• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
andy_forresite написа:
има ли смисъл за ~100 кв.м. да взимам такава горелка или по-добре камина?
Ако е къща без изолация, ще взема котел.
шоп - майстор
Вземи си чугунен котел...ще те надживее. Чугуна не го плаши корозия, конденз, прогаряне и т.н.

Например Карпат е триходов чугунен. Ако искаш стоманен тип херц, грейко, дефро и т.н си намери майстор...ще ти излезе по-евтино. майстора може да ти го направи и 5-6 ходов или чисто димогарен с м2 топлообменик и габарити по твое задание.
Успехи!
bobi65 - специалист
VelinPetrov написа:
Колеги да си задам въпроса и тук. Какво мислите за Стоманен триходов Бош с горелка Бисолид срещу Бисолид Saver C ? На Бисолидския котел му дават по-голямо КПД по книга но не може да гори въглища. Не искам само пелетен котел защото живея в къща на село и искам да имам резервен вариант. Освен това понякога изпадат по-евтини дърва и тн. а и не искам да се удървя ако нещо стане с горелката и се наложи да се чакат части и тн. в голям студ ;)
Привет ,
Аз когато бях пред твоята дилема и с твоите изисквания относно различни горива се спрях на
Фероли , заради следните предимства и недостатъци :)
Предимства:
- чугунен... както казва колегата ШОП ще ме надживее
- гори всичко.. дърва ,въглища и всякакви боклуци от двора
- широка и удобна горивна камера (нищо общо с недомислиците на Виадрус)
- сериозен топлообменник в димоходният тракт
- ДВЕ ВРАТИ (лява и дясна ) отваряш едната и затваряш другата при смяна на горивото.( в моят случай и изваждам няколко шамотни плочи )
-супер лесно и бързо почистване за не повече от 20 мин.

Недостатъци: ( който предварително знаех че ще отстраня)
- двуходов ( с една керамична плоча веднага бе превърнат в триходов)
- липса на турболизатори ( естествено веднага бяха измислени и добавени в вторият и третият ход )
- още три керамични плочи в първият ход
- анти-кондезен три пътен вентил
- КПД на пелети 87.7 ( с промените който съм направил с сигурност достигна и изпревари доста от предлаганите на пазара чисто пелетни котли)
- Предлага се с горелка Фероли.. ( тя е доста капризна спрямо лошокачествени пелети , затова не я купих а сложих българска горелка" КОМАНД" която гори успешно и агро-пелети...и с една специална планка се монтира по същият начин както Феролито.
В твоя случай не е приложимо защото си с 100м2 отоплявана площ.. и малката горелка SUN 7 ще ти е добре.

От тук натам заради спортната злоба го доразвих с ламбда сонда, дебитомер , топлообменник на комина ,регулатор на тягата и други хрумвания..
Всичко с едната цел КПД на макс... защото КПД на котела е средноаритметично от КПД на котела като топлообменник и КПД на горивният процес.

Но пак казвам.. недостатъците бяха пред ценени авансово и бяха отстранени.. Така се получи котел с супер показатели .
6osi6 - майстор
bobi65 написа:
Тнака се получи котел с супер показатели .
Боби, дай някаква схема на вътрешното разпределение на котела.
bobi65 - специалист
Каква схема да ти дам... няколко снимки от мрежата да ти копирам за да си го представиш.
Иначе мога да ти кажа че ширината на светлият отвор на вратите към камерата е 37,5 см и 60 см дълбочина за моят с 6 секции. , от горе се вижда топлообменника с оребрения от долу и от вътре на димоотводните канали..
има водна риза и на долната скара..
Мога само да добавя че към вратата която е за горелката има и се предлага не само пелетна горелка но има и газова горелка Ferolli предвидена като опция за този котел..
Търговците не ги коментират но ги има..
Така че ако дойдат времена в които газта ще е по евтино гориво веднага може да се смени горелката

Прикачен файл

sfl-ferroli[1].png

Прикачен файл

imagesO3N88ERC.jpg
imagesO3N88ERC.jpg (5.74 KиБ) Видяна 1844 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Това е най-голямата пародия на пелетен котел между другото :wink:
filmatoplo - майстор
Газова горелка на това ли :? Путин трябва да ти е приятел. :wink:
bobi65 - специалист
filmatoplo написа:
Газова горелка на това ли :? Путин трябва да ти е приятел. :wink:
Хич не искам да ми е приятел.. :) .. просто казвам каквото зная.. пък дай боже да дойде време да ни се молят да минем на газ. Иначе газта ми минава пред вратата но не е моето гориво към момента.
bobi65 - специалист
LazarGanev написа:
Това е най-голямата пародия на пелетен котел между другото :wink:
Абе и аз в началото така го прецених... но пък си казах е все горивен котел...
После като го поогледах и му видях слабите места реших че е достатъчно добър за цената си..
Мисля че не сбърках.. Просто в момента е като Мерцедес с доработките и с страшно високо КПД. Не зная дали си попаднал в другата тема на снимката но при 30 киловата в режим ON/Off комина ми замръзва...
и най важното все горивен ( дърва ,въглища, боклуци, пелети и агро пелети )
LazarGanev - "Велик майстор"
bobi65 написа:
Иначе газта ми минава пред вратата но не е моето гориво към момента.
С тоя котел няма как да стане, но с подходящ котел ще плащаш по-малко за газ, отколкото сега за пелети. Само че ще ти липсват любимите човъркания, ламбди и т.н., ще ти стане скучно :wink:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14

Тема "Препоръка при избор на стоманен (чугунен) триходов котел." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: