• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Фитилчо - майстор
И аз съм загледал тези в OLX сайта, някъде в Младост е.
Изглеждат пипнати и може да си искам колкото си искам дебела ламарина(на съответната цена), примерно 1.5/2 мм и да стане на практика вечен бойлера....

Шопа ги изолира супер готино с перлит и вата и фибран и калво ли не... ще "краднем занаят" от него ас като по прос.... :wink:
Andri01 - майстор
Този проблем съм го решил по елементарно: 2х80л.,с по 1 серпентина,топлят се или от слънцето или от камината-въпрос на кранове! Ако през деня единия е вдигнал 50гр от слънцето,вечерта другия се загрява от камината или до-загрява първия. Ползването-по същия начин-или по отделно или заедно-160л. Ако стане фал,то винаги има запас от един бойлер! Ако е само един 200л и се сгяфи нещо в студа? Кофти,нали?
Фитилчо - майстор
Какъв ми е варианта да комбинирам бойлери?
Искам нов 300 литра но притежавам и два неръждаеми по 80 литра перфектни?
Как би била най добрата комбинацив?
Ако включа тези двата, би ми стигнал и 200 литра...

Имам камина на пелети с водна риза, 2 броя климатици Дайкин, който ще включа към системата на обща стойност 20 киловата на отопление,котел Симе (ще го оставя за зор заман :) ) и 2 по 18 броя вакуумно тръбни колектора за покрива...

Благодаря редварително :-D
Andri01 - майстор
Въпрос на схематично решение,възможност и желание да се направи! Но определено така направена с-та ти ще много по "гъвкава" за работа!
П.С.: При мене системите на СК и камината са вързани/ за разширителен съд на камината се ползва ДС на другата система/.
bialk - специалист
Идеята за комбиниране на една серпентина с два източника с кран е добра за лятото. Но като погледа каква мътилка е в разширителния съд ми е интересно как ще се справи слънчевия колектор с нея. Сигурно цялата ръжда ще се пренесе в колектора. Има и друг проблем - бойлерът ми е с горна серпентина, което го прави неподходящ за слънчева инсталация.
Andri01 - майстор
Имах същия проблем с ръждата. върнах един "Теси" заради ръждива серпентина/ след много разправии/,взех с неръждаема. Втория ми бойлер/ пак Теси/ се оказа с по-чиста серпентина. Обмих я обаче 3-4 пъти с преобразовател на ръжда и сега и двете ми системи са с чиста вода.
bialk - специалист
Какво означава "селективен" колектор? Каква е разликата с обикновен плосък колектор? За 120 литров бойлер кой избор е по-удачен:
1. Два алуминиеви колектори Ezinc
2. Бош Солар 4000
3. Вакуумнотръбен - 12 тръби 58/1800
Evgeniy - майстор
Е точно за тези отговори ще трябва доста да протечеш и този форум е точното място.
Като начало може да започнеш от тук:
http://forum.napravisam.bg/viewtopic.ph ... 1%8A%D0%BA
bialk - специалист
Благодаря! Прочетох темата от линка и останах с убеждението, че най-добри са вакуумно-тръбните U-Pipe колектори. Намерих българска фирма, която произвежда такива на цени от 480 лева за 10 тръби. Какво мислите за този продукт?

ПС - Трябва ли задължително да се вземе комплекта за присъединяване на Бош Солар 4000 (95 лева) или може да се монтира и без него?
kuuuuuul - майстор
Два турски х220лв=440лв топлят 150л бойлер,този който си избрал 480лв и топли до100л (според описанието).Кое ли е по добро :?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Евтино решение за топла вода?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: