• 1
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 315
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Така е, 100% си прав и за това никой не спори. И този 1 кг дърва с 15% веднъж имаме само 850гр дърво и втори път имаме 150 грама вода, които ще глътнат огромно количество енергия за да ги изпариме.

Винаги съм се чудил на хора, който се запасяват с дърва за зимата октомври-ноември...мокри са, не горят и не топлят, задръстват комините и правят конденз.

Затова съм се замислил за самоделна сушилня за дървесен чипс, след като мога да го произведа, защо да не мога и да го изсуша със слънчева енергия :? Имам място, имам транспортни ленти, вентилатори, редуктори...
Пролетта ще дам един тон чипс да го минат в зърносушилня за да видя с каква мин. влага ще го докараме.
vrangelov - специалист
syncho написа:
Ако се замислиш 1кг дърва с влажност 15% реалното гориво е 85% или 850гр. При пелетите със 7% влажност горивото е 93% или 930гр. Другото е вода, която трябва да се изпари.
шоп написа:
Така е, 100% си прав и за това никой не спори. И този 1 кг дърва с 15% веднъж имаме само 850гр дърво и втори път имаме 150 грама вода, които ще глътнат огромно количество енергия за да ги изпариме.
И двама та сте прави, но според мен syncho е малко по-прав. Енергията, която ще бъде използвана да бъдат изпарени тези 80ml вода е почти незначителна спрямо енергията, която ще донесат тези 80gr суха дървесна маса.
Според мен количеството вода в дървесината има много по-голямо значение за намаляване на добива при по-мокрите дърва. Там то освен да отнема топлина от горенето спомага и за по-некачественото изгаряне на горивото, с което така мечтаният от всички висок КПД отива рязко надолу.

На nasko_nerva му отговорих в четвъртък в тази тема.

Поздрави!
lakosste - специалист
Малко да рефрешнем темата.Чудя се как никой не е писал нищо тука доста време а е важна тази тема.
Да споделя нещо :Дотук съм пробвал 5 вида дървесни пелети и един слънчогледови.
Извода е ,че от слънчогледовите пелети не съм горил нещо по-калорично досега.Изключение правят първите дървесни които пробвах и това са пелетите на Твърдица 320лв/сега вече 380лв/-смес от топола иглолисно и може би малко бук.Останалите 4 вида са от Шивачево 380лв-смес бор,бук и дъб: Габрово 350лв-чист бук:Ахира 390лв чисти- иглолистни и едни пелети които незнам от къде са точно/мисля,че бяха 350лв/-смес от бук и иглолисна дървесина,макар,че колега от форума е доста доволен от тях.
Извода ми е ,че немогат да стъпят на малкия пръст на слънчогледовите/220лв/ които горя аз.Чудното е ,че от всякъде от където съм купувал ме уверяваха ,че са клас А1 ,но никъде на торбата не го пишеше и следователно от тях нещо не съм доволен.Не че са пълна скръб,но не са това което очаквам.Само първите които съм споменал са клас А1 и съм доволен.
Дайте мнение от къде купувате и какъв клас са.
Претенцийте ми са само към калоричноста не към пепелта ,която образуват-тя не ми е проблем,само дето при слънчогледа е в промишлени количества и това ме спира да горя само такива.
А относно полепите от сл.пелети за които чета по назад в темата-образува се една сиво-бяла пепел по стените на котела ,която пада веднага само с четка и котела остава на желязо.Няма никакво стъргане и подобни физкултурни упражнения.Просто на десетина дена трябва да се прави това почистване.
lakosste - специалист
lakosste написа:
Малко да рефрешнем темата.Чудя се как никой не е писал нищо тука доста време а е важна тази тема.
Да споделя нещо :Дотук съм пробвал 5 вида дървесни пелети и един слънчогледови.
Извода е ,че от слънчогледовите пелети не съм горил нещо по-калорично досега.Изключение правят първите дървесни които пробвах и това са пелетите на Твърдица 320лв/сега вече 380лв/-смес от топола иглолисно и може би малко бук.Останалите 4 вида са от Шивачево 380лв-смес бор,бук и дъб: Габрово 350лв-чист бук:Ахира 390лв чисти- иглолистни и едни пелети които незнам от къде са точно/мисля,че бяха 350лв/-смес от бук и иглолисна дървесина,макар,че колега от форума е доста доволен от тях.
Извода ми е ,че немогат да стъпят на малкия пръст на слънчогледовите/220лв/ които горя аз.Чудното е ,че от всякъде от където съм купувал ме уверяваха ,че са клас А1 ,но никъде на торбата не го пишеше и следователно от тях нещо не съм доволен.Не че са пълна скръб,но не са това което очаквам.Само първите които съм споменал са клас А1 и съм доволен.
Дайте мнение от къде купувате и какъв клас са.
Претенцийте ми са само към калоричноста не към пепелта ,която образуват-тя не ми е проблем,само дето при слънчогледа е в промишлени количества и това ме спира да горя само такива.
А относно полепите от сл.пелети за които чета по назад в темата-образува се една сиво-бяла пепел по стените на котела ,която пада веднага само с четка и котела остава на желязо.Няма никакво стъргане и подобни физкултурни упражнения.Просто на десетина дена трябва да се прави това почистване.
Вече съм доволен и от другите пелети за които съм писал.Просто въздуха трябваше да се намали драстично.На трета степен въздуха ми е на 36 процента.
pondzi - напреднал
Какво ви е мнението за чамовите пелети...
pondzi написа:
Какво ви е мнението за чамовите пелети...
Чамови,но на кой производител?
Аз съм доволен от украинските от Топливо.
Дървесните на Биоенергия-Сливен са яко калорични , но правят шлака.Слънчогледови нямат от няколко седмици.
Утре ще пробвам чамови на местен производител и ще дам мнение след няколко дни.
pondzi - напреднал
По принцип питам,защото до сега не съм ползвал.Иначе калорични ли са?Мога да взема от местен производител...
шоп - майстор
Калорични са по принцип:-) Месният Ви производител не го знаем и няма как да се коментира.
Но пелети е хубаво да се купуват извън отоплителният сезон :-D
lakosste - специалист
До тук съм пробвал 8 вида пелети.Грешка последните два вида още чакат до горелката.Последно намерих една обява за пелети от 300лв и взех за проба/от Стамболийски/,горят перфектно обаче производителите несериозни.Взели са под наем цех с машини и купуват трици,но миналия ден едвам половин тон взех.Много малко им произвежда машината,а и работят май само като им се обади някой.
шоп написа:
Калорични са по принцип:-) Месният Ви производител не го знаем и няма как да се коментира.
Но пелети е хубаво да се купуват извън отоплителният сезон :-D
Шопеееее,хилиш са като............................
.........................хилеш-шампион.
Пелети, или квото и да е друто,се купува когато го нямаш,трябва ти,имаш средства , има го на пазара........прецениш ,че можеш да си го позволиш.
Ползмай емотиконите , така , че да не се възприема като подигравка!
Не всеки е способен като теб.
...Чамовите, както и всички останали пелети, са толкова калорични,колкото им е сложил производителя.
Купуваш малко,опитваш и харесат ли ти...........сделка.
  • 1
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 315

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: