Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stakoz - специалист
отопляваме "малка спретната къщурка (200м2+ свързан 50м2 гараж) с две липи отпред" с подово отопление ( и конвектори) ... термопомпата още я няма. ако не греша водата в инсталацията на подовото е около 300л, така че буфер от 200л е към 70% запас. котелът е до гаража, другата помпена група е до бойлера и камината. обичаме сложните работи, простите всеки ги може :)
Фитилчо - майстор
Ще изпълнявам подобно нещо скоро, само, че камината ще е пелетна а котела на твърдо гориво и ще стои "за зор заман".Камината щепомага първият етаж за топлене.Само ,че съм само на радиатори аз.
Имам два дайкина единия 12 кв другия 8 , мислех да ги инсталирам, ама се чудя няма ли да е по добре да ги вържа към инсталацията като при теб посредство топлообменници. И аз съм предвидил 300 литра бгв и 2 вакуумно тръбни по 18 тръби. Много ми заприлича на това, което ми се върти в главата, единствената разлика е, че мислех климите да ги инстална като клими, ама всъшност твоят проект ми даде добра идея... :-D
andro440 - майстор
stakoz написа:
отопляваме "малка спретната къщурка (200м2+ свързан 50м2 гараж) с две липи отпред" с подово отопление ( и конвектори) ... термопомпата още я няма. ако не греша водата в инсталацията на подовото е около 300л, така че буфер от 200л е към 70% запас. котелът е до гаража, другата помпена група е до бойлера и камината. обичаме сложните работи, простите всеки ги може :)
не разбирам много ,но на 300 литра вода -200 литра буфер е нищо ,освен ако се разчита на него само ако системата спре за няколко минути .Не съм чел цялата тема и ако греша -извинявам се , но на буфера ролята е друга ,200 литра вода изстива точно за 5 минути
stakoz - специалист
и аз не ги разбирам много (така инжинерите ми направиха проекта и системата), но при сегашния ми режим и температури, буферът като достигне 45-50С (когато съм настроил горелката да се изключи/съспенд) изстива за около 2-3 часа до 30-35С, когато горелката пак се включва да го топли. Иначе от буфера си вземат топло стаите с термостати настроени между 23.5 и 21С. Така, че мисля, че буферът върши работа (освен това, там където го бях планирал, няма място за по-голям)
поляка - помощник
Да попитам хората които имат котел Грейко Експерт 20 и горелка 20кв.от какъв комин се нуждае какъв диаметър и каква височина,ще правя котелно долепено до къщата ми тя е на 2 етажа ,за иноксови тръби става въпрос МОЛЯ
filmatoplo - майстор
Предполагам 9 метра ще се съберат до билото ,тръба фи-150 минимум вътрешен размер ,по голям размер още по добре фи-160 и така ако пък е изолиран .днес форума ще е скучен всички са на училище.
поляка - помощник
Незнам как да стигна над билото,комина трябва да стърчи поне 4 метра встани да излези над билото.За в бъдеще няма как да се чисти,прилагам примерен чертеж на къщата къде ще е новото котелно и комина

Прикачен файл

IMG_20160226_211629.jpg
gnt69 - майстор
Аз моя съм го правил с бетонови блокчета преди 10 тина години. 5 метра е строен е после извън къщата като тебе. Нещо ми се върти 20 на 20 светло че е. До сега съм нямал проблеми никакви с него. Тегли като змей палил съм вестник пред дупката зема вестника от ръцете ти. Технологията отливаш основа да има на какво да стъпи и редиш 2 блокчета дупки в стената желязо №10. И пак през 2 блокчета анкерираш със желязо към къщата на финала тротоарна плочка за капак. Трябва да се подава 50 см над покрива. Много важно обличаш целия с пресована плътна каменна вата ако изпусне да не запали, студопора наоколо ако си санирал.Ами това е гарантирам ако си на пелети в близките 20 години няма да ти се налага да го чистиш. Аз моя 9 години го тормозих де със сухи де със мокри дърва не можах да го запуша. После шпакловки мазилки и не ти лъщи като на катунджия златния зъб. :partyman:
borkata99 - специалист
Подкрепям градски-я. :)
Моя го зидах по същата "технология".
От бетони блокчета с вътрешен отвор 20х20. Също дупка с HILTI в стената и набивам ф10 от двете страни на блокчето плътно над него ама малко под наклон и после с чука ги закривявах леко докато легнат в/у блокчето в хоризонталната равнина - дано ме разбираш :roll: После следващото блокче с лепило отгоре и пак 2 железа - така на всяко блокче до горе, някъде към 8 м. стана. После отвън целия го изолирах с фибран 3 санта+мрежа+лепило+червен грунд. Ползван е 8 години с котел на въглища+3 години котел на пелети. Никакви проблеми с комина-ветрове, виелици, пороища.....все още си стои гордо, чистил съм го 2 пъти от саждите на въглищата, от пелетите още не съм го чистил, ама си дърпа яко. Отгоре му сложих "шапка" от ламарина хром-никел висока към метър - представлява квадратна тръба с покрив отгоре, надява се в/у комина, ляга в/у дебелината на фибран-а и отстрани с две яки видии и .......това е......като се чисти "шапката" се маха и в/у покрива на къщата се слага стълба за да се надникне в комина иначе не се стига............. :wink:
Така че с мерак и търпени ще стане много добре и после само спокойствие+кеф ! :lol:

Прикачен файл

2013-11-28 08.51.17_resize.jpg

Прикачен файл

2013-09-17 09.11.31_resize.jpg

Прикачен файл

PIC_0009_resize.JPG

Прикачен файл

PIC_0011_resize.JPG

Прикачен файл

PIC_0008_resize.JPG
gnt69 - майстор
Точно така, само не съм съгласен с фибрана. Трябва каменна вата от пресованата негорима щото ако избие пламък между блокчетата ще стане мазано.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: