• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
bialk написа:
Какво означава "селективен" колектор? Каква е разликата с обикновен плосък колектор? За 120 литров бойлер кой избор е по-удачен:
1. Два алуминиеви колектори Ezinc
2. Бош Солар 4000
3. Вакуумнотръбен - 12 тръби 58/1800
bialk написа:
Благодаря! Прочетох темата от линка и останах с убеждението, че най-добри са вакуумно-тръбните U-Pipe колектори. Намерих българска фирма, която произвежда такива на цени от 480 лева за 10 тръби. Какво мислите за този продукт?

ПС - Трябва ли задължително да се вземе комплекта за присъединяване на Бош Солар 4000 (95 лева) или може да се монтира и без него?

Здравей bialk,

Каквото и да сложиш все ще объркаш. Кое е по-добро си личи по цената, но при слънчевите системи въпросът е не кое е по-добро, а с кое си готов да направиш компромис.
Evgeniy ти показа старта, следващата ти стъпка е търсачката на форума, а ако не ти е достатъчно, има Google.
На българската фирма не знам колко са ѝ добри колекторите, но тук се хвалят, че: "Тръбите, които свързват колектора с бойлера са Pex-Al-Plex". Това говори за тях, че са изключително слаби инсталатори. Като почетеш малко по темата ще разбереш защо е така.
Не искам някой от форума, който не се занимава с инсталации на слънчеви колектори, да приеме мнението ми лично. За начина "направи сам" критериите са други, защото тук всеки го прави за себе си и на собствена отговорност.

Поздрави на всички и успехи!
шоп - майстор
kuuuuuul написа:
Два турски х220лв=440лв топлят 150л бойлер,този който си избрал 480лв и топли до100л (според описанието).Кое ли е по добро :?
Труден отговор. То и черен варел за 10 лв лятото столя 200 литра вода до 45-50 градуса:-)

Според мен за да се каже кое е най-доброто съотношение цена качество трябва да се подложат два типа колектори при сходни условия поне за една година.

От една година имам 4 вакумни колектора със стотина тръби и знам какво могат и какво да очаквам от тях. Не претендирам за 100% точност, защото нямам топломери, а само термометри и водомери. За мен и моето хоби това ми стига.

За да придобия опит и с плоските преди 2 дни монтирах и два плоски по 2,4м2 всеки , медни със селективно покритие. Свърши ми самозалепващото фолио и не успях да до изолирам тръбният път.

Живот и здраве след една година ще си кажа мнението при спора плосък-вакумен.

Прикачен файл

SAM_8678.JPG
bialk - специалист
На първо време мога да закупя един алуминиев панел Езинч и да го закача към съществуващия бойлер с 1 серпентина. На серпентината ще се монтират тройници с по 2 крана за пренасочване на течността от локално парно и СК. Разстоянието от колектора до бойлера е 15 метра в едната посока. Какви тръби (с какъв диаметър) трябва да използвам и с каква изолация? Дайте предложения и ориентировъчни цени на гофрирана неръждавейка с изолация. Мога ли да пусна системата на самотек при това положение? Входът за топлата вода на серпентината е на 2,30 метра височина от пода, а слънчевият колектор ще се монтира на 70-80 см. Това са 1,50 м денивелация. Притеснява ме това, че на балкона тръбите от колектора от 80 см височина ще паднат на -5 см да са се разположат под дюшемето, след което чак в банята ще направят изкачване 2,30 м. Дали това е достатъчно за гравитачно придвижване на течността от колектора до бойлера? Или първият наклон от 80 см след колектора ще възпрепятства това?
шоп - майстор
Сложи си помпа. 30 метра линия няма как да имаш гравитационно движение на топлоносителят. А с тези 80 см веднага след колектора посока надолу е направо абсурд.

За тръби ф16 неръждаемо гофре или мед. Тръба с ал. вложка не те съветвам, защото ще ти дава ядове. Гофрето го купувах миналата година май по 2,3лв/м
Изолацията- колкото се може по-дебела. Аз ползвам от евтината ( сива на цвят ) 18х9 и отгоре от черната микропореста 40х12 + ал.самозалепващо фолио.

Ще ти е нужен и диференциален контролер и ЮПС, разширителен съд, а за следващата зима и пропиленгликол.
kuuuuuul - майстор
Шопе за да стане сравнението колекторите трябва да са с еднаква цена,еднакво разположение (един под друг) и двете си-ми да са с топломери и много важно да затоплят един буферен съд от който да се черпи водата.Имах топломери 1 или 2 но незнам какво е останало,мога да ти дам за теста,ако не в немския ибей има евтини втора употреба.
Колега bialk в OLX има помпи втора употреба около 50лв ,най елементарния диф.термостат можеш и сам да си спретнеш Шопа беше показвал такива,ако с-мата е отворена спокойно можеш да минеш и с тръба с ал.вложка.(първата ми система е над 5г с такава и няма проблем,въпреки че е прегрявала)
bialk - специалист
На балкона имам монтирана сателитна антена 1,50 м, която не ползвам. Дали ще може да се закрепи колектор Езинч на стойката или ще й дойде повечко тежестта. Ако издържи ще мога да насочвам колектора спрямо слънцето, понеже чинията ми е с мотор :rolleyes: Стойката е нещо подобно на тази:

Изображение
шоп - майстор
kuuuuuul, трудна работа колекторите да са с еднаква цена. Според мен това не е задължително, защото ако знам годишният добив мога да сметна съотношението цена-добив и на плоският и на вакумният. Съответно и срока на изплащане.

При мен колекторите са един до друг, еднакво ориентирани ( все още плоските са на 45 гр и не съм ги изправил на 70 градуса спрямо хоризонта)

Иначе всичко е включено към обща система от 3 буфера ( 3 бидона от по 220 литра) и 2 бойлера по 120 литра.
Наблюдението ми ще е само за лични цели и няма да претендира, че е супер точно и изчерпателно.

Все пак каква е цената на един топломер в немският ибей?
шоп - майстор
bialk написа:
На балкона имам монтирана сателитна антена 1,50 м, която не ползвам. Дали ще може да се закрепи колектор Езинч на стойката или ще й дойде повечко тежестта. Ако издържи ще мога да насочвам колектора спрямо слънцето, понеже чинията ми е с мотор :rolleyes: Стойката е нещо подобно на тази:

Изображение
Направи си здрава стойка и дано парапета ти е здрав. Какво ще стане, ако има вятър със 150 км.час., торнадо или смерч? Има бутнати цели покриви!

Изобщо според мен на балкон на апартамент такава установка няма място. Ако колектора ти утрепе човек долу пред блока, кой ще е виновен?

Не пести пари, инвестирай в сигурност и стабилна конструкция.Има вакумни тръби с дължина 600 и 800мм. Те са за тази цел. Или прочети темата ми бюджетен вакумен колектор. Може да си направиш по този начин собствен вакумен колектор тип парапет с хоризонтални тръби 1800х58.

.
Успехи!
lov - майстор
Айде сега карайте по спомени кога почнаха да се предлагат РЕХ тръбите у нас. Те от тогава ми е системата с такива и до сега не са мръднали. Комай 20 години трябва да са направили.
Не че плюя гофрето дори ако правя нещо ново ще е с такова. Но недейте се връзва на разни пишман информаци от дистрибутори.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Евтино решение за топла вода?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: