• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
AAsat - специалист
MrMurdjo написа:
Аз си правя единични платки за собствена консумация. По тази причина не съм се интересувал какви биха били цените. Но е връткава работа. Самият стъклотекстолит има отклонения в дебелината и при фрезоване с дълбочина 0.06-0.08 мм, както правя аз, дори и при абсолютно равна маса на места може само да се плъзне без да прореже фолиото. На друго място да задълбае и понеже инструментът е V-образен, да навлезе където не трябва. За избягване на това, повърхността се опипва (дигитализира) и кодът се генерира с корекции по височина, които са в рамките на стотни.
Работи се с поне два инструмента - един за фино очертаване на пътечките и един за по-грубо зачистване на площи. После се и пробива, пак зависи колко различни свредла са нужни.
Все пак, то зависи от сложността на платката, единична такава се получава далеч по-бързо, отколкото по фото метод и ецване, да не говорим за поръчка в платкаджийница.
Мисълта ми е, че не всеки, който има рутер, може да се справи. Нужен е неголям, но прецизен рутер. И оператор мераклия :)
Нещо такова се получава.
Прикачен файл:
PCB2.jpg
Направо браво!
Иначе, както писа sstefanov, за единични бройки метода с ютията е достатъчно добър при известно свикване.
http://relhostpic.eu/images/2016/02/18/tjvlY.jpg
http://relhostpic.eu/images/2016/02/18/eYJx1.jpg
http://relhostpic.eu/images/2016/02/18/TZY0l.jpg
В самия процес на отпечатване и ецване обикновено не възникват проблеми. Обаче пробиването особено при повече отвори е не особено приятно занимание. Иначе за няма и два часа имаш готова платка.
MrMurdjo - майстор
За платки с тънки писти и много SMD елементи си ползвам класически метод. Само че вземам от платкаджийница парчета материал предварително фолирани с фоторезист. Химията му е много проста, УВ източник съм си направил, а разрешаващата способсост и устойчивостта са много високи. Така и двуслойни стават лесно, само метализация не мога да правя, та си извеждам проходните островчета отделно и ги свързвам със запоена през тях жичка :)
Опитвах се да ги пробивам предварително и сам да нанасям фолиото от фоторезист - има един метод с гореща вода, но резултатите са с променлив успех - проблемът са въздушни мехурчета. За разпробиването е игра да се закрепи ортогонално вече готовата платка и да се нацели нулата на координатите.
Има един софтуер, но не съм го ползвал още, който при въведени правилни координати на 3 отвора върху масата плюс техните реални координати в проекта, завърта цялата равнина и няма нужда от прецизно търсене на прав ъгъл при закрепването. Прави се с уеб камера, поставена да гледа надолу и на установено фиксирано отстояние от центъра на инструмента.

Механично с рутера гравирам и SMD площадки за резистори и кондензатори, както и стандартни SO със стъпка 1.27. Но трябва допълнително прочистване около тях и между тях.
emosms - специалист
Настройвам се за метода с принтера, ама нямам вкъщи.
Не знам колко ще има смисъл, ако не е пресно изваден листа. Дали може да се пренесе тонера?

Иначе, от ибей си взех разни прототипни платки - пластмасова, за нареждане и проби, и 10 бр. с дупчици и площадки за запояване.

Все пак, някои платки ми се ще да са с пътечки, не да кърпя жички и мостчета (не че не съм го направил, но е доста голяма част от работата, ювелирна изработка).

И, за всичко си иска време, и да си достатъчно свеж. Иначе, работа, ядене, спане и толкоз...
  • 1
  • 2

Тема "CNC рутер - Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: