Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
По принцип аспиратора не се свързва към кръга за печката а към кръга на работните контакти, към контакти общи нужди или ако щеш и към осветлението. Той на дали е повече от 300Вт. Няма ли предвиден контакт за аспиратора, или ще виси този кабел надолу и ще събира мазнотии?

Ако докараш кабелите до два-котлони и фурна ще е по добре.

1)Махаш моста от средната клема на твърдата връзка. От горе свързващ защитния проводник на мостовия кабел. Оголваш го и правиш ухо по часовниковата стрелка, така че проводникът да влиза от страната на подпиращито зъбче на кемата и да се затяга, а не да се изплъзва.

2) Прокарваш двата кабела на фурната и печката през уплътнителната мембрана на кабака. За целта отрязваш само пъпката, и ако се налага още малко. Тя ще се разтегне и ще уплътни. Стягаш двата кабела със скобата и определяш колко дължина да оставиш на проводниците. Мястото е малко.

3) Двата защитни (жълто-зелени) от печката и фурната оголваш на 15мм, усукваш един за друг и калайдисваш. Отрязваш излишната дължина и оставяш 10мм, колкото да влезнат от лявата страна на долната защитна клема (пак затягането е по посока на часовниковата стрелка и проводниците са от сраната на зъбчето).

4)На първата клема горе свързваш фазата от мрежата, а на първата долна кафявите проводници (фаза) на печката и фурната, пак усукани и калайдисани. На втората клема по същия начин нулата на мрежата и сините проводници на печката и фурната (нула).

Ако все пак трябва да се прави упражнението с трите уреда към този кабел, аз не бих го изпълнил с тази твърда връзка! Бих взел разклонитена кутия за открит монтаж и три кабелни щуцера с които да фиксирам кабелите към кутията срещу опън и да ги уплътня. Кутията се закрепва върху конзолата, мостовият кабел се вкарва през дъното и връзките се правят с три Wago клеми с по 4 отвора.

Картинките от линка ти egx са нагледен пример как не трябва да се свързва! Защитните преоводници са затегнати обратно на часовниковата стрелка, без да са калайдисани и в по-голямата си част са се изплъзнали извън винта. Некалайдисаните многожични проводници се срязват от острите ръбове на винтчетата. Вместо калай още по-добре става с гилзи и специални клещи.
egx - специалист
Благодаря за изчерпателните отговори. И аз ви обърках, за което съм виновен.
Фурната и котлоните са на един кръг.Захранващия им кабел е 3х4мм2.
Абсорбатора е на отделен 3х2.5мм2 мисля, че беше.Кабела е вътре в шкафа и е отделен от самия абсорбатор.
Утре ще прочета какво сме изписали по темата и ще действам, че му дойде времето.

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... &start=340
egx - специалист
Ей така накрая набутах всичко, след като с лустер клемата се видях в зор да я вместя. Кутия за открит монтаж нямаше място, къде да сложа.

http://farm6.staticflickr.com/5539/1103 ... 42a5_c.jpg

http://farm4.staticflickr.com/3771/1103 ... 7422_c.jpg

http://farm3.staticflickr.com/2865/1103 ... 1294_c.jpg

http://farm8.staticflickr.com/7413/1103 ... 941c_c.jpg
c5pro - специалист
egx написа:
Това не е окончателно решение.Просто търся вариянти и естествено най-добрия такъв.
Да видя дали съм разбрал.

На 1 и 2 слагам фазите на котлона и фурната като срещу него на 6 или 7 фазата на захранващия.По същия начин от другата страна на 4 и 5 нулите на котлона и фурна на 9 или 10 нула на захранващия.На 8 махам пластинката и връзвам заземяването на захранващия.На 3 отсреща трябва да събера двете заземяващи на котлона и фурната.Как ще ги набутам не е ясно ама...
на 1 слагаш двата кафеви (фурна и котлони)-фаза
на 2 слагаш двата сини (фурна и котлони)-нула
на 3 празно
на 4 слагаш двата жълто зелени (фурна и котлони)
5 празно
на 6 фаза (мостов кабел)
на 7 нула (мостов кабел)
8 пластина
на 9 пластина и земно (мостов кабел)
10 празно

накрая си слагаш капачката и всичко си е както трябва.че тая майска роза с тия ваго клеми хич не е удачен вариант.
egx - специалист
c5pro прав си и на мен не ми харесва така с "тая майска роза", но с клемата и мостовете не мога да затворя кутията човек.А за друга кутия нямам място. За уредите не ми е жал.Единствено от това да не тръгне на бие ток, но мисля че ДТЗ ми пази.....или поне се надявам.Вече един път го тествах :rolleyes:
fikata - майстор
Не разбирам какво те притеснява. Направил си свръзките чрез ВАГО и си затворил капака на твърдата връзка.Какво поражда бъдещите ти страхове "от това да не тръгне на бие ток"?
vgeorgiev - специалист
Здравейте,

Правя ремонт на кухнята. Предстои ми прекарване на кабелите за контакти, фурна и котлони.
Прекарал съм 3х6мм2 ПВ-А2 (който реално е 5.3мм2, но това е друга тема) до кухнята за хурната и котлоните.
Чудя се как е по-добре да ги захраня и двата уреда с един кабел (ако може без да се прекъсва).

Проекта на кухнята е избран и нещата се знаят къде ще са.

Първия вариант беше да усна кабела от над котлоните надолу под тях. Да вържа заедно котлона и кабела на фурната в шкафа под котлона.
Така лесно ще ми бъде да преглеждам връзките ако се наложи. Обаче, проектантката е казала, че всеки уред трябва да е на собствена връзка и т.н. И стана една разправия с моята мома. В крайна сметка не иска да вижда висящи кабели под плота.

Сега си мисля, че ще е с две конзолни кутии. Еда под котлона и една зад фурната. Едната ще захранва другата през кабел 4мм2 ПВ-А2.
Обаче не знам как да ги вържа и какви клеми да използвам. Не ми е ясно как и от коя страна на клемата да вържа 6, 4 и 1.5 мм2.

Котлона дойде с щепсел (който ще махна разбира се). Не разбирам как може на такива консуматори да им слагат такива тънки кабели.

Изображение Изображение
FM STEREO - специалист
Този котлон вграден в фурната ли е или е отделно,ако е отделно спокойно може да си го включиш с щепсела в контакт,предполагам,че e не повече от 1,5-2kW . Фурната може да си я вържеш в конзолата с лустер клеми или ваго 6mm2,няма никакъв проблем. Не си написал каква е инсталацията,двупроводна или трипроводна?
vgeorgiev - специалист
FM STEREO написа:
Този котлон вграден в фурната ли е или е отделно,ако е отделно спокойно може да си го включиш с щепсела в контакт,предполагам,че e не повече от 1,5-2kW . Фурната може да си я вържеш в конзолата с лустер клеми или ваго 6mm2,няма никакъв проблем. Не си написал каква е инсталацията,двупроводна или трипроводна?
Котлона е отделно от фурната. Дават го MAX 2750-3250W. Струва ми се доста за контакт.
Инсталацията е три проводна TN-C-S. PEN го разделих на PE и N в електромерното табло от нулевата шина.
Един токов кръг съм си определил за фурна и котлони с 6мм2 кабели.
valentino76bs - майстор
vgeorgiev написа:
Здравейте,
Прекарал съм 3х6мм2 ПВ-А2 (който реално е 5.3мм2, но това е друга тема) ]
? :?

Тема "Фурна и котлони на един контакт ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: