Всички имаме коли, нали ?

Обухте ли вече зимните гуми ?

58%
да
153
42%
не
110

Общо гласове: 263

nikolov333 - майстор
Lisko аз да ти кажа пробвах лятото да изтъркалям зимните понеже и на мен ми ги вързаха същите, че били 5 годишни и се втвърдявали, а карам малко зимата и си имаха грайфер.
За това лятото ги подкарах из града и на къси разстояния извън градско, но трябваше веднъж да завъртя по магистралата и се унесох в скоростите, та при 160 км/ч от лявата лента ми се наложи да се престроявам рязко в съседно платно с бързо навиване на волана. В последствие усетих, че се разбалансира предницата, а като спряхме и огледах гумите имаше частично изронени, като откъртени парчета от грайфера. Затова според мене зимни гуми лятото, само в града и на къси дистанции с ниска скорост, че при 160 не се знае.. :butthead:
Последна промяна от nikolov333 на съб яну 09, 2016 1:29 am, променено общо 1 път.
SEV - специалист
Гумите за мен са много важно нещо.Карам по писти с пистов мотор 1000сс 180 конски сили и този звяр усеща всеки пропуск в сцеплението,защото е лек(173кг.)От лекциите за гуми съм научил следното.
Гума която се експлоатира,остарява 15-17 пъти по бързо,отколкото,ако се съхранява правилно.Имайте на предвид,че това "правилно" не е до безкрай ,а е 5-6 години.Факторите които унищожават гумата са
Влагата във въздуха
Висока или ниска температура
Озон
Разликата при мотора се усеща осезаемо,старата на години гума,макар и не ползвана е с доста понижени параметри от към сцепление.На писта никой не кара с по стара гума от една година(сигурно има защо).Това е за мотоциклетните гуми,предполагам и за автомобилните важи донякаде.

Какво забелязах,да караш със зимни гуми колата при по висока температура(18 градуса).При екстремно спиране или аксиално натоварване на протектора,самите ламели на зимната гума подават,не се държат като кубчетата на лятната гума.От там е усещането за по "мазното" движение.Затова не мисля,че е правилно да се кара лятото със зимни гуми,още повече няма да има и помен от силика'та в тях.
Това са мои съждения,всеки има право да прави каквото прецени за добре.
toolegittoquit - майстор
Само едно нещо не мога да разбера. Наскоро бяха отбелязани високи температури от по 15+ градуса по целзий. Средата на Февруари. Може ли някой да ме светне защо в тия условия трябва да се кара със зимни гуми, че отново се мъчат да прокарват това за зимните гуми? Зимните условия приключиха.
ESPACE - майстор
toolegittoquit написа:
Само едно нещо не мога да разбера.
Де да беше само едно!
toolegittoquit - майстор
ESPACE написа:
Де да беше само едно!
"Само едно нещо не мога да разбера" го разбирай ти като "С кой акъл някой създава такива абсурди". Не знам защо да се кара при 20 градуса със зимни гуми. Добро беше сравнението на един от депутатите в парламента. "А вие със зимни обувки ли сте в момента, май не сте, нали?"
ESPACE - майстор
Голям си философ бе. Капацитет по всичко. Върви си хвани някое гадже, да се поуспокоиш малко. Или се запиши в някоя политическа партия. Може и в парламента да влезеш Ще ги смаеш от трибуната, думата няма да им дадеш :lol:
stoianov_n - специалист
toolegittoquit написа:
Само едно нещо не мога да разбера. Наскоро бяха отбелязани високи температури от по 15+ градуса по целзий. Средата на Февруари. Може ли някой да ме светне защо в тия условия трябва да се кара със зимни гуми, че отново се мъчат да прокарват това за зимните гуми? Зимните условия приключиха.
Тебе това какво те бърка? Ти така и не сложи зимни гуми..... :-D
toolegittoquit - майстор
ESPACE написа:
Капацитет по всичко
Не съм капацитет по всичко, просто имам термометър.
stoianov_n написа:
Тебе това какво те бърка? Ти така и не сложи зимни гуми.....
Така и се чудя какво по дяволите е адекватното в това да глобиш някой, че на +20 градуса не кара със зимни гуми. :?
stoianov_n - специалист
toolegittoquit написа:
Така и се чудя какво по дяволите е адекватното в това да глобиш някой, че на +20 градуса не кара със зимни гуми. :?
Айде пак почваме старата песен.......
А сабахлен рано, знаеш ли колко градуса е?
DundyTheCroc - майстор
И аз съм против този закон, и то не заради друго, ами понеже пак обслужва корпоративни интереси, а не е в полза на гражданите. Можеше поне да напишат, че карането със зимни гуми е задължително при конкретни условия или на конкретни пътища, обозначени със знак, например в планините. Не можеш да фиксираш цели 5 месеца, през които сняг ще има 10 дена, и то не навсякъде. И за протокола - карам винаги със зимни гуми зимата, но ги слагам и махам когато аз, а не мошениците в Парламента преценят!

Тема "Сложихте ли вече Зимните гуми ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: