Всичко за дърводелството
kozl - майстор
Аз мисля, че трябва шаблон, дори сам да си го направиш или да ползваш пантата. Моите врати пристигнаха с монтирани на крилата панти. Вкопаването на пантите е във крилото. Понеже моите панти се прихлупват двойно, вкопаването е 2 дебелини на метала. Монтираха вратите монтажници които само с това се занимават. Ползваха шаблон, който гарантира разстоянието от оста на пантата до срещуположната стена на крилото да е равно на разстоянието от оста на пантата до фалца с уплътнението.
Няма как да затвориш вратата и да завиваш рапидите.
Първо монтираш пантите за крилото по шаблон като ги разпределяш по височината на крилото. Мериш височина на каса и на крило. Разпределяш луфтовете м-у касата и крилото по височина. Мериш разстоянието от горния ръб на крилото до горен ръб на пантата и добавяш луфта отгоре към касата. Това разстояние налагаш на касата отгоре надолу и имаш горния ръб на пантата в-у касата. Монтираш горната панта по шаблон. Сега може и да направиш проба как прихлупва вратата. Пускаш линия от горната панта успоредно на ръба на фалца с уплътнението. Другите панти трябва да стъпят на линията по същия начин като горната панта.
Понеже като монтираха моите врати и нямаше настилки, после се наложи да скъсявам вратите отдолу. Ето и снимка от монтирана панта.
Прикачен файл:
Panta bezfalcovo krilo.jpg
Panta bezfalcovo krilo.jpg (72.05 KиБ) Видяна 3915 пъти
EDI - майстор
Тези безфалцови панти се монтират лесно по начина, както казва ЛИСКО.Пантата се захваща за вратата и вратата се закрепва неподвижно с клинове в отворено положение към перваза на касата, после само се завиват винтовете към перваза.Няма нужда от шаблон, пантата влиза до цилиндричната част в процепа между перваза и вратата.
kozl - майстор
При мен цилиндричната част е на около 2-3 мм от повърхнината на крилото и на касата. То и половин милиметър да е луфта целта е да няма триене метал в дърво, но явно съм повече застрахован :roll: .
Моите панти много рядко ги смазвам кога заскърцат, но пущат черно от стрития метал.
torbalan - Дървен философ
И на много от моите има черно... Не съм го заглеждал какво е....
Получи се нещо...

Изображение

Изображение
Lisko - майстор
Амче той заспал Марко !
Супер!
Какво държиш в тоя долап ?
kozl - майстор
Lisko написа:
Какво държиш в тоя долап ?
Може би домашно там стои, де не стигат мали деца :?
А може би отзад е сейфа тъпкан с пари...... може би, може би :lol:
От там се излиза над тавана под покрива... Има само един бойлер :)
Lisko - майстор
Айде са, знаем ги ние тия "само бойлер" ;-)
Много е сложно влизането там...

За това жената не го е усвоила :)

Иначе язък за хубавата врата. Нещо не съм я лепил както трябва и се изметна...

Тема "Как се монтира панта на врата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: