• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bialk - специалист
Изчетох няколко теми за соларна система за топла вода (термосифон, дрейнбек, отворена и затворена системи), но така и не намерих нищо за система със СК под нивото на бойлера. Възможно ли е изграждането на такава система със слънчев колектор на балкона и бойлер на тавана например? Идеята ми е да се използва гравитачното придвижване на топлата вода по подобие на термосифона и така да се икономиса от водна помпа, UPS и ток. Някой изграждал ли е такава система?
lov - майстор
Говориш за термосифонна система, а пък казваш че си прочел всичко и такава не си намерил.
Та не е невъзможно да се направи по твоето задание. Само трябва да се съобразиш вече с физическите размери и минималните наклони на щтранговете за да се получи нормална циркулация на толоносителя от панела до бойлера. И цялата икономия ще е почти на нула с една грозна гледка от дебели тръби. Освен ако пътя не е много кратък.Представи си как ще изглежда тръба 3/4" с дебелата изолация от горе и ги умножи по две като забравяш категорично хоризонтално полагане. И другия също не по малко съществен момент е голямото отстояние на бойлера от консуматорите. Нали ще го качваме на тавана. Всеки път като си пуснеш водата ще трябва да източиш всичката вода от тръбите по трасето. Колкото и добре да е изолирано си истива и като добавиш и цената на тази вода дето заминава ей така в канала всеки път. Голямата икономия от ток и помпи става на практика отрицателна. Да не говорим за комфорта дето ще си сътвориш с чакането всеки път.
kalin72 - майстор
lov написа:
Говориш за термосифонна система, а пък казваш че си прочел всичко и такава не си намерил.
Та не е невъзможно да се направи по твоето задание. Само трябва да се съобразиш вече с физическите размери и минималните наклони на щтранговете за да се получи нормална циркулация на толоносителя от панела до бойлера. И цялата икономия ще е почти на нула с една грозна гледка от дебели тръби. Освен ако пътя не е много кратък.Представи си как ще изглежда тръба 3/4" с дебелата изолация от горе и ги умножи по две като забравяш категорично хоризонтално полагане. И другия също не по малко съществен момент е голямото отстояние на бойлера от консуматорите. Нали ще го качваме на тавана. Всеки път като си пуснеш водата ще трябва да източиш всичката вода от тръбите по трасето. Колкото и добре да е изолирано си истива и като добавиш и цената на тази вода дето заминава ей така в канала всеки път. Голямата икономия от ток и помпи става на практика отрицателна. Да не говорим за комфорта дето ще си сътвориш с чакането всеки път.
Абе как става харесването на постове....

+11111 :)
шоп - майстор
Evgeniy написа:
Пак да предложа - вкарай си сам серпентина от неръждавейка гофре. През отворите за тръбите ще си помогнеш да я намотаеш вътре. Сигурно ще е играчка, но ще е значитекно по-евтино.

+1
мое лично мнение, но колегата Евгений за пореден път дава много точно и евтино решение на проблема.

Вкарването на една неръждаема серпентина във водосъдържателят без налягане е елементарно и може да стане за броени минути. Липсата на налягане позволява да се мине без заварки, а само с резбови съединения уплътнени само с гумени или клингеритови уплътнения.

Нямам опит и интерес в подобни установки, защото смятам, че система с бойлер изложен на лошите атмосферни условия и екстремно ниски външни температури не е ефективен и загубите ще са големи, но може би този сезон ако ми остане време ще купя един соларен водосъдържатела за 20-30 тръби ф58 ( тръби съм накупил бол) и ще покажа нагледно със снимки как бързо и евтино да сложим серпентина:-)
kuuuuuul - майстор
Колега bialk,хубаво си избрал термосиф.с-ма ,ама никъде не казваш за колко членно семейство става дума.С тези 110л ако сте повече от двама няма да ви стигат и почваш да топлиш бойлера на ток.На моята жена 150л на ден само за миене не и стигат по някога,така че бойлер под 200л не си заслужава труда.
Evgeniy - майстор
bialk написа:
Идеята ми е да се използва гравитачното придвижване на топлата вода по подобие на термосифона и така да се икономиса от водна помпа, UPS и ток. Някой изграждал ли е такава система?
http://forum.napravisam.bg/viewtopic.ph ... 72#p512281
bialk - специалист
Явно няма да се мине тънко. Хем искам евтино, хем и повече топла вода, а ако може и да работи и зимата. Ориентирам се към класическата система с вътрешен бойлер 150 литра. Кои бойлери са по-добри за комбинирани системи (парно и слънчева) - с паралелни или с горна и долна серпентина? Предимството на тези с горна и долна е, че загряват водата по-бързо зимата, когато разчитаме на котела (вързан за горна серпентина). Но това май е фалшиво подгряване, понеже водата е топла, но наполовина. Докато при паралелните серпентини водата се загрява равномерно в цялото количество и от двата източника.

Това са двата бойлера, на които съм се спрял:

http://boileri-bg.com/bg/product-view/397.html

http://boileri-bg.com/bg/product-view/399.html
kuuuuuul - майстор
Моето мнение е ,че за бойлер под 300л серпентините трябва да са една в друга,но в долната част .Така че нито едно от предложенията не ми харесва.Бойлера е най важната част от с-мата и е силно препоръчително да е от неръждавейка,но е скъп :sad: ,макар че като го смениш два три пъти ценово ще стане същото и ще ти останат мъките.Неръждавейката ще ти го направят както искаш. В OLX- един предлагаше малко по евтино от Шишков,ама много се отдалечихме от първоначалното задание. :?
шоп - майстор
bialk написа:
Явно няма да се мине тънко. Хем искам евтино, хем и повече топла вода, а ако може и да работи и зимата. Ориентирам се към класическата система с вътрешен бойлер 150 литра. Кои бойлери са по-добри за комбинирани системи (парно и слънчева) - с паралелни или с горна и долна серпентина? Предимството на тези с горна и долна е, че загряват водата по-бързо зимата, когато разчитаме на котела (вързан за горна серпентина). Но това май е фалшиво подгряване, понеже водата е топла, но наполовина. Докато при паралелните серпентини водата се загрява равномерно в цялото количество и от двата източника.

Това са двата бойлера, на които съм се спрял:

http://boileri-bg.com/bg/product-view/397.html

http://boileri-bg.com/bg/product-view/399.html
bialk написа:
kemran написа:
700 са много за мен. Бойлера ми е с 2 серпентини, едната за локалното парно другата за слънчев колектор, таа не може ли да ми излезе по евтино
Моят бойлер е с една серпентина, която е вързана към локалното парно, но въпреки това се замислях с кранове да я пренасочвам към СК. Обаче за 440 лева не бих могъл да купя само колектора, какво остава за останалите неща - помпа, UPS, тръбопроводи, табло за управление, датчици, кабели, течности...
Имаш бойлер с една серпентина, търсиш евтино решение за топла вода и ще купуваш още един бойлер с две серпентини :?
не разбирам логиката.
С едно кранче за 3 лв и една поцинкована тетка на 2 лв може да съвместиш нещата. Разбира се може да се направи и по автоматизирано и скъпо.
Избери една система и действай, в момента са златни слънчеви дни, цените на соларите скачат заради началото на сезона.
Evgeniy - майстор
То Лазар го е обяснявал десетки пъти в различни теми...
Идеята е икономия, като горната серпентина достопля затоплената от слънцето вода от долната. За да работи, обаче тази схема, когато няма много слънце и въобще е необходимо да имаш топла вода от котелана 60+ градуса почти непрекъснато или поне в часовете на ползване на водата. Ако палиш котела веднъж на ден за няколко часа, може да искаш да стоплиш целия обем, но тогава губиш от слънчо, защото когато грее, бойера е вече топъл.
Аз си реших частично подобен проблем с часовник, който свързва една и съща серпентина от колектора към котела след залез слънце. Но и без това през деня няма никой в къщи.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Евтино решение за топла вода?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: