Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
и още нещо, с този баласт не може да работи само една тръба, винаги трябва да са две
fikata - майстор
malgitobi wrote:
... към пурите (става ли да ги споя с калай или ще повредя нещо?).
Като всеки светлоизточник и пурата си има живот,колкото и добре да живее :-D Идва момент,когато трябва да се подмени с нова. И тогава пак ли с поялник ще става? :?
Това звучи като,че искате да включите крушка без фасунга - чрез запояване на проводниците към цокъла и.
Лум.тръби трябва да се носят и включват чрез държачи,
Изображение

които освен ел.контакт дават възможност за лесен монтаж и демонтаж на пурата и най важното осигуряват въздушна междина, тъй като и този светлоизточник при работа излъчва и известно количество топлина/разбира се значително по малко от ЛНЖ/.
Препоръчвам Ви за реализиране на лум.осветление да монтирате подходящи лум.осветителни тела /единични шини или двойки/, които ще ви осигурят електро и пожарна безопасност.
malgitobi - специалист
Получи се, отивам да си купя държачи и да се радвам довечера на новото си осветление. Най-важното, че пали веднага и е безшумно, докато със старите стартери и дросели започваше да бръмчи просто ужасно.
Благодаря Ви, Благодаря Ви, Благодаря Ви!
malgitobi - специалист
А как стои въпроса с тези LED пури? Днес бях в магазина да си купувам държачи и момчето ми каза, че тъкмо ги получили и работели без стартери, дросели, а се вържели направо към мрежата. Каза ми да си купя шини, които да вържа паралелно (което също не знам как става), да изключа баластите и да пъхна пурите в шините и да включвам към мрежата. Реших обаче първо да се допитам до вас, за да не купя нещо, което не ми трябва и не мога да си сглобя. Съгласи се да върна баластите ако купя тези лед пури и шини за тях. Намерих и тази схема в интернет.

Изображение
fikata - майстор
Каза ми да си купя шини, които да вържа паралелно (което също не знам как става), да изключа баластите и да пъхна пурите в шините и да включвам към мрежата. Реших обаче първо да се допитам до вас, за да не купя нещо, което не ми трябва и не мога да си сглобя. Съгласи се да върна баластите ако купя тези лед пури и шини за тях. Намерих и тази схема в интернет.
Под "шина" се разбира осветително тяло с един светлоизточник/една пура/ с различна мощност оборудвано с ПРА /пусково-регулираща апаратура/ за запалването и нормалната му работа според мощността на пурата. Класическата схема на ПРА беше чрез дросел и стартер/плюс кондензатори срещу радиосмущения със или без кондензатори за локално подобряване на фактора на мощността поради индуктивния характер на дросела, Следваше схема на лум. тела с безстартерно запалване и работа без индуктивен дросел. С т.нар. електронен баласт. И двете схеми работеха и работят с класическия вид на лум.източник на светлина, който се запалва и работи чрез осигуряне на по високо напрежение първоначално запалване на лампата.
Лед пурите като нова технология опростено обяснено преставлява във физическите параметри на тръбата поместени "n" на брой светодиоди като светлинни източници, които трябва да дават същия светлинен поток както класическата обикновена "пура"
Предимства: същия светлинен поток, при по малка ел.консумация и по дълъг живот
Лично мнение е, че тези предимства на този етап са спорни и зависят от нивото на производителя. Освен и спора за верността на цветопроизводството/ изразено по температурата по Келвин цветови стандарт/ обявено по ЛЕД пурите.
За някои високата цена на тези ЛЕД пури /23лв и повече/ спрямо тази на класическите луменисцетни тръби/цена 3 -6 лв/бр на Philips 36W/ за една и съща дължина на тръбата 1200 мм не отговаря на рекламираните предимства.
Животът на всяка тръба в часове се съкращава от по големия брой включвания -изключвания.
Последна промяна от fikata на вт фев 23, 2016 2:03 pm, променено общо 2 пъти.
fikata - майстор
Каза ми да си купя шини, които да вържа паралелно (което също не знам как става),
Паралелното свързване означава:
Захранването на клемите на едната шина да се повтори на другата от същия електроизточник.
- от един източник на захранване/фаза нула/ чрез проводници да се свържат клемите на всяка шина означени със фаза/нула
- от една захранена на клемите фаза/нула шина от тях чрез проводници да са свържат същите клеми на следващата шина /шини/
todortv - майстор
toolegittoquit написа:
.....
Имай предвид, че тези баласти имат 1 недостатък. За разлика от обикновените, когато лампите омалеят и почнат да искат повече ток за палене, в електронните баласти(специално тези) има защита. Изключват лампите. Често такива изтощени лампи все още биха могли да бъдат запалени с обикновени баласти.
Имал съм си вземане даване с баласти за 4 лампи......
Дала си само пари на вятъра с тези баласти. От 150 бр. за една година в момента светят само 25. Понякога като се сменят пурите (Филипс) светват, но за кратко. Старите пури са здрави. Ще се минава на лед, с 2 години гаранция. :)
На твое място бих сменил старите дросели, които бръмчат.....или лед с гаранция.
malgitobi - специалист
fikata написа:
Каза ми да си купя шини, които да вържа паралелно (което също не знам как става),
Паралелното свързване означава:
Захранването на клемите на едната шина да се повтори на другата от същия електроизточник.
- от един източник на захранване/фаза нула/ чрез проводници да се свържат клемите на всяка шина означени със фаза/нула
- от една захранена на клемите фаза/нула шина от тях чрез проводници да са свържат същите клеми на следващата шина /шини/
Благодаря Ви!
Ако обаче някоя шина (или пурата в нея) изгори, другите ще продължат ли да светят?
fikata - майстор
Ако обаче някоя шина (или пурата в нея) изгори, другите ще продължат ли да светят?
При единични шини Да. Всяка шина си има свой баласт и пура и си е автономна като светоизточник. При повреда в баласт или пура в едната шина, другата шина, свързана в паралел с тази ще работи,ще свети. малко вероятно е и двете да изгаснат едновременно, стига да няма повреда в захранването/т.е преди клемите/ и на двете.
Още нещо, вече колегата moimoimoi го е писал по горе.
При схемата с двоен баласт двете пури работят в тандем. Ако едната пура сдаде багаж от естествена смърт/свършил и е живота/ и другата пура изгасва. Следват пермутации със смяна на нови тръби /демонтаж/монтаж/ и старите за да се разбере в коя стара тръба е причината за да не светят и двете. Това е при схемата със сдвоен баласт./или при последователно свързване на пури,ама това е друга тема/
malgitobi - специалист
Обиколих 3 магазина във Велико Търново, ходих и до Горна Оряховица (град близък до Търново) и там минах през три магазина и нямат открити шини, каквито реших да си купя. Предлагат все шини за LED пури, а пък за луминисцентни само от ония китайските боядисани в зелено-син цвят (вървят по 8 лв.) и просто се вижда че са пълни боклуци.
Спрях се на този сайт:
http://elektrobaza.com/shini-za-luminis ... -epra.html
Моля да ми кажете, дали това е хубава шина... или ако може да ми препоръчате някой сайт и модел, защото просто няма откъде да си купя и реших, че ще поръчвам.

Тема "Свързване на две луминисцентни пури с баласт 2х36" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: