Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bubsss - напреднал
Здравейте,

Вкъщи правя основен ремонт и реших цялата инсталация да се смени с нова. Ще съм благодарен да чуя какво мислите и евентуално, препоръки и съвети ако нещо съм объркал или не съм предвидил.

Ел. Табло и разпределение

1, 2 - ДТЗ - Хладилник - 1.5кв.мм, 16 A (да работи дори и ако централния е спрян)
3, 4 - ДТЗ 40 А - Главен (входния кабел ми е 6кв.мм, дали мога да сложа 50 А?)
5 - Осветление - 1.5кв.мм, 16 А
6 - Ток коридор и баня - 2,5кв.мм, 20 А (2 контакта коридор, 1 контакт баня, вентилатор баня, радиатор баня)
7 - Ток спалня - 2,5кв.мм, 20 А (3 контакта, печка балкон до 2kW)
8 - Ток кухненски бокс - 2.5кв.мм, 20 А (2 контакта, абсорбер)
9 - Ток хол - 2,5кв.мм, 20 А (3-4 контакта)
10 - Климатици - 2.5кв.мм, 20 А (2 климатика, има ли смисъл от 4.0кв.мм, 25 А? максималното на 2-а климатика го дават около 3,6kW общо)
11 - Бойлер - 2.5кв.мм, 20 А (бойлера е 3kW, захранващия му кабел е 3x1,5кв.мм..., има ли смисъл от 4.0кв.мм, 25 А?)
12 - Печка + Подгряващо чекмедже - 4.0кв.мм, 25 А (печка до 3,7kW, чекмедже до 1.0kW)
13 - Котлони - може ли 6.0кв.мм, 32/35 А? Доста от котлоните достигат до 7.9kW обща консумация, ако не може 6кв.мм, дали 4.0кв.мм, 25 А ще са достатъчни и мога ли да направя нещо по въпроса като цяло?
14 - Пералня + Миялна - 4.0кв.мм, 25 А (пералня max 2,3kW, миялна max 2,4kW)

Мисля кабелите да са NYM в гофрета, предпазителите Moeller

ЕДИТ: цифрите са отделните гнезда в ел. таблото и респективно отделните кръгове
Последна промяна от bubsss на вт мар 01, 2016 9:59 am, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Общо взето съвсем далеч от истината. Забрави ги тези 20А за контакти. Там само 16А.
Никакво ДТЗ на хладилника или поне не е желателно.
Бойлер - 16А.
Печката и чекмеджето два ли ще работят заедно - 20А твърда връзка.
Котлони - едва ли ще си както в кухня на ресторант. Те и там не използват всички - 25А твърда връзка.
Ти като переш ще миеш и съдове ли? И двете са на щепсели - 16А.
Осветление - какво ще осветяваш, тенис корт? - там 6А или най-много 10А.
:partyman:
vk - специалист
Добре дошъл най-напред, гледам че това ти е 1-ви пост.
кабелите нека не бъдат NYM (виж какви са кабелите NYM)
За препоръчване са H07V, H05V или по старите наименования ПВ-А1, ПВ-А2 (мек)
Полагането - може в гофрета, но нека не е в гофрета, а в твърди и гладки канали.
За конзолните кутии за контакти - ползвай от онези които се съединяват и позволяват да се поставят - 2-ка, 3-ка, 4-ка контакти с обща рамка, защото българските кутии не можеш ги напасна, ако искаш да сложиш обща рамка с няколко контакта.
bubsss - напреднал
Мерси за отговора.

Сложил А колкото може да носи кабела без да има проблеми (1,5кв.мм е 16 А, 2,5кв.мм е 20 А и 4.0кв.мм е 25 А), поне според всичко което изчетох из нета като спецификации за конкретния тип кабели и прокарване.

Какви са съображенията ти да смъкна А на повечето места?

За ДТЗ на хладилника може ли малко повече да ми разясниш, като цяло за нея изобщо не съм наясно дали е хубаво да я има или няма и защо.

За бойлера в документацията пише следното - Работен ток 16 А, Предпазители 25 А, 220 V, Захранващ кабел 3х2,5 мм2,220 V
Този предпазител за таблото ли е, не съм сигурен че правилно го разбирам. Може би си прав да сложа 16 А, но поне да разбера този предпазител 25 А дето го дават къде е и за какво е аджеба?

За котлоните виж примерно тези - http://www.siemens-home.bg/productlist/ ... nicalspecs, по спецификация ги дават 7,4kW за ел. връзка. Да ясно ми е, че това е като работят всичките, но все пак. Може би наистина ще е по добре 4кв.мм и 25 А за тях.

За печката-чекмеджето и пералнята-миялната, не знам дали ще се ползват едновременно, просто съм го предвидил в случай че се наложи, да не го мисля утре.

За осветлението си прав, знам си за него.

Като цяло съм се водил от идеята да се презапася и да не ми се налага някога да мисля, първо да пера или да измия чиниите :) Доколко съм прав за горните неща, не претендирам и затова търся мнението на по разбиращите от мен.

И да знам че много въпроси задавам :)
bubsss - напреднал
vk добре заварил :)

NYM са немския и международен стандарт на нашите СВТ. А това беше уж едно от малкото неща който мислех че са най-добрия и правилен вариант. Може ли малко разяснение защо да не ги ползвам и с какво тези които препоръча са по подходящи? От това което знам е че ПВВ-МБ1 са за скрити инсталации и са производни от ПВ-А1, СВТ става и за открити и самия кабел е по устойчив, а NYM е доста по-добре изолиран от СВТ-то и за това се бях спрял на него. Къде греша :)

За контактите съм напълно съгласен.
vgeorgiev - специалист
Здравей,

И аз преправих цялата инсталация. Ще ти дам няколко съвета, за неща, които научих в последствие по трудния начин.
Използвай тръби/гофрета, не по-малки от 13мм вътрешен диаметър.
Не се оливай с контактите. В едната спалня имам 7. Сега картина не мога да закача, без на уцеля контакт.
Не прави много малки радиуси на гофретата.
Пусни си предварително по една стара жица в тях, за да можеш да теглиш новите кабели.
Много трудно минава водач в гофрето.
Гледай да нямаш по повече от 2-3 завоя от кутия до кутия.
Не пускай повече от 3 кабела в гофре.

Задължително трипроводна инсталация след таблото.
Ако е възможно си пусни трети кабел и до таблото с електромерите.

Купи си едноредово табло, но по-високо, за да може да се аранжира лесно и прегледно.

Всички контакти по стаите ги пусни с 2.5мм2 кабели и 16А предпазители.
Всяка стая на отделен кръг ако е възможно.
Осветлението на повече от един кръг. Спираш единия да си смениш крушка и има от къде поне малко да ти свети.

Аз лично не харесвам каскадирането на няколко АП-та след едно ДТЗ. Проблема е, че е необходима отделна нулева клема след ввсяко ДТЗ.

Лично мое мнение е да използвам ДТЗ и АП отделни. Знаеш защо е прекъсната веригата дали е от късо, претоварване или от утечка.

Пусни си два кръга специално за фурна и котлони. Аз сега се чудя как да разделя единия.

Аз запоявам след спайката.

Ако е възможно не си замазвай много кутиите.

Пусни си в хола или всекидневната още един кръг контакти (ако се се случи да е кучи студ и се топлиш на ток).

ЕДИТ: Снимай и си опиши кутиите и кабелите.
Пиши по стената с маркер и означи отстоянията на кутиите от стени/таван и снимай.
Kondor1 - специалист
Гледай до кухненската мивка да се запасиш с двойно по-мощен контакт от стандартните. Ако решиш да слагаш проточен бойлер някой ден - поне доскоро правеха по 6kW, което няма как да се захрани със стандартна инсталация.
nikolov333 - майстор
Има много за четене по темата във форума, но може да започнеш тук http://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=11&t=680 Нещата са сложни и не става с питане..трябват си знания и компетентност. Не подхождай повърхностно, защото е опасно! Не прибързвай с решенията, а най-добре си намери готов проект от някой с ново жилище с подобни консуматори като твоите, за да го ползваш с някой допълнения и добре обмислени промени.. Ето ти един проект, който не е много за пример.. :lol:

Прикачен файл

PIC_7100.JPG
GalinBelos - специалист
Всички контакти по стаите ги пусни с 2.5мм2 кабели и 16А предпазители.
Някой може ли да ми обясни причината да се прави тая глупост ? И с какво е по-добро това нещо от класическата схема - 4 мм2 от таблото и 2.5 за отклоненията ? Предполагам е за икономия на ток , ако в стаята има пуснат 3 kW радиатор , женати да не може да включи в другия контакт сешоар .
bubsss - напреднал
vgeorgiev - доста добри и практични съвети. Някои ги бях предвидил, някои не, благодаря :)

Kondor1 - с моите умрели 6кв.мм и 40 А захранващ ток на целия апартамент, мога да забравя за проточни бойлери като цяло :(

nikolov333 - четох я въпросната тема и преди да пиша :) започвам да си мисля че не съм написал правилно първия пост. това 1,2,..6,7.. са гнездата в ел. таблото както съм ги замисли и респективно отделните кръгове, просто не съм го направил във вид на схема, но на практика е същото :) бтв в схемата много ми хареса - консумация 1kW, кабел 4кв.мм и предпазител 10 А :D :D

GalinBelos - това с 4кв.мм и после 2.5кв.мм до контакт и аз го мислих, може би в край на сметка ще си остане така

ЕДИТ: Като цяло съм се водел от информацията ТУК, която отговаря и на спецификациите от Филкаб. Гледал съм на всякъде да се презапася, без това да е над допустимото за безопасност. Не виждам какво би навредило това?

Тема "Изцяло нова ел. инсталация, мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: