Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
toolegittoquit - майстор
MIRO_073 написа:
И с какво ще му помогне това?
Меренето с товар може да покаже проблем с връзките по инсталацията и нулата. При лоши връзки или проблеми по нулата е възможно при включване на товар, например духалка или печка, напрежението да спадне видимо.
DMN - майстор
toolegittoquit написа:
Много рядко съм усещал ефекта на статичното електричество. А и то не се чувства толкова като по-дълго боцкане, а кратък разряд... Тоя сценарий с постоянното натрупване на статично ми се види странен. Не че не е възможен.
Първите ми сблъсъци със статичното електричество бяха в ученическите ми години и то не в час по физика, а в час по физическо възпитание :-D . В спортния салон имахме едни "кечета" жълти, около сантиметър дебели и метър широки, и на дължина по 10-тина метра. Използвахме ги за омекотяване при скачане(прескачане на коза), бягане, търкаляне и още куп лудории. Та тогава едно приятелче обуто в платненки ходеше по това кече тътрузейки си нарочно краката, след това идваше до мен с усмивка и ме докосваше по лицето или ръката, и аз го гледах също като оня мургаво-говорящия от битака :shock: . Тогава не знаех какво е туй чудо, що ме удря ток и разбрах, че моето приятелче крие някаква огромна тайна :lol: . А той се кефеше като ми гледаше изумената физиономия, едва ли е разбирал защо се получава това биене на ток, просто го беше открил случайно :-D .
Обикновено се получава от някои изкуствени материи или вълнени. Имаше даже май някакви опити в учебниците по физика с натриването на някаква пръчица във вълнено парцалче и натрупване на заряди... :?, та принципа явно е същия.
Здравейте отново,направих следното нещо:хванах нулата от един контакт и го вързах за един болт директно за плочата,после измерих с фазомер на произволен контакт нулата и той светна.Идеята ми е да направя двойно нулиране!После пробвах същото нещо с друг контакт.т.е.от два контакта нулите ги вързах за този болт в плочата.На тях пластините не им светват.На другите също не светят при допир с фазомер.След 10мин пауза след повторно измерване се оказва че светва нулата на друг контакт ,който преди 10 мин.фазомера не е отчел нищо на нулата.Исках да проверя дали това идва ото отделен контакт ,но явно след като ,,бяга,,по всичките не е на определен контакт.Дали ще е грешно не знам,но мисля да зануля към конструкцията или плочата всеки контакт поотделно т.е.направя двойно нулиране.Мисля че тогава това ще изчезне. Благодаря на всички Ви за оказаната подкрепа.А пода съм го направил така:най-отдолу ми е бетонна плоча,след нея направих самонивелираща замазка,след нея поставих ,,ОСБ,,(лепените стърготини от дърво под формата на плоскост),след което сложих подложка за ламинат 0,5 , и след нея сложих ламината.Всички стени са ми с тапети и за сега не ми се развалят където са връзките на кабелите,но ако се наложи и това ще стане .За сега ще пробвам с отделно нулиране на 6-те ми контакта.Дано стане и ще пиша за резултата!Иначе това с докосването с ръка на стената когато ,,измервам,,с фазомер сработва!Нямам светване на фазомера!
petrov_belota - специалист
hidrazin написа:
Фазомера НЕ Е измервателен уред.
По-добре извикай специалист да провери инсталацията. Ще похарчиш някой лев, но ще спиш спокойно :)
DMN - майстор
hunter82 написа:
после измерих с фазомер на произволен контакт нулата и той светна.
Как светна? Само за момент и после угасна или свети постоянно. Тъкмо сега пробвах пак, с домашни чехли съм обут. В коридора ми има постлани "пътеки" от нещо като мокет. Та светва ми моя фазомер като го допра до стената(с тапети) та се къса. Светва на всяка крачка и се вижда ясно в тъмното, като протрия крак по мокета пак светва(фазомера допрян до стената през тапета) - статично електричество е това.
Последна промяна от DMN на пон фев 08, 2016 7:45 pm, променено общо 1 път.
kozl - майстор
hunter82 написа:
Здравейте отново,направих следното нещо:хванах нулата от един контакт и го вързах за един болт директно за плочата,после измерих с фазомер на произволен контакт нулата и той светна.Идеята ми е да направя двойно нулиране!После пробвах същото нещо с друг контакт.т.е.от два контакта нулите ги вързах за този болт в плочата.На тях пластините не им светват.На другите също не светят при допир с фазомер.След 10мин пауза след повторно измерване се оказва че светва нулата на друг контакт ,който преди 10 мин.фазомера не е отчел нищо на нулата.Исках да проверя дали това идва ото отделен контакт ,но явно след като ,,бяга,,по всичките не е на определен контакт.Дали ще е грешно не знам,но мисля да зануля към конструкцията или плочата всеки контакт поотделно т.е.направя двойно нулиране.Мисля че тогава това ще изчезне. Благодаря на всички Ви за оказаната подкрепа.А пода съм го направил така:най-отдолу ми е бетонна плоча,след нея направих самонивелираща замазка,след нея поставих ,,ОСБ,,(лепените стърготини от дърво под формата на плоскост),след което сложих подложка за ламинат 0,5 , и след нея сложих ламината.Всички стени са ми с тапети и за сега не ми се развалят където са връзките на кабелите,но ако се наложи и това ще стане .За сега ще пробвам с отделно нулиране на 6-те ми контакта.Дано стане и ще пиша за резултата!Иначе това с докосването с ръка на стената когато ,,измервам,,с фазомер сработва!Нямам светване на фазомера!
Я дай една снимка на фазомера.
iliya_i - майстор
kozl написа:
Я дай една снимка на фазомера.
Този фазомер с глим-лампа ли е? Я покажи да го видим, че с това светване тук-там и от време на време стана много интересно.
DMN - майстор
Моя си е с глим лампа. И си свети като едното нищо, не постоянно, а само когато се движа или си протривам кракът с чехъла по мокета с допрян на стената фазомер. Ама що не пробвате и вие :? .
Здравейте,скоро ще се опитам да кача снимка на фазомера ,купуван е някога не знам кога,но меря и с друг едно и също ми дава на нулата!Напрежението ако може така да се нарече, което се получава е за около секунда не повече просто светва и гасне като премигване.Не е постоянно ,просто светва и изгасва на нулата или пластинките и когато отида на друг контакт в стаята отново същото.Може и статично електричество да е ,може и да изчезне с времето като понапълня стаята както ми писа един колега.Благодаря на всички отново и ако има някакво друго развитие ще пиша!!! =D>

Тема "напрежение в нулата на контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: