Всичко за дърводелството
torbalan - Дървен философ
Как се монтира панта от този тип:

Изображение

До сега съм монтирал/ремонтирал само такива, които се слагат лесно... :)
chapara - майстор
И тази се слага лесно. Външния контур на касата, вътрешния на вратата. След монтажа при откачване трябва да можеш да извадиш щифта та да се разглоби пантата :wink: Дебелината на пантата е луфта и м/у касата и вратата. Имаш фрезенк на пантата за винтовете, поогледай я и си готов. :wink:
Andri01 - майстор
"...Дебелината на пантата е луфта и м/у касата и вратата..." Касата и врата лягат почти плътно ,в затворено положение.Луфта е 0,5мм. Самата панта е вкопана в касата. Цилиндричната част остава вкопана и в двете.
chapara - майстор
Andri01 написа:
"... Самата панта е вкопана в касата. Цилиндричната част остава вкопана и в двете.
Мисля че не си прав :wink:
viewtopic.php?t=29006

ИзображениеИзображение

А тук и черно на бяло:
http://www.vrati-dobrich.com/?p=516
Последна промяна от chapara на пон фев 15, 2016 5:00 pm, променено общо 1 път.
radius - майстор
Тук, в офиса, е като на Чапара, само че едната част е вкопана в крилото. Явно зависи каква фуга се търси.
chapara - майстор
Добавих още един линк.

А в офиса на касите ви нали има едни гуми във фалца за уплътнение, та тогава луфта не се гони, а и пантата седи симетрично на луфта :wink:
Gnus - специалист
chapara написа:
А тук и черно на бяло:
Смутиха ме следните 2 изречения:
За да не се повреждат пантите е необходимо да се смазват веднъж на месец-два. За смазочен материал може да използвате масло WD 40.
Ако се ползва за смазка WD 40, нищо чудно да се налага смазване веднъж на месец-два.
profesionalist_wood - майстор
Gnus написа:
chapara написа:
А тук и черно на бяло:
Смутиха ме следните 2 изречения:
За да не се повреждат пантите е необходимо да се смазват веднъж на месец-два. За смазочен материал може да използвате масло WD 40.
Ако се ползва за смазка WD 40, нищо чудно да се налага смазване веднъж на месец-два.
То на входната ни врата е на 90 години на вилата и не се е налагало смазване на пантите и се движат много гладко с побутване на пръст...
torbalan - Дървен философ
chapara написа:
И тази се слага лесно. Външния контур на касата, вътрешния на вратата. След монтажа при откачване трябва да можеш да извадиш щифта та да се разглоби пантата :wink: Дебелината на пантата е луфта и м/у касата и вратата. Имаш фрезенк на пантата за винтовете, поогледай я и си готов. :wink:

Как да осигуря съостност???

Хм. Май ще си отговоря сам...

Монтирам първо частта, която се закача за касата.... Там ползвам самата каса за "водач" или "опора"... След това, като я хвана за вратата - би трябвало да е наред...

Не знам прав ли съм...
Lisko - майстор
Според мен първо си избираш къде да са пантите на вратата и ги завиваш. После слагаш вратата да влезе в касата, подпираш отдолу с някаква тънка летвичка, в зависимост колко ще е луфта отдолу и почваш да навиваш винтове към касата. Внимавай да не ги претегнеш. Добре е да има поне като за начало пилотна дупка, инак дървото около винта се навдига и плочката не ляга перфектно.

Тема "Как се монтира панта на врата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: