• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
antmadara - специалист
Ако някой има опит в направата на самоделна отоплителна инсталация с термопомпа, нека сподели! :?
Bobivan - специалист
Какво по точно ви интересува? :?
2v6 - майстор
antmadara написа:
Ако някой има опит в направата на самоделна отоплителна инсталация с термопомпа, нека сподели! :?
Аз си направих термопомпа въздух-вода от обикновен климатик.
katn - специалист
2v6 написа:
antmadara написа:
Аз си направих термопомпа въздух-вода от обикновен климатик.
2v6-би ли споделил малко подробности? чувал съм за такива изделия но не съм ги виждал. предварително благодаря!!!
antmadara - специалист
Какво е това въздух-вода бе приятел, да разбирам, че климатика ти топли топлообменник с вода, която циркулира през радиаторите ли. Мисля, че накъде четох за система, която компресира топлина от вода извлечена от кладенец. Мисля си за нещо такова, но не съм си изяснил детайлите и изобщо, с какви параметри на системата бих могъл да стопля двуетажна къща например?
2v6 - майстор
antmadara написа:
Какво е това въздух-вода бе приятел, да разбирам, че климатика ти топли топлообменник с вода, която циркулира през радиаторите ли. Мисля, че накъде четох за система, която компресира топлина от вода извлечена от кладенец. Мисля си за нещо такова, но не съм си изяснил детайлите и изобщо, с какви параметри на системата бих могъл да стопля двуетажна къща например?
Да, правилно си разбрал.
Термопомпите дето извличат вода от кладенец или от земносвързана серпентина се наричат вода-вода.
Аз нямам кладенец и затова си направих термопомпа въздух-вода. Външно тяло от климатик 20000 BTU (2kW електрическа консумация, отдава 6kW топлина при външна температура 6 градуса).

Аз също ще топля 2 етажа. Не са важни етажите, а площта на външните стени и топлоизолацията. По тях може да се изчисли каква мощност ще ти трябва.
antmadara - специалист
Дай ако може някаква схема, на това което си направил и какъв е този климатик, който ползваш?
Petyr - специалист
2v6, да, фабрична ли е термопомпата или взе японски втора ръка въздух-въздух и му смени единия топлообменник? Ако си сменял, то сам ли се бори или намери фирма?
Savov - специалист
По панаири и изложения съм разпитвал много, основно за системата вода-вода. Най-евтините термопомпи от този тип, за еднофамилна къща бяха около 5-6 хил лв. преди една година. Отказах се не заради тази цена, а защото за да работи с високо КПД подобна система е нужна вода с висок дебит и температура 12 - 14 градуса. Толкова топла вода можело да се извади със сондаж на 50 - 60 метра дълбочина. Такъв сондаж е много скъпо удоволствие, струва ми се и прави инвестицията трудно възвръщаема.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Отопление с термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: