Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Таз информация ми я съобщи един младеж от Справки на ЧЕЗ по телефона. И 250 лв. да е-пак не си струва. По добре да си сменя предпазителите на отделните кръгове в апартаментното табло с крива В и пак ще ми е по-евтино и под мой контрол. А като домоуправител аз само попитах, да изясня въпроса, нямам никакво намерение да организирам останалите живеещи. Кой както намери за добре, договорите са индивидуални. Глупостта е, че и малко (40 м2) и почти три пъти по-голямо жилище(110м2) са приравнени на 10 киловата. Ама "ТУКА Е ТАКА"... за съжаление.
vk - специалист
kozl , според Наредба 6 от 24.02.2014 г. за присъединяване
"Чл. 29. (1) Когато електрическата енергия се доставя на клиента от съоръжения на оператора на
разпределителната мрежа на ниво ниско напрежение, границата на собственост е изходящите клеми на средствата за търговско измерване или изходящите клеми на разположените непосредствено след тях предпазители или прекъсвачи."

В този смисъл, след електромера инсталацията е твоя и съответно грижа на всеки е да си направи подходящо каскадиране на предпзителите, така че да изключва първо най-близкия предпазител (този на съответния кръг). Това съм предложил и аз , няма никакво самоуправство.
Така че, купуват се 15 броя предпазители 50А и се сменят за половин час, дори това да стане за сметка на пари на входа(вместо на всеки да му се обяснява проблема) и дори повечето хора няма да разберат.
hidrazin - майстор
Аз пък никъде не видях питащия да споменава тези предпазители дето ги е обозначил "Сградно табло" дали са преди или след електромера.
Що ли си мисля че са преди електромера и таблото е пломбирано?
И то хубаво си цитирал наредбата ама що не я прочете?
(1)...границата на собственост е изходящите клеми на средствата за търговско измерване или изходящите клеми на разположените непосредствено след тях предпазители или прекъсвачи.
Така че дали са преди електромера или се явяват първия башон след него не са собственост на потребителя.
Иначе как ще ти ограничат предоставената мощност.
В противен случай ще стане еднаааа.... типично българска.
Всеки ще си плаща партида 6kW и после ще си праска по един 100А башон. :-D
:partyman:
kozl - майстор
vk написа:
В този смисъл, след електромера инсталацията е твоя и съответно грижа на всеки е да си направи подходящо каскадиране на предпзителите, така че да изключва първо най-близкия предпазител (този на съответния кръг). Това съм предложил и аз , няма никакво самоуправство.
Така че, купуват се 15 броя предпазители 50А и се сменят за половин час, дори това да стане за сметка на пари на входа(вместо на всеки да му се обяснява проблема) и дори повечето хора няма да разберат.
За самоуправството и то Бай Ганьовското няма да си променя мнението. Сина беше студент в Йорк. Посещавах го два пъти. Защо енгелизите не разсъждават като нас. Веднага някой ще гракне "защото са им по-високи заплатите". Кой какво и да говори все до пари опира.
Каква е гаранцията, че като се купят 15 броя предпазители 50А и се подменят, пак няма да падат всичките по линията на късото съединение :? Според мен няма гаранция.
Аз вече писах, че преди години подмених главния в ап.табло с крива В и с 13А по-малко от този в ГРТ. Но не знам какъв е ефекта и не искам да узнавам насила. Отоплението ми е от ТЕЦ, така че по-големите консуматори са котлони, фурна, пералня, миялна и 3 климатика. Месечната консумация е в диапазона 300-400 кВтчаса. Проблеми с кривата В още не съм имал.
А кривата В е на Merlin Gerin"multi 9". Всичко друго е "multin 9".
А каква е разликата може би hidrazin ще подскаже
valentino76bs - майстор
vk написа:
"Каскадиране" ...като гледам какво се случва на база битова инсталация с масовия най купуван предпазител на пазара едва ли може да стане! Гърми лампата падат три предпазителя ...осветление 10 , тап50, външен 63....което лично аз не виждам повод за притеснение!А за контурите фаза, нула и защитен проводник кой ги мери/говоря за битовите изпълнения/ ако е нещо ново иди дойди?

Що не 63А по добре звучи?
PCL82 - майстор
Освен това токът на късо съединение в ГРТ, захранено близо до трафопост може да надвиши изключвателната способност от 6кА на масовите АП. ЧЕЗ работеха с едни чешки АП с 10кА. Но такива за 10кА или 15кА са значително по-скъпи и се намират само по специализирани магазини. Евтина алтернатива е винтовият или касетен стопяемият предпазител, който може по памет около до 50кА променлив ток.
mitko2be - специалист
Аз съм с главен предпазител 50а стопяем предпазител в апартаментното табло и никога не съм имал проблем.Прикъсо пада само автоматичния на кръга и никога не ми е падал автоматичния в главното табло който е 63а.
FM STEREO - специалист
Истината е една, да се увеличи инсталираната мощност домуоправителя да направи едно събрание и след това да се подаде заявление в ЕРП-то за увеличаване на инсталираната мощност,ще заплатите определена такса,като съберете от всички апартаменти сумата и така проблема ще отпадне, с монтиране на предпазители по апартаментите с различни криви няма да решите проблема,а и всеки не е наясно с ел.техниката и не всеки ще пожелае да си ги смени.
kozl - майстор
:-D Домоуправителя да става на дежурен предпазител и на кой му падне да го дига :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Тема "Проблем с предпазители в кооперация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: