• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
stomanata - специалист
Здравейте,
Попаднаха ми 2бр от тези монитори.
Първите 2 снимки са на монитор #1.
Имаше 1 подут кондензатор на захранването и го смених. Поне сега се включва, но дава само черти.
На захранването 5в са си 5в, обаче 12в са около 14.2в.
Сега при включване се получава това:
Изображение
Изображение

Другият монитор тръгваше, но започваше да мирише на изгоряло и го изключих и отворих. Едната букса на лампата за подсветката беше стопена.
Отрязах буксата, другата (на платката) я разпоих и след това само запоих жичките. Като цяло святка, но в червено за около секунда, като се чува някакво църкане (както при хлабава връзка) за около секунда и се изключва.
При изключен кабел към компютъра обаче надписа си е както трябва....
Изображение
Изображение
Повторно съм отварял и двата и съм минавал с горещ въздух спойките.
Някой да може да ме ориентира на кой монитор какъв му е проблема, за да опитам да го оправя или в краен случай от двата да стане 1 :)
Евентуално може и да мога да взема още 1 такъв.
toolegittoquit - майстор
Приятел, относно монитор No2 - преустанови ползването му и експериментите. Подсветката розовее. Това е сигурен знак за това, че лампите са приключили живота си. Включва се защита от претоварване на инвертера. Решението е нови лампи или смяна на лампите със светоидиодна лента.
На първият чертите ми приличат на лентов кабел на екрана.
stomanata - специалист
Мерси.
А каква светодиодна лента лента е подходяща - с диоди 3528, 5050 или 5630?
А първият защо дава завишено напрежение - 14.2в? Дали и това не го
мъчи?
toolegittoquit - майстор
stomanata написа:
А първият защо дава завишено напрежение - 14.2в?
Зависи на кой обхват на уреда си мериш.
stomanata - специалист
На обхват 20в, като както бях писал - 5-те волта са добре, но
12-те са доста завишени....
toolegittoquit - майстор
stomanata написа:
На обхват 20в, като както бях писал - 5-те волта са добре, но
12-те са доста завишени....
Оф, маааа му стара, тия TFT-а със смотани умрели захранвания с мизерни интегралки, където само да кихне някой менте кондензатор и я се включи защита, я вземе да си изкашля белите дробове. Иска мерене, какво да ти кажа. И иска най-добре схема. На тоя, дето работи му смени лампите или сложи някаква лента с повече диоди на метър(за по-равномерна подсветка, не е важно да светят като електрожен, ами да е по-равномерно), която да влезне там и това е. Истината е, че повечето не си играят със захранващите платки, ами директно ги сменят.
Oт LSD(нарочно така написано) монитори направо ми се гади вече.
ig_ivanov - специалист
Като гледам какво се е получило- направо вземи матрицата от този с чертата и я сложи на мястото на розовеещата. Ако там има образ- поне ще имаш един работещ монитор. Смяната на лампи със светодиоди на 17" монитор ми се струва малко безсмислено- играчката е голяма, вероятността да се счупи матрицата по време на смяната също е голяма, светодиодите искат друга платка за управление (при LCD мониторите с LED подсветка този контролер е вграден в платката на самата матрица)...
Няма проблем, че напрежението е 14В- нормално е, понякога може да достига и до 17В (обикновено при изключен от копчето монитор).
DMN - майстор
stomanata написа:
Имаше 1 подут кондензатор на захранването и го смених. Поне сега се включва, но дава само черти.
Може да има и други кондензатори за смяна, нищо че не са подути :) . Уреди за тяхното измерване - капацитетмер и ESR-метър.
stomanata написа:
Другият монитор тръгваше, но започваше да мирише на изгоряло и го изключих и отворих. Едната букса на лампата за подсветката беше стопена.
Отрязах буксата, другата (на платката) я разпоих и след това само запоих жичките. Като цяло святка, но в червено за около секунда, като се чува някакво църкане (както при хлабава връзка) за около секунда и се изключва.
Червеният отенък е признак на заминаващи си лампи на подсветката. Явно консумацията им се увеличава, от там претоварване на инвертора и повишаване на температурата и...последвалия проблем със стопяването - като следствие на проблем в инвертор, лампа, или и двете.
stomanata написа:
При изключен кабел към компютъра обаче надписа си е както трябва....
Това какво означава - че няма правописни грешки в надписа, че няма червен отенък, че не мирише на изгоряло или че монитора работи повече от една секунда преди да изключи, или че не се чува цъкъне, или всичко това заедно :?
stomanata написа:
Повторно съм отварял и двата и съм минавал с горещ въздух спойките.
Това не виждам как може да помогне на спойките, освен ако не ги разтопиш с горещия въздух, но тогава рискуваш да повредиш и много други неща :) . Ако има съмнителни спойки в твоя случай по-добре е да се презапоят с подходящ поялник.
ig_ivanov написа:
Няма проблем, че напрежението е 14В- нормално е, понякога може да достига и до 17В (обикновено при изключен от копчето монитор).
Всъщност не съм много сигурен, че в случая 14.2V е нормално при работещ монитор. Възможно е например да има претоварване в консумацията на 5-те волта на захранването и от там в "стремежа" си да ги поддържа, това да се отрази на 12-те волта, или пък липсващ товар в 12-волтовата верига, и от там по-високото напрежение. Не казвам, че съм прав, а като възможна причина.
toolegittoquit - майстор
ig_ivanov написа:
...светодиодите искат друга платка за управление..
Светодиодите могат да се захранят с 12V, каквито са изискванията за стандартна лента и да се димират по елементарен начин. Именно защото лампите струват по 10-20лв броя, това ги прави доста непривлекателни, понеже повечето монитори от 15 инча нагоре имат по 4 лампи в 2 групи.
Отделно, в захранващата част на монитора и инверторната част има поне 2 ИС-та, които са с OvP - защита от пренапрежение и претоварване. Едната е същинската захранваща, където се управлява преди първият импулсен да се клати токът, за да работи трансформатора, втората се намира на инвертора, който има защита от претоварване по ток и пренапрежение. Въобще, много защити, на теория хубаво, но доста непригодно за ремонт.
petromaniq - специалист
Лампите и инвертора трябваше да ги пробваш преди да ги монтираш на "сандвича". Така щеше да разбереш реално розовеят ли, червенеят ли и светят ли изобщо. Визможно е и инверторните трафове да имат дефект. Относно спойката на прегорелия електрод трябва да се направи с високотемпературен припой - иначе ще се саморазпои и пак ще се стопи. Лампи може да се извадят и от счупени матрици и да се спести някой лев.
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт на монитори LG Flatron L1752S" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: