Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
bager - специалист
lovech2001 написа:

А ти как си със българският?

ATF един литър = 9лв + 1л. ацетон 3лв = 12лв за 2 литъра проникващо масло, работещо по добре от WD40.

:drinkers:
По-добре от теб, явно. :)
Това масло не е за автоматични трансмисии.
Опитай пак.
:drinkers:
lovech2001 - специалист
О, извинявам се,с един лев е по скъпо :axe:
Виж, ако ти се ползват купешки масла, ползвай ги! И аз ползвам WD40 когато не ми се занимава. Това е форум Направи си САМ, който иска - рецептата е на първа страница!
lov - майстор
Явно ни с българския, ни с гугъл преводача се справя. Май и никога не ти се е налагало да купуваш най обикновенно растително олио от кварталната бакалия, пък за разредител и някакво автомобилно масло абсурд. Пък в место да пробваш с кока кола можеше и с газирана вода пък и да добави някоя капка фосфорна киселина. Ама от къде да знае човека нали по лесно от магазина
То с тези рецепти ясно каквото масло да забъркаш ацетон пък и с някакъв друг разредител кога си на зор пак ще стане.
Ама в главата ми се мотае за едни други подобни смеси на базата на сапуни. Включая и нещо в което имаше оксалова киселина. За нея знам със сигурност че в много ниски концентрации силно реагира с ръждата като образува железен оксалат пък който е добре разтворим във вода. То това май беше единствената разтворима сол на желязото. Това от личен опит защото се ползваше за други неща в една друга промишлена сфера. Лошото е че сапуните са алкални и с оксаловата киселина би трябвало да не се понасят.
Ма той акъля ми не мой вече да помни всичко :) Дерзайте и търсете. кат намерите някоя по убава рецепта ще я тествам на добра воля. :wink:
:partyman:

Апропо щях да забравя да спомена за една купчина масла и греси които се правят точно на основата на животински и растителни масла. Създадени са за хранително вкусовата промишленост. Техните характеристики превишават доста от параметрите на нормално ползващите се в машиностроенето. Аз самия ползвам чисто рициново масло при обработката на едни месингови детайли. И то не защото не мога да си позволя някаква друга по специална смазка. Има такива и не са скъпи но крайния резултат потвърждава друго. по добро не е измислено. Тъй че с лека ръка не бива да се отхвърлят и качествата на растителните масла както са писали там по рецептите. Е има си дертове но и те са решими
Последна промяна от lov на ср фев 10, 2016 9:47 pm, променено общо 1 път.
shotik - майстор
А ако е отработено масло от хидравлична скоростна кутия и е без пари +литър ацетон е 3 лв , така ще е евтино.

Не е написано какво масло да се ползва -прясно или отработено.
nikolson - майстор
bager написа:
Това масло не е за автоматични трансмисии.
Това , обаче, е.
Прикачен файл:
elf.PNG
Както и при моторните масла, разликите са във вида на маслото. Минерални, полусинтетични и синтетични. Синтетични не са ни нужни по обясними причини в случая. В таблицата "вегетейбъл ойл" е "растително масло". Например, олио. И още нещо, казваш, че е от 2007г. Цените за десет години се изменят. Но това е малко встрани. Важното е, споделяме рецепти, "колкото повече, толкова повече". Не е казано, че 100% всеки ще ползва всичко. По-горе колегата казва, че има отработено масло, аз имам хидравлично, друг има нещо друго...
hidrazin - майстор
Между другото от приятел дето има сервиз занимаващ се само с ходова част научих един "тарикатлък".
За развиване на болтовете по ходовата част които често са много ръждясали пробваха какво ли не - включително WD40.
Накрая се спряха на ... сапунена вода. От няколко години използват само това.
Пълнят си шишета от тези с пръскалките и напред. :-D
bager - специалист
Е добре де, не съм прав. Имало и евтин ATF. (карам автоматик и цените на маслото за кутията съвсем не са тези, но както и да е).
Никога не съм коментирал ефикасността на така получената смес. Просто не видях къде е "авантата" и затова писах.

А всеки сам си преценява полезността и удобството на нещата които ползва.

п.п.
А това, кой колко и какво чете, ще оставим за друг път...
lov - майстор
hidrazin написа:
Между другото от приятел дето има сервиз занимаващ се само с ходова част научих един "тарикатлък".
За развиване на болтовете по ходовата част които често са много ръждясали пробваха какво ли не - включително WD40.
Накрая се спряха на ... сапунена вода. От няколко години използват само това.
Пълнят си шишета от тези с пръскалките и напред. :-D
Явно с твоя майстор сме чели една и съща книжка :lol:

А и много хора не знаят че така наречените греси всъщност са осапонени масла с някои прибавки за сгъстяване.
Duke_BG - специалист
Масло ATF което го дават за автоматици и за хидравликата на волана (червено) струва от 8 до 13 лв литъра + 3лв ацетон = 16 лв за два литра.
на виждам за какво се дърлите за цената като 400 мл от прехваленото WD40 струват около 16 лв

едно време и кока-кола вършеше работа ама и нея я развалиха
Kirilpm - специалист
Че какво ще му стане като е отпадно,най много да има малко фини стружки в маслото,което при съвременните филтри е малко вероятно.Та ще имате 2л ръждопреобразувател на цената на 1л ацетон.Рецептата не е от вчера в нета и действително работи,аз го пълня в спринцовки,при домашна употреба 2л би трябвало да стигнат за близките стотина години,наистина е доста ефективно дори в малки количества.А за тези,които очакват чудеса и болтове отвиващи се сами нека имат впредвид че истински ръждясал болт се отвива на едно парче с оксижен и добро нагряване,няма спрей за ръжда който да охлаби за разумен период от време нещо което е ръждясвало 30 години.

Тема "Аванта, WD-40 (проникващи / антикорозионни масла ) домашна рецепта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: