Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dslpowr - специалист
Здравейте!
От вчера имам странен проблем в бойлера -50Л, хоризонтален, Елдоминвест/Дипломат. След като го включа, работи около минута и бушона "пада". Бушона е автоматичен AEG отпреди ментетата (т.е. вероятността да е под 16А е малка) Сутринта смених ключа, който е в коридора, защото видях, че при включване искри и освен това се чува едно "бръждене" - искренето и бръжденето изчезнаха, обаче резултата е същия. Работи около минута, две и бушона пак изключва. Всички клеми на ключа са затегнати добре.
Не съм отварял капака на бойлера, да видя какво може да е, по две причини. Първо- не знам какво аджеба да проверя. И второ- бойлера е на много неудобно място в една ниша под тавана. Имаше една подобна тема тук, и там някой от потребителите беше написал, че може да изключва бушона от претоварване. Т.е. (ако разбирам правилно) претоварване от това, че кожуха на нагревателя е изгнил и нагревателя си дава на късо през водата към корпус, или ми е грешно обяснението.
Дали има възможност, да е заради ключа на самия бойлер? Той, всъщност никога не е бил изключван от неговия си ключ (както казах по-горе- бойлера си е на труднодостъпно място) Да е нагорял понеже са му отслабнали пластинките? Или направо да ходя да търся нов нагревател?
На същия бушон е вързана и пералнята- тя си работи без проблем- т.е. според мен можем с голяма доза сигурност да изключим някакъв проблем в самия бушон. Не са пускани заедно
Ясно ми е, че отоворите на въпроса "какво може да е", ще са 50% врачуване, ама все пак... :)
Аз (скромно и лаишко мнение, разбира се! ) клоня към смяна на нагревател. Ама дали е възможно да е заради някоя от защитите или пък заради ключа на самия бойлер?
toolegittoquit - майстор
Според мен имаш много сериозен проблем с бойлера, най-вероятно с нагревателя му. Хубаво е да провериш и проводниците, които влизат в предпазителя. Да не би да изключва поради хлабава връзка и нагряване. Отваряш капака на бойлера(пластмасовият) и гледаш всички проводници в какво състояние са.
Junak - майстор
Я виж все пак колко ампера е автомата, защото за бойлер и пералня може и да не стигне
toolegittoquit - майстор
Всъщност, бойлер и пералня едновременно работят на 1 предпазител от 16А ли? :? Май не? :)
krasi92 - майстор
Ако имаш възможност размени местата на кабелите с бушона до него и ако отново изключва бойлера след малко се приготви за смяна на нагревател а ако не падне предпазителя просто сменяш дефектиралия с нов и си готов.
FM STEREO - специалист
Или има проблем с бойлера, или предпазителя си е заминал,случвало ми се предпазител 50А в външното табло на ЧЕЗ да пада от товар 6kW,после започна да пада при 1,5kW, и накрая замина в боклука,същата история беше и при мой роднини,бойлера изправен,инсталацията също,а предпазителя при включен бойлер падаше след минута.Както са казали преди мен трябва да се види бойлера,нагревател,кабели,ключ отвън,ако има такъв,ако всичко е изправно трябва се смени предпазителя.
Kirilpm - специалист
Ако досега са си работили без проблем насочи се към бойлера.Имал съм бойлер от тази марка и дори да не е пробил нагревателя ще се изумиш от това което извадиш отвътре ако е работил дълго време.Ако не знаеш какво да правиш и не си наясно със защитите търси електротехник,за да не стане беля.
dslpowr - специалист
Junak написа:
Я виж все пак колко ампера е автомата, защото за бойлер и пералня може и да не стигне
Прав си. Не стига. И затова никога не работят заедно.
dslpowr - специалист
toolegittoquit написа:
Всъщност, бойлер и пералня едновременно работят на 1 предпазител от 16А ли? :? Май не? :)
На един предпазител са, но не работят едновременно. Имали сме 2-3 проби- абсолютно случайни- работят заедно около 2 минути :)
dslpowr - специалист
krasi92 написа:
Ако имаш възможност размени местата на кабелите с бушона до него и ако отново изключва бойлера след малко се приготви за смяна на нагревател а ако не падне предпазителя просто сменяш дефектиралия с нов и си готов.
За това се сетих одеве. Реших, че дългата служба е "поразмекнала" бушоните и смених тоя дето пада с един дето си е ок. Резултата е същия- пада като застрелян
Явно ще е нагревател. Ще проверя и кабелите как са, разбира се

Тема "Бушона на бойлера пада след 1 минута работа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: