Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Поради много причини
една от тях е че солара е по-ефективен когато загрява по-голям обем вода до по-ниска температура.
друга е че при 300 или 500 литровият бойлер ще имаме топла вода и в облачен ден ако предният ден е имало слънце.
Загубите в големият бойлер са по-малки и т.н.
LazarGanev - "Велик майстор"
Andri01 написа:
Що? През лятото вдига до към 85гр, или двата ако загрявам до към 70гр. всеки.Зимата / вчера например/ единия вдигна 55гр. Ако беше 200л. колко щеше да загрее ? Или после-на ток!?
Ако беше 200л щеше да загрее до 48*С и щеше да имаш повече вода за къпане :wink:
Andri01 - майстор
:) А зимата- 200л. студена вода и после ток...? От 4г. съм с тази конфигурация и съм доволен. Защото мога да загрея на веднаж 80л, или 160л! Така системата е по-гъвкава и в зависимост от времето и начина на нагряване,мога винаги да имам вода над 60гр,даже и ако камината е запалена към 17ч. Въпрос на разбиране :)
Andri01 написа:
Въпрос на разбиране :)
По-скоро на НЕразбиране :) . На ток не се топлят 200л, а 120л. Дали ще загрееш 80л до 60*С или 120л до към 50 енергията е същата
шоп - майстор
Andri01 , радвам се че си доволен, но ако си с 200-300 литров соларен бойлер ще си още по-доволен, но явно не схващаш идеята на соларното затопляне на вода :)
Andri01 - майстор
Разликата е 40л.,нищо повече и с-та е много по "гъвкава"! Определено "схващам" ,бъди сигурен!! системите ми са НС и във вариант най-оптимален като цена-продукт!! Казах-въпрос на разбиране. Не виждам смисъл от тези игри,като всичко се ползва от 2 ма души! Просто споделих моето виждане,не съм инсталатор на СК или камини,не си налагам мнението на никого!!
Е, не се впрягай де, просто коментираме. Твоето мнение си е твое, аз казвам моето, шопа, трети, пети, пък който тепърва му предстои да си избира. Нали затова е форум, да се чуят различните мнения и доводи? Мир да има!
Andri01 - майстор
Sorry,май тъй прозвуча :? Айде,ракиено стана.Днес някъде прочетох"който си обича занаята,го работи отрано"-ставаше въпрос за питие,де :) :partyman:
Andri01 написа:
Що? През лятото вдига до към 85гр, или двата ако загрявам до към 70гр. всеки.Зимата / вчера например/ единия вдигна 55гр. Ако беше 200л. колко щеше да загрее ? Или после-на ток!?
Ако беше 200,долните 100 щяха да са на 40, да речем ,горните подгрявяни от отоплителна инсталация,ако я има и като свършат последните 100,не идват водопроводните 7гр. , а слънчевите 40........
Това се случва при слънчев бойлер.
Имах проблеми с ел.защитата на 80л бойлер,която се активираше от слънцето ,достигайки 94гр. през лятото,а на зима се чудех що не ми работи на ток.Това преди да си сътворя твърдотопливното отопление,на което солара помага дори през зимата.
Бойлера ми е 500 литра.С 80 ,гадже не мога да свъртя,камо ли семейство да къпя.
Лазар по горе писа...
Трифон П.Трифонов написа:
Бойлера ми е 500 литра.С 80 ,гадже не мога да свъртя,
Чувам, че сега мокрите кърпички вършели хубава работа, едно време ги нямаше :-D

Тема "Включване на бойлер за битова топла вода към съществуваща отоплителна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: