• 1
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
velik_kazakov - напреднал
Първо помпата е УПС 2 не е алфа а и малко ми е кът мястото и трябваше да импровизирам да се събере с колекторите.
vrangelov - специалист
Здравей velik_kazakov,

Много ми хареса как старателно си наредил тръбата. Как се държи подовото? На снимките не видях да слагаш метална мрежа над тъбите. Има ли такава?

Поздрави!
Фитилчо - майстор
Браво Велик, супер е станало.Някой да се сети да буха в ибей за без пара :)
Преди време спечелих един колектор 6 кръга с помпа и манометри на Джакомини и така и забравих да си го взема, баси шматката съм.
Слънчевите колектори са ми от там, сега събирам части и аз като теб :-D
milenskior - специалист
Колеги извинявам се за въпроса чийто отговор сигурно го има в темата, но аз не го открих.
По какъв начин се поддържа определена температура в стаята с подово отопление?
В къщи с радиаторите и стайни термостати плюс ел. задвижки успявам да подържам температурата с вариации половин градус от зададената.
Подовото както разбирам е много по-инертно от радиаторите и ако се ползва варианта с ел. задвижки сигурно амплитудата ще бъде много голяма.
Миналата събота бяхме в една вила на Чифлика и там беше с подово (явно без никакво регулиране по температура в стаите), но въпреки че температурата на водата беше 35 градуса в стаите беше нопоносима жега и въпреки че цяла нощ стоях отвит и гол се потях като прасе и почти не мигнах.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами различно. У нас я поддържам чрез температурата на водата, чрез ръчен смесителен вентил 20-50*С, като нощем и по някой час през деня котелът не работи, а пък допълнително чрез дебитомерите поддържам по-ниска температура в някои помещения - напр. спалнята.
На други места, където е с газов котел, той работи по температурна крива спрямо външната температура и отделно задвижки по стаите. Единствения кусур на подовото отопление е, че не може да се променя температурата в една стая повече от 1-2 градуса на ден
radius - майстор
Все повече ми се затвърждава мнението, че при добра изолация няма смисъл от умните стайни термостати, които купих. Каква е ползата от тях, като системата е супер инертна и в рамките на 3-4 часа не може да се промени температурата в стаята. Т.е. няма смисъл от индивидуални термостати по стаите, а както казва Лазар, се прави баланс по дебит според предпочитанията и после може по външна температура да командвам цялата къща ( ТП ми има тази възможност, включително с промяна на кривата на зависимост). Примерно в 15 следобед и температура в стаята 20С, водата става от 32 на 36С, като се върна в 18 часа да се е стоплило по стаите. Вечер в 21 става от 36С на 32 да е по-хладно през нощта. А при инверторна машина може и да не са обосновани дневни промени на температурата - само ще я насилвам, без да може да си влезе в режим.

Ще трябват проби - ако не променям нищо през денонощието, а остане само плавна промяна спрямо външната температура може би ще е най-икономично - и без това нощем е най-студено, така ще ще оползотворявам по-евтината нощна енергия.
kuuuuuul - майстор
Отдавна е казано че ТП въздух-вода и подово, трябва да се командва от датчик на връщащата вода.По този начин недостатъка, че се влияе от външната тем. се превръща в плюс.При падане на външната тем. водата изстива по бързо и помпата включва по често (получава се нещо като външен термостат).Даже при много ниски външни тем. температурата в стаите се повишава леко (1-2гр).
Фитилчо - майстор
Благодаря за обясненията !
Почва да ми се поизяснява стратегически, въпреки, че към момента е доста сложно за моята лаишка тиква :-D
Все пак това е доста глобално решение!
Важното е техниката да е налична,че не е като да е евтина, останалото са подробности :wink:
timon_tg - специалист
velik_kazakov написа:
Първо помпата е УПС 2 не е алфа а и малко ми е кът мястото и трябваше да импровизирам да се събере с колекторите.
а с какво контролираш помпата кога да се пуска и спира в твоя случай ?
velik_kazakov - напреднал
Мрежа има, но е сложена след снимките - преди замаязката.
За контрола - ардуино и писане на програми когато има време.
Специално тази помпа на подовото мисля да не я спирам когато е в режим на отопление/ температурата на изхода на подовото може да се ползва за включване и изключване на термопомпата ( както и беше написано по-горе в темата).
Засега съм пуснал термопомпата само за проба, че имах една заварка на единия топлообменик за водата която капеше и сега е разкачена.
Има и за доработка термопомпата че е трифазна и с електронен вентил и трябва да пусна следене на фазите и регулиране на термовентила на климатика.
Сега е пусната само на он/оф за проби на системата с максимално отворен термовентил. Термопомпата успя да изкара 9-10kW при външна температура около 6-7оC а подовото успя да поеме около 5-6kW. Разликата в буфер 1000л. с опция за включване на камина с водна риза и слънчев колектор към него.
  • 1
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: