• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
torbalan написа:

Това доста абсурдно ми звучи...
Не е ли това нормално :x
torbalan - Дървен философ
ЕРП-то нито има компетенцията, нито специалисти да преценят от какво и как ще се захранва твоята къща.

В техните компетенции е да кажат могат ли да ти осигурят необходимото захранване (което проектанта е сметнал), в какъв срок и т.н.

Не виждам на какво основание ще им търся мнението, ако нямам намерение да им ползвам услугите.

Прехвърли ЗУТ на бързо, не видях нъкъде да споменават ЕРП-то. Електро инженер да, но ЕРП-то не...

Сега ще чета пак... :)
hidrazin - майстор
engineer написа:
...За момента съм се спрял на фотоволтаици...
Това как си го представяш? Е, с много пари става.
:partyman:
engineer написа:
...
5. НАРЕДБА № 6 за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към
преносната или към разпределителните електрически мрежи

и никъде не открих регламент как да ползвам енергия от собствен независим източник без да се присъединявам.
Малко ме притеснява чл. 143, ал. 3 от ЗУТ, който изисква предварителни договори с експлоатационните дружества за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура и чл. 177, който изисква същите документи.
Цитираната наредба няма отношение към твоя случай, както нямат отношение например наредбите за издаване на разрешения за носене на оръжие...
Тази наредба ще има отношение към теб само ако имаш намерение да се присъединяваш към ЕРП-то.

Въпросния член изисква договори за присъединяване към техническа инфраструктура, която ще ползваш съгласно проекта ти.

Според мен изобщо дори не трябва да ходиш до офиса на ЕРП-то ако няма да му ползваш услугите...
ЗУТ написа:
31. (доп. - ДВ, бр. 107 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) "Техническа инфраструктура" е система от сгради, съоръжения и линейни инженерни мрежи на транспорта, водоснабдяването и канализацията, електроснабдяването, топлоснабдяването, газоснабдяването, електронните съобщения, хидромелиорациите, третирането на отпадъците и геозащитната дейност.
На какво основание те притеснява договора с ЕРП, а договора примерно с доставчика на газ, топлоснабдяване и т.н. не те притесняват...
kozl - майстор
То зависи кой ще издава разрешение за строеж. Обичайно не се издават РС без договори с дружествата за електроснабдяване и водоснабдяване. Не се въвеждат в експлоатация строежи неосигурени с водоснабдяване и електричество.
Всяко правило си има изключение. Но изключението или е корупция или трябва да се докаже с документи, подлежащи на одобрение, съгласуване.
Не може да ти откажат нещо просто така...

Играл съм го това упражнение... Един имейл на високо ниво с копие до всички началници по веригата - и ти го носят на крака разрешението...

Договор за какво с ЕРП-то, за това че НЯМА да им ползвам услугите ли?

Абсурдно е!

Рушвет се дава когато искаш да нарушиш закона, а не когато го спазваш!

Иначе тъпи служители има навсякъде, спор няма. Но това не значи, че трябва да им се оставяме в ръцете...
engineer - специалист
благодаря за мненията.
сега ще опиша реда с водата.
1. Отивам в Басеинова дирекция и регистрирам Кладенец - 12 лв.
2. Не помня дали съм минавал през Данъчното, но данъка на имота ми нарастна с 5лв
3. Взимам виза за проектиране 30 лв
4. Визата минава през ВиК, Енергото и подзенмия кадастър - съответно 40лв/64лв/5 (Пет) лв
5. Нанасят ми че нямам техни инфраструктури. (В други случаи може да има)
6. Взимам проекта за ВиК и отивам във ВиК за съгласуване - 45лв. В проекта изрично еописано, че отпаднитеводи се преработват в система и неотиват в Канала.
7. Заедно с проекта за ВиК прилагам и сертификата за Кладенеца - пак във ВиК и още някаква такса.
8. От ВиК ми издават Становище, че имам достатъчни условия за издаване на Разрешително за строеж и Предварителен договор не ми е необходим. Това Становище няма давност и е валидно още. Издадено ми е 2012г.
Мога да приложа копие от това становище, ако има заинтересовани.

Е такова становище ми трябва и за електроенергията.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Щом друг енерго-бла-бла има прецедент с издадено такова становище, ползвай него.
pipilica - майстор
Е добре де, аз не мога да разбера защо нещеш ток, ти вземи пък като не искаш не го ползвай. Щом ще слагаш фотоволтаици значи няма да ти е проблем 5 лева такса електромер, пък и няма да е лошо да имаш резервен вариант със захранване.
kozl - майстор
А становище зе ел.присъединяване имаш ли?
Явно там е разковничието. Няма изградена структура и някой требе да я изгради, за туй да заплати, после в ЕРП-то да виси и да чека да му върнат чека :shock: Ако мое да дочека да му върнат чека. :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Въпрос за автономно захранване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: