Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vaniosl - специалист
Здравейте,

моят въпрос не е свързан точно със самото строителство,а по скоро с документалното оформление.Става въпрос за лятна кухня,която в момента е около 51кв.м.искам да направя едно разширение от около още 10кв.м.проблема обаче е че новата пристройка макар и малко нарушава отстоянието от комшиите.Вместо необходимите 3м.ще стане на около 2.6м.Говорих с комшията и той няма претенции за строежа,но какви документи са ми необходими за да бъде всичко законно.Също така необходимо ли е да правя проект?Доколкото знам строежа е 6 категория и май не е необходим.Също така сградата в момента е с плосък покрив.Предвижда се направата на нов с който сградата ще надхвърли разрешените 3,60 тогава необходим ли е смяна на статут?

Друго,което искам да попитам,ако сега сме се разбрали с комшията и не се вадят документи има ли законен срок в който той да предяви претенция за събаряне и след изтичането му аз да съм спокоен,че не може да ме събори?

Поздрави,
Иван
ArturDent - Почти Безобиден
Ще ти го кажа според закона, а иначе ти си знаеш.
Първо отваряш Закона за устройство на територията и прочиташ раздела за допълващо застрояване.
Не е много и ще ти се изяснят на 90% нещата.

Трябва ти "проект", който се носи малко по-друго наименование - нещо като техническо становище.
Но процедурата е същата - виза, проект, разрешение за строеж.
На закона не му пука дали имаш съгласието на съседа. Не той определя дали е законно да се строи там или не.
Трябва да се съобразяваш с отстоянията. Има и изключения (описани в закона), но тук случая не е такъв.
И за промяната на покрива е така...

Прочети си мнението и какво излиза...
Имам лятна кухня, ама сега ще ѝ дигна висок покрив и ще я разширя, като вляза по-наблизо до съседа.
Еми по същество това си е още една сграда (къща). Демек ти искаш да я прекараш в категория 6, вместо 5.

Съществената разлика между 5 и 6 е че при шеста категория можеш ти да си правиш всичко, не се пишат актове по време на строителството, и накрая не се издава "Акт 16", а само се нанася в кадастъра.

А за давност - няма давност.
Ако след 10 години аз купя съседния имот мога да предевя иск, особено ако е без документи.
Недай се боже може и някой трети човек (завистлив съсед) може да сезира ДНСК за незаконно строителство. А там глоби, принудително събаряне и т.н.
Имай предвид че в парцел с констатирано незаконно строителство не може да се строи абсолютно нищо, докато не се премахне незаконния строеж.

Това според закона.
Иначе ти си знаеш.
Успех ;)

П.П. Аз разрешение за строеж за обикновена телена ограда съм вадил. Да и за нея се иска... ;) Пише го в ЗУТ.

Тема "Дострояване на лятна кухня помощ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: