• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
pipilica - майстор
Кофти си оцветих с кафе един гранитен плот, светъл някъв китайски май не помня вече, не е голямо ма ме дразни и искам да го махна.
Пробвах с препарат за котлен камък и ръжда нищо не излезе, после клепах с ваниш за петна също нищо не стана.
Тъ въпроса е някой има ли идея с какво да го махна това петно или да паля шлайфа и да го изкарам механично.
Lisko - майстор
pipilica написа:
Кофти си оцветих с кафе един гранитен плот, светъл някъв китайски май не помня вече, не е голямо ма ме дразни и искам да го махна.
Пробвах с препарат за котлен камък и ръжда нищо не излезе, после клепах с ваниш за петна също нищо не стана.
Тъ въпроса е някой има ли идея с какво да го махна това петно или да паля шлайфа и да го изкарам механично.
Хлорна вар... може би. Но да не вземе да избели неоцапания плот на по-светло отколкото е в момента. Тествай някъде другаде ако може.
kalpev - специалист
Има една паста на "Белинзони", която е удачна и премахва петна от кафе - "Mangia-Macchia" се казва.
lov - майстор
Вземи една ампула витамин C и го сложи на тампонче там. Би трябвало с оксалова киселина също да излезе тя е по силна но трудно ще намериш. И само дано е гранит защото щом се е оцветил много се съмнявам.
nikolson - майстор
lov написа:
Би трябвало с оксалова киселина също да излезе тя е по силна но трудно ще намериш.
Пчеларите я ползват.
lov - майстор
nikolson написа:
lov написа:
Би трябвало с оксалова киселина също да излезе тя е по силна но трудно ще намериш.
Пчеларите я ползват.
Най вече в химическите чистения за махане на петна от ръжда по дрехи 2-3% разтвор. Или където се занимават с почистване и полиране на мрамор. Размеква повърхностния слой и го прави по мек и лесен за почистване и полиране. Там до колкото съм запознат се ползват високи концентрации. Ползва се също така и за избелване на дървесина. И да не забравя оксаловата киселина не е течна. Представляват полупрозрачни бели кристали добре разтворими във вода. Та да не си дири шишета кат иде да проси. :lol:
Витамин С също добре избелва различни багрила дори се справя с такива от йод. Те ампулите не са с голяма концентрация и по добре да се третира с доста по наситен разтвор ама ще му е пак проблем да си намери на прах.
hidrazin - майстор
Витамин С на прах не е проблем да се намери. Аз го купувам в банки по 1 кг.
Последно като се запасявах беше някъде 26 лева килото.
Ако има познат в бирена фабрика също може да си вземе от там.
Там имат варели с витамин С и го мятат с лопатите в казаните с бирата - с това я стабилизират. :-D
Оксалова киселина - в пчеларските магазини.
Скъпа е там но поне имат и в малки опаковки.
:partyman:
pipilica - майстор
Тенкю пипъл.
Ще проверя за тая киселина имам познат пчелар, пък тоя витамин сигурно го има в аптека.
И да знаете не става с кислородна вода, пробвах и нищо.
hidrazin - майстор
Само едно уточнение - каквото и да пробваш, пробвай първо някъде където не се вижда че после....
Виж какво написа lov и аз съм съгласен - "И само дано е гранит защото щом се е оцветил много се съмнявам."
Преди години написах с лимонов сок "Милко е кълвач" на пода от цветен мрамор в едно заведение.
Личеше си почти година. :-D
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Премахване на петно." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: