Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
За парите ясно. Въпроса е колко. Техническа възможност има, трафопоста е на 200 м, кабела едва ли е оразмерен за 150 киловата.
valentino76bs - майстор
emildimitrov58 написа:
.
Оттогава и до ден днешен има технически проблем, свързан с електрозахранването
на ВСИЧКИ апартаменти. Той е следния:

При късо съединение в дадено жилище ВИНАГИ ПЪРВО изключва съответният
предпазител на ГЛАВНОТО ТАБЛО на сградата, а не предпазителите
(главен или например "осветление") на апартаментното табло.
Това води до голямо неудобство при случай на
изключване на предпазител, тъй като не винаги има наличен ключ за
достъп до главното табло.
Едната тарифа е до 6кв, а другата е от 7 до 15 така ,че няма как да сте на 10 кв,нормално са ви сложили 40А най вероятно сте си платили за по малката тарифа. В някои краища на страната чувам ,че слагат 25 А за същата мощ .И да сложите долу 63А няма гаранция ,че пак някой път няма да падат и долу.Струва ми се безмислена работа да се занимавате с това,щом от късо а не от претоварване или други проблеми падат предпазителите ,все пак не всеки ден стават такива неща.Казвам безмислено щото не си струва нервите,Енергото иди дойди ама като почнете да събирате пари все някой не дочул недоразбрал недовидял ...общата манджа кучето я яде.Скоро имаше такъв проблем с една кооперация тука просто си платиха 600/700лева за да има сменят предпазителя с по голям и така НО при условия ,че всичко друго позволява.Не се сещам дали е техен ангажимента ако захранването е проблемно след като има вече някакво заявяване от крайния клиент?
Осигурете ключ за таблото със предпазителите то най вероятно и с отверка може да се отвори и си свиркайте.....и така ако ли не скачайте в кючека...
Аз ако съм на теб ще сложа крива Б/главен/ в моето табло за проба ,пък знаеш ли може и да има ефект/ едва ли/ :)...
п.п. Има и друг вариант за решение на проблема ви ама вие много сте разлали кучетата,и предпочитам да замълча,гледам ,че има един 50А на таблото той за някой превилигирован ли е...:)
Последна промяна от valentino76bs на вт фев 23, 2016 5:26 pm, променено общо 1 път.
GalinBelos - специалист
Аз не мога да разбера друго нещо - по колко пъти правите къси съединения на ден че това е такъв проблем ?
Лично при мен да имам късо в някой електроуред и да ми падне предпазител се случва веднъж на 2-3-4 години.
И как така ключа за помещението не е наличен ? За това помещение всеки апартамент трябва да си има ключ.
sts - специалист
Колега radius
проектантът по част Електрическа е разработвал проекта на кооперацията при наличие на ТЕЦ /парно и топла вода/ по задание.Той е спазил изискванията на наредбите и ЕРП са съгласували проекта.
При отказ от ТЕЦ консумацията на енергия се увеличава и трябва промяна на партидите.
moimoimoi - майстор
в апартаментите ако не всичките то поне главния го смени с такъв предпазител с крива В,тя е най слаба и като ток на изключване, мисля беше 3-5 от номиналния ток при късо
докато крива С е 5-7 от номиналния ток, а крива D e 7-10 oт номиналния ток
kozl - майстор
В какво е виновен проектанта за това, че предпазителя в апартаментното табло е еднакъв с този в ГРТ. И като са еднакви и по ток и по марка как тъй пада този в ГРТ, а този в апартаментното не пада :?
emildimitrov58 написа:
При късо съединение в дадено жилище ВИНАГИ ПЪРВО изключва съответният
предпазител на ГЛАВНОТО ТАБЛО на сградата, а не предпазителите
(главен или например "осветление") на апартаментното табло.
За успокоение на emildimitrov58 и в нашата сграда е така. При късо съединение обичайно падат три предпазителя. Главния на апартаментното, този от вътрешния кръг и този в ГРТ. В сградата, която живее сина нещата са още по коварни. Там в апартаментното табло имаше 3Р-63А в ГРТ 3Р-25А. Защото проекта не съвпаднал с узаконяването. Не са разрешили заявената мощност,а строителя изпълнил непроменения проект. Вътрешния проект предвиждаше проточни трифазни бойлери.
Преди няколко години в моето апартаментно табло по същата причина сложих АП50А с крива Б и с 13А по-малко от предпазителя в ГРТ. Но нямам наблюдения, защото не съм предизвиквал съдбата с късо съединение.
darken_nz - специалист
Абе неприятно си е и не трябва да е така - факт!
Стават къси - тва гръмне, онова гръмне....
Поне при нас си се случва - дали ще е скара, ютия, печка - нещо думне....
Ти представяш, ли си да тичам до таблото всеки път ?! Да, имам ключ!
Сега имам подобен казус в едно помещение и ще си ползвам всичките връзки да сменя главния!
hidrazin - майстор
sts написа:
...проектантът по част Електрическа е разработвал проекта на кооперацията при наличие на ТЕЦ /парно и топла вода/ по задание.Той е спазил изискванията на наредбите и ЕРП са съгласували проекта...
И след като проектантът е разработвал проекта при условие наличие на ТЕЦ, изискванията на коя наредба е спазил?
С една дума в такова жилище в какви интервали би трябвало да бъде предоставената мощност? :-D
:partyman:
radius - майстор
Идеята ми беше заради липсата на селективност, а не за големината на партидата.
hidrazin - майстор
Определено си трябва селективност. И както по-горе забелязаха има един тарикат с 50А башон.
Добре ще е и останалите да станат такива но си трябва да се прегледат договорите.
:partyman:

Тема "Проблем с предпазители в кооперация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: