• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Ellia - помощник
Здравейте. Преди точно месец, една сутрин забелязах мокро петно на стената на коридора, която граничи с банята. Петното беше с диаметър около 30 см. и започваше от тавана. Искам да почертая( защото разбрах, че има значение), че точно на мястото на петното има разпределителна кутия с кабели. Доколкото знам, кабелите са в някакви тръби( ЕПК е блока на над 30 г). Течът стига до там, където би трябвало да минават тези тръби, на 30 см. от тавана. На гърба на петното минава циркулационната тръба за топлата вода. В ъгъла е дебелата канализационна тръба, но петното е встрани от нея. Щранговете на студената и топлата вода не минават през тавана, защото на моя етаж е края на щранговете, които правят полукръг и се връщат надолу.
Първата ни работа беше да се качим с домоуправителя на горния етаж, който е необитаем. Там няма видими следи от течове. На още по-горния етаж също твърдят, че нямат проблем, не мога да бъда сигурна в това.
Някъде на втория ден от появата на петното, започнаха да се появяват малки петънца, на десетина см. от него-хоризонтално. Към днешна дата тези малки петънца се обединиха в еедно общо петно, но малко по различно от другото, по-скоро като влага. Петната ги гледаха двама водопроводчици и двамата не могат да разберат откъде е. Смятат, че може би проблемът е в плочата между етажите, а може би са ме наводнили от по-горен етаж. Бедата е че моите циркулационна тръба е бетонирана наполовина в куфара, и трябва да се разбиват и плочките и бетона, а и отгоре откъм съседите.
За разбиването и едно парче тръба ми искат 200 лв., като няма те да ми възстановят куфара, обаче не ми дават никаква гаранция, че проблемът е точно в тази тръба.
Най-важното е, че днес, месец по-късно, първото петно е почти напълно сухо, второто петно, за което водопроводчиците твърдят, че е влага стои мокро, но на места започва да подсъхва.
Много съм объркана и не знам какво да правя. Дали да си разбивам плочките, куфара, също при съседите, да давам двеста лева, за едно парче тръба, което не е е ясно дали е причината.
Възможно ли е да съм била наводнена отнякъде другаде, щом първото петно е вече сухо? Също така, допустимо ли е влагата да се е наслоила в плочата и около маркучите с кабелите и затова второто петно да е още мокро?
Единият водопроводчик ми каза да наблюдавам първото петно, то било важно, дали продължава надолу, според него второто не било важно. Също така да следя дали видимата част от тръбата се мокри. Нито първото петно се спуска надолу, нито тръбата се мокри. Вече не знам какво да мисля:(
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не го мисли.
Водата си намира пътища. Най-вероятното е, да не е при теб теча.
Реално теч вече няма, нали така
chapara - майстор
Чакане му е майката :wink:
Ellia - помощник
Притеснявам се, защото не мога да си обясня второто петно, което все още не е изсъхнало. Съхне по малко, но много бавно.
Вече мога труд да защитя на тази тема, че изчетох стотици неща през този месец. :lol: И как няма, като който дойде на оглед, вдига рамене.
Възможно ли е, ако е нещо от по-горните етажи, да е прескочило апартамента над мен? Всъщност той е почти в насипно състояние, бил е тотално наводнен преди години и сега навсякъде е с тъмни петна, но сухи уж. Пък и в него няма ток и е доста трудно да се огледа нормално.
Вие знаете ли нещо по въпроса за тези разпределителни кутии с кабели кабели в маркуч, които са в по-старите блокове? Прави ми впечатление, че границите на петното стигат точно там, където би трябвало да минават те. Тоест по някакъв начин, може би, водата се спряла там и трудно се изпарява.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Водата е възможно да си е пристигнала по кабела, по кабела и да е излязла около кутията ти
Нали намаля. Засега нямаш проблем.
Ellia - помощник
А може ли да ми кажете, като се е случило в зимния сезон, колко време горе-долу би трябвало да съхне? Чета, че ако е напоен бетона, става много бавно, месеци. А и е коридор и нито се отоплява, нито може да се проветри добре. Чудя се кога мога да извикам майстор, да шпаклова и боядиса, че е много неприятна гледката. Да ми дадете някакъв съвет с какво може да се обработи стената откъм коридора, за да я предпазя от ново избиване на петна?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Месеци. Влагата е в дълбочина. Единственото свястно е да спреш да мислиш за петното и съответно, да спреш да те дразни. Петната каляват духа
Ellia - помощник
Благодаря:) Трудно ми е да спра да мисля, тъй като колкото пъти ме срещне домоуправителя, толкова пъти ми разяснява различни случаи на наводнявания в блока. Живея в 16 етажен блок, с по шест апартамента на етаж, голяма част на обтателите, на който са пенсионери, безработни, пияни, луди. Блокът ни е одобрен за безплатното санирани, но прекрасните ми съжители отказаха да се сменят щранговете, не искали да им влизат по апартаментите и да ги безпокоят. Няма такава идиотия, да ти предложат а ти сменят щранговете безплатно, обаче ти да не искаш да те притесняват. Иначе аварии и наводнения има всеки ден, но хората държат да живеят спокойно. :mrgreen:
И сега си седя с 35 годишните ми щрангове и чакам всеки ден да си намеря апартамента наводнен, затова и съм толкова наплашена.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Проучи въпроса с експлоатационния живот на тези съоръжения. Напиши писмено изложение на проблема с теча в твоя апартамент. Заведи го при домоуправителя с номер. Предизвикай общо събрание и постави тези два въпроса. Заплаши съседите, че ще ги съдиш за лошо стопанисване....
Според мен си съсипваш живота. Мислила ли си да се преместиш? Моята къща ми гълта всичките пари, но ни грам от душата ми
Ellia - помощник
Аз съм от по-малко от две години в този апартамент, ако знаех за какво иде реч и какво животно е това ЕПК-то.. :sad: Моите тръби след водомера ги смених, почки, уреди всичко, но не и щранговете. Чудя се, ако сега реша да ги сменя индивидуално, трябва ли да разбивам тавана на съседката отдолу и да се влиза при нея? И изобщо им ли смисъл да сменям само моите, такива кърпежи ново в старо,едва ли ще промени много ситуацията. Единственото хубаво е, че студения и топлия щранг завършват при мен, идват отдолу, правят полукръг и се връщат обратно, тоест засяга само долната съседка, не и горните, които де факто са някакви лихвали взели апартамента на човека. Представете си как се разговаря с тях, добре поне че успях да вляза да огледам...
  • 1
  • 2

Тема "Неустановен теч" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: