Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Фитилчо - майстор
Здравейте колеги!
Реших да си пусна цяла тема, защото в последната темата е по - различна и се явявах офтопик малкУ Ас :-D
Имам нужда от съвет - за смятане на камина на пелети.
Положнието е следното.
В момента имам СИме , което мисля да оставя в мазето за зор заман... не че искам да помирисвам повече въглища, писна ми, доизгарям едни изрезки и малко останали върлища и довиждане...

Имам нужда от помощ за оразмеряване на камината.

Отопляеми зони и данни.

Така, къщата е без никаква изолация и със стара дограма - това ще се промени, но кога... и аз не зная, засега го разглеждаме като такова.
1 етаж работилница разделена на 2. Обща площ 70 кв м. Прозорци във всяка стая от двойните стари, мога да се постарая да ги изолирам по добре и напасвам.
Мисля да сложа в едното помещение камината а другото да отоплявам с принудителната въздушна циркулация.
Като цяло в бъдеще ще се прави ремонт там и ще сложа подово, но заварено положение засега го приемаме така.
Всъшност всичко помещения са навързани с радиатори гравитачно към момента, включително и на 1 етаж.

2 етаж 70 кв метра всичко е прокарано от старата инсталация и има радиатори навсякъде. Евентуално ще добавя един радиатор в един коридор+ стълбище.

3 етаж отопляема площ засега 40 кв метра, другото е неотопляеми тавани. Лошото е, че на покрива няма никаква изолация и си е ветрилник . в стаята е с два панелни метални радиатора.
В бъдеще това помещение ще бъде използвано на пълният си капацитет и ще бъде височко поне 3 метра това ще бъде съгласувано заедно със изолация на покрива и стените както подобава :) Така , че го разглеждаме като 70 кв неизолирано с тенденция засега. :-D

Още едо помещение ше се толи, 70 квадрата единствено помещение с подово навсякъде, изолирано ПЕРФЕКТНО с 15 см EPS на стените +10 см мека вата под картона и 20 см кеширана вата на покрива + 10 см мека вата(рула) над картона.

от 300 до 500 литра БГВ 300 литра бойлер с 2 серпентини и 2 неръжд бойлера по 80 литра всеки, вързана и към 2 панела вакумно тръбни по 18 тръби всеки

БУФЕР?!?! Как стои въпроса, в момента в който не използвам мазето/котелното, мога да инсталирам два контейнера по 1000 литра от тези на пале квадратните (НО ИМА ЛИ СМИСЪЛ)

Вариантите за камини са 20+5 Екстрафлейм или 15.40 kW MCZ HIdro

Коя от двете би била по удачна според вас?

Благодаря предварително ! :)
andy_forresite - майстор
Сериозно количество пелети ще ти трябват. Аз бих се страхувал да започна зимата с по-малко от 6-7 тона.
280 кв.м. са доста за голямата камина 20+5. По-скоро някоя 30 kw.
Или пък да се монтира горелка на Симе-то, а работилницата да топлиш с една топловъздушна камина с въздуховод.
Може голямата камина за горните два етажа, а работилницата отделно с топловъздушна.
Или направо котел от типа грейко експерт с горелка 30 кв :? Но за по-нисък разход пък е по-добре някой наистина пелетен, по възможност с многоядна горелка.
Фитилчо - майстор
Ако отпадне последният етаж ще се подобри ли пожонието? :?
Работилницата ще се топли само на въздушно от камината и без това, тоест първият етаж също отпада.
Мога да сведа БГВ до само 300 литра . То реално толкова хранят и соларите де.

Колкото до въпроса, значи голямата каминка :-D
Фитилчо - майстор
Довечера ще взема точни размеври на помещенията, да обсъдим пак.

:)
Фитилчо - майстор
Да дам малко квадратури, щото явно съм попрекалил :-D

3 етаж ще топля една стая значи - 22.54 кв м

2 Етаж:

Хол - 26 кв м
кухня 8,5 кв м
стая 10 кв м
коридор стълбище 12 кв м

1 етаж

стая - 25 кв
стая2 - 18.5
тоалетна - 5 кв м

Бая съм попрекалил сякаш начи

Онова добавеното изолирано помещение 70 кв още не е готово, строи се, така, че засега отпада. Като гледам квадратите мисля, че ще се справя

Тотал без него са около 130 кв м, та дори и с него стават 200 кв метра.

Направо ме уплаши с тея разходи на пелети ебаси :mrgreen: аз по добре на климатици да си карам с топлообменник и подово, имам два дайкина инсдустриални от големите :supz:
andy_forresite - майстор
Е, ти доста попрекали и аз не останах по-назад. 127,54 кв.м. - и двете камини ще свършат работа. Този път не се наемам да правя прогнози за разход. Това е сметка без кръчмар. Когато попитах в една от темите дали 5 тона ще ми стигнат за един сезон непрекъснато отопление за неизолирани 85 квадрата, ми казаха дано ти стигнат, моли се. Неслучайно бях вмъкнал обстоятелството за липса на зиморничавост от моя страна. Знам че ако се стегна, ще мина и с три тона.

На твое място с тези два климатика и наличен котел въобще нямаше да мисля за пелетна камина. Спомена и за соларни панели. Ето че имаш оборудване, не си давай парите. Пали котела веднъж на ден и го оставяй да прегори. Климатиците държиш включени денонощно. Ще почиват докато топлиш с котела.
Ти си знаеш.
Фитилчо - майстор
Идеята е точно да се махне тая хамалогия и внасяне на въглища и палене, изхвърляне на сгурия и професия огняр парт тайм. :rolleyes:
gnt69 - майстор
Фитилчо написа:
Идеята е точно да се махне тая хамалогия и внасяне на въглища и палене, изхвърляне на сгурия и професия огняр парт тайм. :rolleyes:
Правилно то само трябва да пали гаси и поддържа температура. Вземай котел с горелка имаш котелно, като съвет да може да гори агропелети щото евтини. :partyman:
Фитилчо - майстор
Камината ще я взема от приятел и ще ми елгне по евтино от едно Грейко.
Освен птова, според вас, ще е по ефективно едно преправено Sime с кутия и прегради,тулборатори и тнт или направо да плесна камината?

С камината печеля и отопляване на двете помещения в работилницата където ще е , защото иначе трябва да ги топля с радиатори.

А където е котелното тогава вече ще си сложа бойлера 300 литра, и може би буфер 1000/2000 литра.
Буфер е нужен само , когато котлето/камината е преоразмерена или по принцип е по хубаво да го има?
gnt69 - майстор
Фитилчо написа:
Камината ще я взема от приятел и ще ми елгне по евтино от едно Грейко.
Освен птова, според вас, ще е по ефективно едно преправено Sime с кутия и прегради,тулборатори и тнт или направо да плесна камината?

С камината печеля и отопляване на двете помещения в работилницата където ще е , защото иначе трябва да ги топля с радиатори.
Ама губиш 100 - 200 лева на тон от пелети за сезон ако са 4 тона това прави 400-800 лева. Като вземаш котел мисли за 10 години напред. :partyman:

Тема "Избор и оразмеряване на пелетна камина за отопление на къща + БГВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: