ич

ако си дървосекач от орегон 20-те години на миналия век - ще ти се хареса толкоз остра ама няма нужда чак толкоз

ако си бай румен от асково и имаш 8 кубика буковици за цепене с циганската - ще мигаш на парцали и ще ме питаш - абе момче - ти наред ли си ко си ми направил брадвата бре
Bradley - специалист
Едно забравено клипче от миналото лято - мек и полупрозрачен аркансас в компанията на кованото ми сатсума бочо (BS1407 Silver steel) от Майстор Дидо от Ямбол

https://www.youtube.com/watch?v=-Aqt1hy ... StefanWolf
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 48

Тема "Всичко за заточването" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: