• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ribnikolaevi - майстор
SHL написа:
Както един колега писа по-горе за да се декофрират греди и плочи, бетона трябва да набере 70% от проектната си якост. Това се случва на 21 ден след наливането му. Само за информация: вертикалните елементи ( колоните ) могат да се декофрират след като наберат 5% от проектната си якост, а именно след 2-3 дни, че дори и на другия ден.
Проблема с по-ранното декофриране ще го решиш, като накараш техническият ръководител на обекта да състави протокол и на него да се подпише той и собственика на строителната фирма. Така при евентуални проблеми ще има кой да носи отговорност пред необходимите органи. Ако плочата напука повече от допустимото, може да им търсиш отговорност. Надявам се и получаваш писмена гаранция за работата им!
Прочети един учебник - "Строителни материали" за УАСГ.
Виждам, че си много добър майстор, според мен не ти приляга да се излагаш така.
Имам предвид конкретно че след 2-3 дни бетонът има 5 % от 28 дневната си якост.
По принцип не е фатално да се декофрира, но само по принцип. Зависи от доста фактори, ако ставаше въпрос за моя къща, не бих позволил да го направят.
2-3 дни! уби ме човече!
SHL - специалист
ribnikolaevi написа:
SHL написа:
Както един колега писа по-горе за да се декофрират греди и плочи, бетона трябва да набере 70% от проектната си якост. Това се случва на 21 ден след наливането му. Само за информация: вертикалните елементи ( колоните ) могат да се декофрират след като наберат 5% от проектната си якост, а именно след 2-3 дни, че дори и на другия ден.
Проблема с по-ранното декофриране ще го решиш, като накараш техническият ръководител на обекта да състави протокол и на него да се подпише той и собственика на строителната фирма. Така при евентуални проблеми ще има кой да носи отговорност пред необходимите органи. Ако плочата напука повече от допустимото, може да им търсиш отговорност. Надявам се и получаваш писмена гаранция за работата им!
Прочети един учебник - "Строителни материали" за УАСГ.
Виждам, че си много добър майстор, според мен не ти приляга да се излагаш така.
Имам предвид конкретно че след 2-3 дни бетонът има 5 % от 28 дневната си якост.
По принцип не е фатално да се декофрира, но само по принцип. Зависи от доста фактори, ако ставаше въпрос за моя къща, не бих позволил да го направят.
2-3 дни! уби ме човече!
Става въпрос за вертикалните елементи - те могат да се декофрират, когато наберат прослувутата вече, 5% проектна якост. Ако говорим за учебници - там си го пише.
pesho - специалист
Бетонът достига 70% от проектната си якост на 28-я ден ,затова пълното декофриране става не по-рано от този срок...,но на 14-я ден той вече е достигнал 50% или 60%-не помня точно-затова много строители РАЗРЕЖДАТ подпорите на 2-та седмица,което не е неправилно...говорим за хоризонтални полета,но не и гредите-те си остават до 28-я ден..
todor_velikov - специалист
абе не знам,дали бетона е с добавки,но на моя строеж понеже слагат бетон с добавки,махат кофража на плочата на другия ден :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
todor_velikov написа:
абе не знам,дали бетона е с добавки,но на моя строеж понеже слагат бетон с добавки,махат кофража на плочата на другия ден :?
Ми хубаво.
Rumen Iankov - специалист
todor_velikov написа:
Да не се майтапиш нещо. :-D
n_a написа:
Ми хубаво.
е не е лошо :-D
[quote="Rumen Iankov]Да не се майтапиш нещо. :-D[/quote]
не ,ако е дъждовно го свалят след ден-два ,естествено после отдолу го подпират за около седмица и после зидат стените
pesho - специалист
todor_velikov написа:
Ти не беше ли и човека дето сам щеше да си смята и арматурата... :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Декофриране след колко дни?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: